به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی روز دوشنبه در جمع دانشجویان دانشگاه فرهنگیان به مناسبت روز دانشجو با تاکید بر اینکه دولت بدون اشکال و ایراد نیست و از انتقاد سازنده استقبال می کند، گفت: قدرت باید نقد شود چون اگر نقد نشود احتمال انحراف دارد و کشور دانشجویی میخواهد که با صراحت و شهامت حرف بزند و مسوولان را نقد کند.
وی با بیان اینکه آذر، به عنوان ماه دانشجو، وحدت حوزه و دانشگاه، مجلس، قانون اساسی و حقوق شهروندی و ماه پرافتخاری است، تأکید کرد: اما در میان همه این روزها روز دانشجو و ایامی که تعلق به بیان جایگاه دانشجو، دانشگاه و اظهارنظر دارد، ویژه است.
رییس جمهوری با بیان اینکه دانشجو به عنوان کسی که دنبال حقیقت است، باید قدرت را نقد کند، تصریح کرد: واقعیتها را بیان و انتقاد کنیم اما برچست نزنیم و نقد دانشجو باید بیمحابا و در عین حال با محتوا باشد.
روحانی با اشاره به اینکه در ۷ سال گذشته موفق شدم در روز دانشجو در یکی از دانشگاههای کشور سخنان دانشجویان را بشنوم، تصریح کرد: از طرح بیان روشن، شفاف و نقادانه دانشجو نسبت به دولت خوشحال میشوم و این آزادی بیان جزء افتخارات انقلاب اسلامی است.
وی یادآورشد: در دوران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، دانشجویان شجاع و غیوری داشتیم، اما این زمینه که بتوانند روبروی مقامات و حتی رئیس دانشگاه نظرات خود را آزاد ارائه کنند، اصلاً وجود نداشت.
رییس جمهوری با بیان اینکه دانشگاهها در رژیم گذشته، اینچنین بودند که دانشجو نمیتوانست در برابر مقامات بایستد و آنچه را در دل دارد، بیان کند، گفت: این بیان آزاد و اظهارنظر در دانشگاهها از آثار انقلاب اسلامی است و دانشگاهها نیز در پیروزی انقلاب نقش ارزشمندی در کنار حوزه و اقشار مردم ایفا کردند.
روحانی با بیان اینکه نام دانشجو بدون دانشپژوه بودن در جایگاه خودش قرار نمیگیرد، تصریح کرد: اما اینکه دانشجو تنها درس بخواند و راجع به علم و پیشرفتهای علمی و فناوری راه بپیماید اما در مسایل سیاسی و اجتماعی نظری نداشته باشد، حتماً به حق نیست.
رییس جمهوری با تأکید بر اینکه دانشجو باید نقد کند و دانشجویی مانند حزب نیست، ادامه داد: حزب تشکلی است که برای مدتی معلوم عضو آن میشوید، اما دوران دانشجویی سیال است و در این دوران، طبقه خاصی به نام ثروتمند و فقیر وجود ندارد و اقوام مختلف در دانشگاهها در کنار یکدیگر هستند.
روحانی خاطرنشان کرد: یکی از خیرات دانشگاهها این است که اقوام مختلف و دختران و پسران ما میتوانند با هم گفتگو کنند و زبانها و گویشهای گوناگون وجود دارد.
رییس جمهوری با تأکید بر اینکه دانشگاه و دانشجو حتماً باید اظهار نظر کند و حتما نظام به دانشجو اعتماد و احترام کند، تصریح کرد: نسل جوان پرشور ما با احساسات پاک در این دوران ۱۸ تا ۲۳ سال که بهترین دوران است، میتواند بهترین فعالیتها، قدرت فکری و بدنی و نشاط داشته باشد و برای من نیز آن دوران یادآور دوران لذتبخشی است.
