به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از فارس، محسن حاجیمیرزایی وزیر آموزش و پرورش با حضور در سازمان بازرسی کل کشور با حجتالاسلاموالمسلمین حسن درویشیان رئیس این سازمان دیدار و گفتوگو کرد.
حجتالاسلاموالمسلمین درویشیان در این دیدار، هدف مشترک دستگاههای اجرایی و نظارتی را حسن جریان امور در کشور و انجام مسؤولیتها و تکالیف دانست و گفت: سازمان بازرسی تکلیف بر نظارت داشته و مجموعه دستگاههای اجرایی، تکلیف بر انجام وظایف قانونی خودشان دارند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با تأکید بر اینکه «نظارت به معنای عدم اعتماد نیست»، خاطرنشان کرد: هنگامیکه یک مسؤول انتخاب میشود، حتماً اعتمادی به وی وجود دارد که منجر به این انتصاب شده است؛ اما نظارت نسبت به این شخص، لازمه تداوم اعتماد است بنابراین هر کس در هر جایگاهی نیازمند نظارت است. از سوی دیگر طبق قانون برای قوای سهگانه و تمام دستگاههایی که کار اجرایی میکنند و حتی برای دستگاههای نظارتی و قانونگذاری، واحدهایی نظارتی درون دستگاهی پیشبینی شده است لذا نظارت یک امر تشریفاتی نبوده بلکه یک امر ضروری است.
وی با بیان اینکه «یکی از رویکردهای ثابت سازمان از گذشته تاکنون و همچنین در دوره جدید، اعمال نظارت و بازرسی با هدف اصلاح است»، تصریح کرد: قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور، هدف از نظارت را حسن جریان امور ذکر کرده است یعنی سازمان بازرسی نظارت میکند تا حسن جریان امور باشد لذا اکثر پیشنهادهای گزارش سازمان بازرسی درباره دستگاهها، با رویکرد اصلاحی است.
حجتالاسلام والمسلمین درویشیان در تشریح برخی از رویکردهای جدید سازمان بازرسی، اظهار داشت: رویکرد دیگر سازمان بازرسی که در دوره جدید بیشتر به آن خواهیم پرداخت، تقدم نظارت بر بازرسی و به عبارتی اهمیت بیشتری برای نظارت قائل شدن است. در حالیکه معتقدیم باید حتی قبل و حین امور، نظارت انجام شود تا تخلفی و سوء جریانی واقع نشود، نه اینکه تخلف و سوء جریان واقع شود و بعد ما برسیم به اینکه مثلاً ۵ سال قبل چه کسی مسؤول بوده و پرونده او به مراجع قضایی ارسال شود؛ این در حالی است که چهبسا خسارت آن تخلف و سوء جریان قابل جبران هم نباشد لذا در برنامههای سال آینده سازمان نیز این موضوع را پررنگتر خواهیم دید. البته تأکید میکنم که راهبرد سازمان بازرسی کل کشور، دخالت در امور اجرایی نیست.
وی ادامه داد: رویکرد دیگر سازمان بازرسی نگاه به منافذ و گلوگاهها و علتهای سوء جریان و فساد و انحراف است؛ گاهی مسؤولیتها با اختیارات متناسب نیست؛ حتی گاهی قوانین با شرایط فعلی تناسب ندارند. با تمام این اوصاف، ملاک سازمان بازرسی کل کشور، قانون است. اگرچه از طریق ارتباط و تعامل با مجلس شورای اسلامی تلاش میکنیم این دست قوانین مورد بازنگری و اصلاح قرار گیرند. گاهی اگر یک تبصره به قانون اضافه شود، کل مشکل دستگاه حل میشود؛ همچنین یکی از موضوعاتی که توسط سازمان بازرسی دنبال خواهد شد، بحث پایش و سنجش میزان سلامت دستگاههای اداری است که در حال انجام مقدمات آن هستیم و در آینده این کار را انجام خواهیم داد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در بخش دیگر از سخنان خود با اشاره به اهمیت کار آموزش و پرورش، پایه تمام بخشهای کشور و زیرساخت اصلی تحقق اهداف انقلاب اسلامی را آموزش و پرورش عنوان کرد و گفت: ارتباط آموزش و پرورش با خانواده، جامعه، حوزه کار و زندگی و … یک رابطه ناگسستنی و عمیق است که البته آسیبها و ایرادهایی هم دارد. آموزش و پرورش یک دستگاه پایهای و اصلی کشور است بنابراین همه بخشها و دستگاهها هر کمکی که میتوانند باید به این مجموعه داشته باشند.
وی، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش را حائز اهمیت بسیار دانست و اظهار داشت: در چند سال اخیر نیز هر وزیری که انتخاب میشود، مقام معظم رهبری بر اجرای این سند تحول تأکید داشتند. باید اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بهطور جدی دنبال شود.
