صفحه اصلی / اسلایدر / ادامه دلالی در بازار گوشت
ادامه دلالی در بازار گوشت

قیمت گوشت هنوز با قدرت خرید مردم مطابقت ندارد

ادامه دلالی در بازار گوشت

کسب و کار- بنابر آمار قیمت دام سنگین نسبت به ابتدای سال ۴۰ درصد و دام سبک ۲۵ تا ۳۰ درصد در بازار کاهش یافته در حالی که قیمت گوشت همچنان در بازار بالاست و نشان از ادامه دلالی در بازار این کالا دارد. هم چنین در حالی روند بازار گوشت قرمز در وضعیت نابسامانی قرار دارد که دولت برای کنترل بازار اقدام به واردات گوشت قرمز و عرضه آن در بازار کرد تا شاید بتواند تب تند قیمت را کاهش دهد که هنوز این اتفاق نیفتاده است.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز، سعید سلطانی، مدیرعامل اتحادیه دامداران کشور با انتقاد از انباشتگی دام در واحدهای دامداری اظهار کرد: در شرایط فعلی انباشت دام در واحد‌های دامداری به حدی است که به سبب هزینه دام پروار شده، قیمت تمام شده افزایش می‌یابد. وی از افت چشمگیر قیمت دام زنده نسبت به ابتدای سال خبر داد و گفت: قیمت هر کیلو دام سنگین از ۴۱ هزار تومان به ۲۶ هزار تومان و دام سبک از ۵۷ هزار تومان به ۳۷ هزار تومان کاهش یافته که این امر بیانگر افت ۴۰ درصدی قیمت دام سنگین و ۲۵ تا ۳۰ درصدی دام سبک است.سلطانی قیمت دام زنده را تابع عرضه و تقاضا دانست و افزود: در مواقعی که عرضه بیش از تقاضاست، قیمت دام کاهش می‌یابد که این امر به زیان دامداران است. این مقام مسئول ادامه داد: در سال زراعی گذشته به سبب شرایط مساعد بارندگی و مرتع دوباره زایی و چند قلوزایی در دام سبک گوسفند و بز داشتیم که علی رغم افزایش تعداد زایش دام بعد از چند سال خشکسالی، تغییرات چندانی برای مصرف کننده در بازار شاهد نیستیم. وی با انتقاد از قیمت کنونی گوشت در مغازه‌ها بیان کرد: با توجه به شرایط مساعد تولید و کاهش قدرت خرید خانوار، تعداد زیادی دام روی دست دامداران باقی مانده که با این وجود قیمت گوشت گوساله نباید بیش از ۶۰ هزار تومان و گوسفند ۸۰ هزار تومان به دست مصرف کننده برسد که متاسفانه به سبب سودجویی عوامل واسطه و دلال، قیمت در بازار بالاتر از این رقم است، در حالیکه با واقعی شدن قیمت ها، قدرت خرید خانوار‌ها افزایش می‌یابد.

مدیرعامل اتحادیه دامداران کشور در بخش دیگر اظهارات خود درباره اینکه آیا کاهش تولید گوشت در کشتارگاه‌های کشور طی ۳۱ سال اخیر را تایید می‌کنید، گفت: بنابر آمار در ۶ ماهه امسال ۱۴۵ هزار و ۶۰۰ تن دام در کشتارگاه‌های کشور به کشتار رسیده که نسبت به ۱۹۵ هزار و ۷۰۰ تن مدت مشابه سال قبل ۲۶ درصد کاهش را نشان می‌دهد، ضمن آنکه کاهش قدرت خرید خانوار‌ها و گرایش به مصرف از گوشت قرمز به گوشت مرغ موجب شده تا تولید گوشت طی ۳۱ سال اخیر در کشتارگاه‌های کشور افت محسوسی داشته باشد. سلطانی ادامه داد: بعد از جنگ تحمیلی به سبب رشد بیش از ۱۲ تا ۱۳ برابری نرخ دلار و عدم افزایش درآمد افراد به این نسبت موجب شده کاهش مصرف تولید گوشت در کشتارگاه‌ها افت محسوسی داشته باشد. وی در پایان با انتقاد از این مسئله که وجود واسطه و دلالان متعدد از عوامل اصلی نوسان قیمت گوشت در بازار به شمار می‌روند، تصریح کرد: برای حذف حلقه‌های واسط و دلال، اتحادیه بار‌ها به مسئولان دولتی اعلام کرده است که صفر تا صد بازار دام زنده و گوشت را به ما واگذار کنند چرا که با این وجود حداکثر تلورانس در طول سال ۵ درصد خواهد بود و تنها لازمه کنترل قیمت و عرضه گوشت باکیفیت، فراهم شدن سازوکار‌ها از سوی دولت است تا دغدغه مردم و مسئولان دولت در خصوص نوسان قیمت از بین رود.

درصد بالایی از گرانی گوشت مربوط به دلالان است

علی اصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی

تمام اصناف با قیمت فعلی گوشت قرمز مخالف هستند و انتظار می رود با نظارت بیشتر و البته راهکارهایی مانند واردات و ممنوعیت فعالیت دلالان قیمت این کالا واقعی شود قدرت خرید خانوار در سالهای اخیر و بخصوص سال گذشته تا به امروز به طور مشخصی کاهش یافته و بسیار مشهود است بنابرای قیمت کالاهای اساسی باید منطقی تعیین شود. اینکه دلالان تا به امروز در حال فعالیت در این بازار هستند دلیل محکمی برای متعادل نشدن قیمت گوشت است و عده بسیاری در تامین نیاز خود با مشکل روبرو هستند. افزایش قیمت ارز هم موجب گران شدن قیمت نهاده‌های دامی شد به گونه‌ای که کنجاله نسبت به سال گذشته ۱۰۰ درصد و ذرت ۵۰ درصد رشد قیمت داشته و قیمت تمام شده را افزایش داده است. البته گوشت با قیمتی که به دست مصرف کننده می‌رسد و قیمتی که از تولید کننده خریداری می‌شود حدود ۳۰ درصد اختلاف دارد که به جیب دلالان و واسطه‌ها می‌رود.

اما قاچاق دام نیز می تواند تا حدودی در منطقی نشدن قیمت گوشت موثر باشد. به دلیل اینکه کیفیت گوشت های ایرانی بسیار بالاست کشور‌های عربی حاضر هستند برای آن تا دو برابر قیمت هزینه پرداخت کنند. افزایش قیمت دلار انگیزه برای صادرات دام را افزایش داده است و این مسئله موجب افزایش خروج دام از کشور شده است. البته در خصوص امکان کنترل میزان قاچاق دام زنده در کشور باید اشاره شود که در کشوری مانند ایران که مرز‌های گسترده‌ای دارد می‌توان با قاچاق دام زنده و گوشت مبارزه کرد، اما نمی‌توان آن را به صفر برساند. اما نباید درصد بالایی از گرانی گوشت را به گردن قاچاق دام انداخت و باید از خلاء مدیریت در تنظیم بازار نیز صحبت کرد. تمام مسائل و کمبود‌ها در این زمینه را به مسئولان انتقال دادیم و آن‌ها باید چاره‌ای برای این مسئله بیاندیشند.

همچنین مطالعه کنید:

سیاست دولت افزایش تخصیص ارز برای واردات خودرو است/ تعرفه‌ها مانع اقتصادی بودن خودروهای وارداتی

به گزارش کسب و کار نیوز ، مهدی ضیغمی، مدیر پروژه واردات خودرو در گفت‌وگو …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.