روحانی تصریح کرد: همه دانشجویان باید با یک بیان صریح، خوب، روشن و شجاعانه مطالب خود را بیان کنند. ما به دنبال چنین دانشجویی هستیم که با صراحت در برابر کسانی که مسئولیت دارند، مطالب و انتقادات خود را مطرح کنند که البته این دوران و مسئولیت نیز محدود است و دانشجو باید با قدرت گفتگو، قدرت را نقد کند وگرنه احتمال انحراف در قدرت وجود دارد و این قدرت شامل همه قوای کشور، نهادها، گروهها و حتی جامعه بزرگ مردم است.
روحانی تصریح کرد: معتقدم در نقادی، دانشجو باید بیمحابا، اما با محتوا نقد کند.
رییس جمهوری با اشاره به اینکه اگر بگوییم فلان فرد، مخالفین را بیشناسنامه خوانده است، حرف نادرستی است، افزود: در یک مراسم سخنرانی فردی سخنی بر زبان آورد که مردم و ملت اینچنین میگویند و من گفتم از طرف مردم نگویید، بلکه بگویید، نظر حزب من این است و منظور من از شناسنامه این بود و اینکه نه به عنوان کل ملت ایران، سخن بگویید.
روحانی با بیان اینکه اگر کسی بخواهد به نمایندگی از ملت صحبت کند، رئیس جمهور است، ادامه داد: اینگونه سخنان را تحریف نکنیم که به نفع کشور نبوده و نباید اینگونه عمل کنیم و باید واقعیتها را درک کنیم و همه زوایا را برای منفعت کشور در نظر بگیریم.
رییس جمهوری با طرح این پرسش که آیا کسی در جامعه وجود دارد که هیچ اشکالی نداشته باشد، تأکید کرد: دولت هم حتماً اشکالاتی دارد و اگر تصمیمی اتخاذ میکنم، بی تردید در دولت مشورت میکنم و یا در شورای اقتصاد و شوراهای عالی کشور به بحث و رأیگیری میگذاریم و اگر قانون باشد به صورت لایحه به مجلس ارسال میکنیم.
روحانی با تأکید بر اینکه بسیار مهم است که در این شرایط ضمن بیان نقد یکدیگر را یاری کنیم، تأکید کرد: اگر راهحل بهتری پیشنهاد داریم، بیان شود و مورد استفاده همه مسئولین قرار گیرد.
رییس جمهوری با اشاره به اینکه در انتخابات سال ۹۲ اعلام کردم که گزارش ۱۰۰ روزه اولیه اقدامات دولت و اعلام اقدامات و برنامههای ۴ ساله دولت در پایان دولت یازدهم دو برنامه اصلی دولت است، تأکید کرد: چه زمانی در کشور گفتم که مشکلات را ۱۰۰ روزه حل میکنیم؟ بسیاری از دولتها در جهان برنامه گزارش اقدامات ۱۰۰ روزه و برنامههای ۴ ساله دارند و این اختراع و اکتشاف ما نیست.
روحانی با تأکید بر اینکه در همان ۱۰۰ روز ابتدایی دولت یازدهم بود که اولین توافق با ۱+۵ و ۶ قدرت جهانی به صورت توافق موقت انجام، تصویب و اعلام شد، تأکید کرد: حتی حق غنیسازی جمهوری اسلامی ایران به عنوان مهمترین دستاورد در آن توافق موقت به رسمیت شناخته شد چرا که تا آن روز به دلیل قطعنامههای شورای امنیت، غنیسازی کشور را به رسمیت نمیشناختند، اما اعلام کردند که ایران حق غنیسازی دارد و این بزرگترین دستاورد ۱۰۰روز اول بود.
رییس جمهوری تأکید کرد: همین توافق موقت گشایشی در پولهای کشور ایجاد کرد و کلید ما چرخید و ۷۰۰ میلیون دلار طبق توافق ژنو به صورت ماهانه آزاد شد.
روحانی با اشاره به اینکه آزادسازی این مقدار پول دولت باعث رشد کشور شد و دولت قادر به اعلام نرخ تورم شد، گفت: در ۱۰۰ روز اول اعلام کردیم که تا پایان دولت، تورم تک رقمی میشود، اما همه دوستان اقتصاددان ایراد میگرفتند که شاید چنین اقدامی عملی نباشد و به آنان گفتم، اگر عملی نشد، از مردم معذرتخواهی خواهم کرد.