حجتالاسلام والمسلمین درویشیان، سند تحول آموزش و پرورش را یک سند بنیادین و اساسی عنوان کرد و با بیان اینکه حتماً این سند در یک زمان کوتاه قابل اجرا نیست و باید برنامه اجرایی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت برای اجرای آن تعریف کرد، افزود: باید بخشهای مختلف این سند اولویتبندی شود که مثلاً چه بخشهایی از آن در زمان کوتاه و با اعتبارات فعلی آموزش و پروش قابل تحقق است. باید کارگروههای تخصصی مختلفی برای اجرایی کردن این سند تحول ایجاد شود.
وی یکی از آسیبهای آموزش و پرورش را عدم استفاده کافی از کار پژوهشی دانست و گفت: یکی از انتقاداتی که مطرح است، اینکه تألیف کتب درسی در سالهای اخیر راهنمای برنامه درسی ندارد و به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش نرسیده است یا بعضاً بدون کار پژوهشی مدون این کتابها تألیف شده است. حالا چهبسا پژوهشی انجامشده ولی آن پژوهشها خیلی مورد توجه قرار نگرفته است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به هفته پژوهش و تبریک این هفته به پژوهشگران گفت: پژوهش یک امر ضروری برای همه بخشهای کشور است ولی متأسفانه خیلی مورد توجه قرار نمیگیرد. معتقدم اگر پژوهشها کاربردی باشد، انقلابی در کشور رخ خواهد داد.
وی ادامه داد: نکته دیگر اینکه بازرسان سازمان بررسی کردهاند که سالی ۱۴۰ میلیون جلد کتاب چاپ میشود و ۴۵ هزار تن کاغذ از خارج وارد میشود؛ اما اینکه با این تکنولوژیهای روز و وسایل کمکآموزشی که دنیا از آن استفاده میکند، آیا لازم است در کشور ما مثل سابق کاغذ بخریم و کتاب چاپ کنیم؟!
حجتالاسلام والمسلمین درویشیان گفت: مقام معظم رهبری پیشتر در دیدار مسؤولان آموزش و پرورش فرمودند که اصلاً این شیوه حفظی در آموزش و پرورش خیلی مناسب نیست و در دنیا تقریباً منسوخ شده است. اینکه به دانشآموز اجبار کنیم حجم زیادی را حفظ کرده و بعد فراموش کند، به نظر شیوه صحیحی نیست و باید تحولی در این زمینه رخ بدهد. همچنین طبق آمار، ۴۰۸ هزار نفر در طول برنامه ششم بازنشسته میشوند و آموزش و پرورش سالی حدوداً ۶۲ هزار نفر باید استخدام کند که برای این موضوع باید تدبیری اندیشیده شود.
وی، مشکل دیگر آموزش و پرورش را بحث شهریهها و دریافتیهای مختلف مدارس برشمرد و گفت: در شرایطی که اقتصاد خانوادهها خوب نیست، باید روی این شهریهها نظارت بیشتری صورت گیرد؛ گاهی مدارس اجبار میکنند کتابها و وسایل کمکآموزشی تهیه شود که غیرضروری است. این موارد باید نظارت و مشکلات آن رفع شود.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور با تأکید بر تعامل بین سازمان و آموزش و پرورش گفت: خط قرمز هر مسلمانی باید فساد باشد. فساد یکی از موضوعاتی است که دشمن روی آن متمرکز شده تا نظام را ناکارآمد جلوه داده و اعتماد مردم را سلب کند؛ معتقدیم هر کس فساد میکند، چه دانسته و چه ندانسته حتماً در زمین دشمن بازی میکند و سرباز دشمن است. مردم در شرایط فعلی اقتصادی، فساد را تحمل نمیکنند؛ بنابراین خط قرمز سازمان بازرسی فساد است، اما حتماً از مدیران قانونگرا، شجاع و پاک دست حمایت میکنیم.
در بخش ابتدایی این دیدار، محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه سازمان بازرسی کل کشور و آموزش و پرورش یک هدف مشترک دارد و آن انجام درست امور است، افزود: عزم و اراده آموزش و پرورش این است تا جایی که برای ما امکانپذیر است یک کار بدون اشتباه و خطا ارائه کنیم؛ دوم اینکه میخواهیم کارایی بهتری داشته باشیم و عملکرد موفقتری ارائه دهیم.
وی خاطرنشان کرد: تمام اراده ما در آموزش و پرورش حرکت در مرّ قانون و رعایت دقیق همه ضوابط و مقررات است.
وزیر آموزش و پرورش همچنین از سازمان بازرسی خواست تا در خصوص اصلاح برخی قوانین مشکلساز برای این وزارتخانه ورود کند.
در بخش دیگر از این دیدار که با حضور حجتالاسلاموالمسلمین محمدمهدی عربانصاری سرپرست معاونت نظارت و بازرسی امور فرهنگی و اجتماعی و غلامرضا خدادادی بازرس کل امور آموزشی و پژوهشی سازمان بازرسی کل کشور برگزار شد، علی الهیار معاون برنامهریزی و توسعه منابع، غلامرضا کریمی رئیس مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور و منصور اردستانی مدیرکل دفتر حقوقی، املاک و حمایت قضایی وزارت آموزش و پرورش نظرات و دیدگاههای خود را درباره روابط بین این وزارتخانه و سازمان بازرسی کل کشور مطرح کردند.