به گزارش کسب و کار نیوز، تقاضا برای اصلاحات ساختاری پیمان پولی آفریقای مرکزی و غربی توسط رهبران آفریقایی بیش از هر زمان دیگری مطرح شده است. طبق این پیمان پولی، ۱۴ کشور عضو از پول مشترک “فرانک آفریقا” استفاده میکنند و ارزش این واحد پولی به یورو پیوند زده شده است. بر این اساس کشورهای آفریقایی عضو این پیمان پولی ۵۰ درصد ذخایر ارزی خود را نزد بانک مرکزی فرانسه به امانت گذاشته اند و در طرف مقابل نیز فرانسه متعهد شده است تا یورو کافی برای تامین نیازهای وارداتی این کشورها را در اختیارشان بگذارد.
به گزارش سی ان بی سی، در شرایطی که بیش از نیم قرن از استقلال این کشورها از فرانسه میگذرد، وابستگی آن ها به فرانسه در حوزه پول و ارز برای آن ها مشکلات زیادی را به همراه آورده است. امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه گفته است که کشورش برای کمک به کشورهای آفریقایی در پیشبرد اصلاحات پولی این منطقه آمادگی دارد.
از سوی دیگر اما برخی کارشناسان نسبت به استقلال پولی از فرانسه هشدار داده و احتمال کاهش شدید ارزش پول را مطرح کرده اند. در حال حاضر نرخ هر یورو ۶۵۵.۹۶ فرانک آفریقایی تعیین شده است و از زمان پیوند به یورو تاکنون تنها یک بار ارزش این ارز کاهش پیدا کرده است. آن فروهاف، مدیر موسسه ” تنئو سنیور وایس” گفت: اگر رفرم پولی انجام شود ممکن است سرمایه گذاران خارجی را نسبت به ثبات در حوزه کلان دچار تردید کند.
پاتریس تالون، رهبر بنین در ماه نوامبر گفته بود که هشت کشور از اعضای پیمان پولی خواهان بیرون کشیدن ذخایر طلای خود از فرانسه هستند با این حال چنین اقدامی تاکنون عملیاتی نشده است.
با توجه به اهمیت سرمایهگذاری و کمک نظامی فرانسه به کشورهای آفریقایی، رهبران آفریقایی کار سختی برای استقلال مالی از این کشور و اقناع افکار عمومی خود دارند که تا حد زیادی فرانسه را عامل برخی مشکلات اقتصادی خود می دانند.
از پیوند زدن فرانک آفریقا به سبدی از ارزهای جهانی به جای یورو، اتخاذ نظام شناور ارزی آزاد و ایجاد یک ارز جدید به عنوان محتملترین گزینههای جانشینی نظام فعلی نام برده میشود. منطقه پولی آفریقای مرکزی و غربی شامل کشورهای: بنین، بورکینافاسو، گینه بیسائو، ساحل عاج، مالی، نیجر، سنگال، توگو، کامرون، جمهوری آفریقای مرکزی، کنگو، چاد، گینه استوایی و گابن است که از فرانک آفریقا به عنوان واحد پولی خود استفاده می کنند.