رییس جمهوری با بیان اینکه در اواسط سال ۹۴ تورم بعد از ۲۶ سال تک رقمی شد، گفت: برای اولین بار در سال ۹۵ رشد اقتصادی در کشور ۱۲.۵ درصد شد که در آن سال مقام اول دنیا در شاخص رشد اقتصادی را کسب کردیم و همه با هم این کار را به نتیجه و سرانجام رساندیم.
روحانی با اشاره به اینکه ۳ فاز پالایشگاه ستاره خلیجفارس، روزانه ۳۶ میلیون لیتر بنزین تولید میکند، افزود: همه قطعات و توربینهای این پالایشگاه در گمرکات اروپا بود که بعد از برجام آزاد شد و ۳ بار به بندرعباس سفر کردم و ۳ فاز این پالایشگاه افتتاح شد. بسیاری از پروژههای افتتاح شده ماههای اخیر هم به دلیل رفع تحریمهای ناشی از برجام بوده است.
وی افزود: فاز بعدی در پالایشگاه ستاره خلیج فارس در حال اجرا شدن است که در مجموع تولید بنزین در کشور به ۴۵ میلیون لیتر در روز میرسد.
رییس جمهوری با بیان اینکه توانستیم قراردادی امضاء کنیم که تنها مصوب دولت نبود، بلکه مجلس و شورای عالی امنیت ملی نیز تصویب کردند، تأکید کرد: آیا اینکه ۶ قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل کنار رفت، ضرر کردیم؟
روحانی در بخش دیگری از سخنانش گفت: موضوع PMD که اتهامی بزرگ علیه جمهوری اسلامی ایران بود، در برجام حل شد و آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که فعالیتهای هستهای ایران صلحآمیز بوده و این یک دستاورد حقوقی بزرگ برای کشور بود.
رییس جمهوری با اشاره به اینکه نباید منکر این شویم که ایرادات و اشکالاتی وجود دارد، اما این توافق به نفع کشور بود، گفت: قبل از برجام صادرات نفت ایران یک میلیون بشکه بود، اما بعد از برجام به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه افزایش یافت که تا قبل از تحریمهای اخیر آمریکا علیه ایران در سال ۹۷ این صادرات نفت ادامه داشت.
روحانی با تأکید بر اینکه در ۴ ماه اخیر ۶.۵ میلیارد دلار قطعات پالایشگاهها بویژه پارس جنوبی وارد بندرگاههای کشور شده است، ادامه داد: در کالاها و مواد اساسی که نیازمندی روزمره مردم است، نیازمند واردات هستیم که البته باید خودکفا شویم و طبق اعلام سرپرست وزارت جهاد کشاورزی در خوزستان، محصولات کشاورزی نسبت به سال گذشته ۲ برابر شده است و این به معنای آن است که به سمت خوداتکایی حرکت میکنیم.
روحانی با تأکید بر اینکه با تحریمهای اخیر آمریکا، خرید اجناس برای کشور ۱۵ تا ۲۰ درصد گرانتر شده است، گفت: سیستم بانکی نمیتواند مستقیماً کار کند و در این مسیر صرافان سهم خود را برمیدارند و کالاها گرانتر میشود و همه ما برای بهتر شدن زندگی مردم تلاش میکنیم.
رییس جمهوری با اشاره به اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی ادامه داد: بارها در دولت در این خصوص بحث کردیم که این نرخ ارز آزاد شود و برخی از وزرا نیز چنین اعتقادی داشتند، اما در نهایت به این نتیجه رسیدیم در صورت آزادسازی، زندگی مردم دچار سختی و قیمتها در بازار ۲ برابر میشود و برخی معتقد بودند این تفاوت قیمت را به صورت یارانه به مردم دهیم که در نهایت متوجه شدیم افزایش قیمت کالاها با این پرداخت تفاوت قیمت فاصله دارد.
