به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایرنا، کمیسیون تجارت الکترونیکی سازمان نظام صنفی رایانهای تهران روز چهارشنبه برآورد خود از میزان خسارتهای وارد شده به کسب و کارهای اینترنتی بر اثر قطعی سراسری اینترنت طی چند روز گذشته را منتشر کرد.
بر اساس گزارشهای غیر رسمی دریافت شده از PSP های کشور، تعداد کل تراکنشهای انجام شده در درگاههای پرداخت اینترنتی و موبایلی در دو روز اول قطعی اینترنت کاهش بسیار شدید داشته و پس از رفع مشکلات توسط شرکتهای پرداخت، تعداد تراکنشهای روزانه در ۵ روز بعدی (تا زمان اتصال اینترنت ثابت) حدود ۴۸.۵ درصد متوسط تعداد تراکنشهای روزانه در هفتههای قبلی بوده است.
مطابق گزارش سالانه مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صنعت، معدن و تجارت، حجم کل گردش مالی تجارت الکترونیکی کشور در سال گذشته ۲۰۸ هزار میلیارد تومان یا به عبارتی روزانه حدود ۵۷۰ میلیارد تومان بوده است. با احتساب کاهش تعداد تراکنشها، گردش مالی روزانه این حوزه با کاهش ۲۹۳ میلیاردی، حدود ۲۷۷ میلیارد تومان تخمین زده میشود.
پس از اتصال اینترنت ثابت، تعداد تراکنشهای روزانه درگاههای پرداخت به حدود ۷۳ درصد حالت قبلی رسیده و کماکان ۲۷ درصد کاهش تعداد تراکنشهای را در عدم حضور اینترنت موبایل شاهد هستیم.
با توجه به دادههای فوق کاهش پرداختهای اینترنتی و موبایلی در ۱۰ روز گذشته بیش از ۲۹۵۰ میلیارد تومان تخمین زده میشود.
نکته مهم دیگر، سطح متفاوت خسارات وارده به کسبوکارهای اینترنتی از محل کاهش فروش است. مطابق گزارشهای دریافتی از کسبوکارهای بزرگ این حوزه به واسطه شناخت برند آنها توسط مشتریان با کمترین کاهش فروش (حدود ۳۰ درصدی) روبهرو بودهاند، با احتساب این کاهش و در نظر گرفتن نسبت حجم بازار، تخمین زده میشود کسبوکارهای متوسط و کوچک حوزه با کاهش فروش بیش از ۸۰ درصدی در روزهای قطعی کامل اینترنت روبهرو بوده باشند. همچنین کاهش ۹۸ درصدی در ۲ روز اول، بیش از ۸۰ درصدی در ۵ روز بعدی و حدود ۵۰ درصدی بعد از اتصال اینترنت ثابت در تعداد تراکنشهای پرداختیارهای ارائهکننده درگاه واسط، نشاندهنده این است که کسبوکارهای خرد و خانگی متحمل بیشترین ضرر از محل کاهش فروش شدهاند. این حوزه بیشترین تعداد کسبوکارهایی را شامل میشود که عمده کانال فروش آنها شبکههای اجتماعی است.
این در حالی است که خسارت حاصل از کاهش فروش تنها یکی از خسارتهای مستقیم وارده به کسبوکارهای تجارت الکترونیکی است. هزینههای اجاره زیرساختها و سرویسهای لازم، نیروی انسانی بدون فعالیت، توقف کمپینها و برنامههای بازاریابی، از دست دادن جایگاه در موتورهای جستجو، عدم امکان ارائه سرویس به مشتریان خارج از کشور، از دست دادن اعتماد مشتریان و پیامدهایی از این دست سرفصلهای دیگر خسارتهای وارده به کسبوکارهای اینترنتی به شمار میروند. میزان این خسارتها بیش از ۱۰ برابر خسارت اولیه حاصل از کاهش فروش تخمین زده میشود.