روحانی با تأکید بر اینکه بنزین ۲ نرخی و دلار چندنرخی سخت و فسادآور است، گفت: اما گاهی شرایط اضطرار بوجود میآید و باید در دوران سختی قبول کنیم و همه باید در کنار هم باشیم و دانشگاهها در چگونگی اجرای این طرح وارد شوند.
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود در جمع دانشجویان در دانشگاه فرهنگیان به موضوع اصلاح قیمت بنزین اشاره و با تأکید بر اینکه قانون ما را موظف میکند قیمت حاملهای انرژی را افزایش دهیم، گفت: همیشه این بحث وجود داشته که افزایش قیمت بنزین به یکباره انجام شود یا به صورت سال به سال و کارشناسان نظرات متفاوتی در این زمینه دارند.
روحانی با تأکید بر اینکه اساس تصمیم به سهمیهای کردن و افزایش قیمت بنزین این بوده است که نیازمند به واردات بنزین نشویم، گفت: قبل از این دولت بنزین و گازوئیل وارد میکردیم و حتی در فصل زمستان گاز را هم وارد میکردیم، به طوری که یکی از کشورهای همسایه شمالی وقتی در یک زمستان سخت متوجه نیاز ما به گاز شد، قیمت را ۹ برابر کرد و دولت قبل ناچار به پرداخت آن شد. خوشبختانه امروز نیازی به واردات گاز نداریم و حتی به کشورهای عراق و ترکیه، گاز صادر میکنیم. در گازوئیل هم امروز صادرکننده هستیم و در بنزین خودکفا شدهایم در حالی که در مقطعی مجبور بودیم برای تأمین بنزین از پتروشیمیها استفاده کنیم که برای محیط زیست مشکلساز بود.
رییس جمهوری خاطر نشان کرد: با این تصمیم برای بنزین به دنبال کنترل مصرف بودیم. مصرف بنزین در کشور در سال ۹۷، ۱۱ درصد افزایش یافته بود و پیشبینی این بود که امسال نیز ۱۰ درصد افزایش مصرف داشته باشیم که اگر با همین روند ادامه مییافت در سال ۱۴۰۰ دوباره به واردکننده بنزین تبدیل میشدیم.
روحانی یادآور شد: در مورد درآمد حاصل از افزایش بهای بنزین نیز برغم نیاز دولت، همه درآمد حاصله را به خود مردم برمیگردانیم، هر چند که طبق قانون اجازه این اقدام را نداریم، اما با مجوز مقام معظم رهبری این کار را کردیم و پول حاصل از افزایش قیمت بنزین را به اقشار ضعیف که مشکل معیشتی دارند، برمیگردانیم.
رییس جمهوری خاطرنشان کرد: در این دولت تولید بنزین در کشور ۲ برابر شده است و ما از تولید روزانه ۵۲ میلیون لیتر در کشور به ۱۰۷ میلیون لیتر رسیدیم که تا آخر سال این رقم به ۱۱۰ میلیون لیتر در روز خواهد رسید.
روحانی با اشاره به نظرات مطرح شده از سوی یکی از دانشجویان در مورد وعدههای دولت، گفت: اینکه دولت چقدر خدمت کرده و چقدر به وعدههایش عمل کرده است، انتظار این است که در محیطهای دانشجویی و دانشگاهی به صورت روشن به موارد اشاره شود.
رییس جمهوری با بیان اینکه آمار و ارقام میگوید که اقدامات خوب و اثرگذاری در دولت انجام شده است، گفت: به عنوان نمونه حقوق معلمان در این دولت حدود ۳.۵ برابر افزایش یافته است به طوری که متوسط حقوق معلم در ابتدای دولت ما یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بود، اما امروز این رقم به ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان افزایش یافته است. حال شما ۶ سال قبل را مقایسه کنید و بررسی کنید، اگر این دولت در مورد معلمین نسبت به دولت قبل کم کار کرده باشد، حق با شماست. اما اگر بررسی کردید و دیدید دولت ما نسبت به دولت قبل خدمات بیشتری ارایه کرده است، باید بگوییم.
روحانی افزود: طرح رتبهبندی معلمان اقدام بسیار مهم و سنگینی بود که آن را اجرا کردیم و امسال نیز به رغم مشکلات مالی ۲ هزار میلیارد تومان برای آن در بودجه اختصاص دادیم. برای کمک به معلولین نیز یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان علاوه بر سالهای قبل اختصاص دادیم.
رییس جمهوری با تأکید بر اینکه هدف ما کمک به مردم، حفظ محیط زیست و توجه ویژه به روستائیان بوده است، گفت: تا قبل از این دولت ۱۴ هزار روستا برق داشت اما در سالهای فعالیت این دولت به تنهایی ۱۴ هزار روستا برقدار شد. در زمینه گازرسانی به روستاها هم همینطور است.
روحانی ادامه داد: نسبت به فعالیتهای دانشجویی و آزادی دانشجویان و همین مراسم ۱۶ آذر نیز در این دولت اوج گرفت و پررنگ شد. شما ۱۶ آذرهای قبل از این دولت را ببینید، آیا به این گرمی و پرشوری بود؟
رییس جمهوری اضافه کرد: دانشجوی ستارهدار یکی از معضلات بود و در آغاز دولت ما همه اعتراض میکردند که چرا این معضل حل نمیشود. امروز وزیر علوم اعلام میکند که ما دانشجوی ستارهدار نداریم و این یک اقدام مهم و بزرگ است.
روحانی دربخش دیگری از سخنانش به دانشگاه فرهنگیان پرداخت و با بیان اینکه از وضعیت این دانشگاه و مشکلات و مسائل آن اطلاع کامل دارد و به عنوان رئیس هیات امنا در جریان تصمیمات جلسات هیات امنا قرار میگیرد، افزود: حضور من در دانشگاه ها در حد توان و ضرورت است اما من از دانشگاه در امور مهم کمک گرفته و میگیرم.
وی با بیان اینکه اخیرا در چند موضوع مهم و ملی از دانشگاه کمک گرفته ام و در دو گزارش ملی این اتفاق افتاده است، گفت: ما به دانشگاه و دانشجو اعتماد داریم و از نظرات استادان دانشگاه در حوزه های مختلف علوم اجتماعی، اقتصادی و سیاسی استفاده می کنم و حضور در دانشگاه و در جمع دانشجویان و شنیدن نظرات و انتقادات آنان بسیار برای ما موثر و مفید است.
رییس جمهوری با اشاره به اهمیت جایگاه دانشگاه فرهنگیان در تربیت آیندهسازان کشور، افزود: شما در این دانشگاه مهم برای تربیت میلیونها دانش آموز کشور آماده می شوید و وظیفه مهم تربیت نوجوانان و جوانان برای آینده کشور بر دوش شماست.
روحانی تصریح کرد: مشکل اینجاست که دانشگاهها، دبیرستانها و آموزش و پرورش باید نسل جوان را برای دیروز تربیت نکنند، کتابهایی که تدریس میکنیم برای قرن قبل یا ۵۰ سال قبل است با ترجمه های ناقص، کتاب امروز هم اگر ترجمه می شود علم امروز را تحویل داده ایم درحالی که ما باید دانش آموز و دانشجو را برای آینده تربیت کنیم.
رییس جمهوری ادامه داد: مهارت آموزی باید اولویت مهم دبیرستانها و دانشگاهها باشد و کاری کنیم که دانش آموزان و دانشجویان ما بعد از فراغت از تحصیل، مهارت پیدا کنند و اگر ما توانستیم به دانشآموز و دانشجوی خود مهارت بیاموزیم آنگاه کار مهمی انجام داده ایم.
روحانی افزود: به وزیران آموزش و پرورش و علوم و همچنین معاون علمی و فناوری تاکید کرده ایم که در آموزش نوجوانان و جوانان، تحولات فناوری را مورد توجه قرار دهند و به گونه ای عمل کنند که دانش آموزان و دانشجویان به “آی تی” و “های تک” به صورت کامل مسلط شوند و دانش آموزان و دانشجویان حتما باید برای شرکتهای دانش بنیان آماده شوند.