ثمانه نادری
به گزارش کسب و کار نیوز، طی چند سال اخیر موضوع کلاهبرداری از طریق دستگاههای کارتخوان و پوزهای جعلی باعث هوشیاری بیشتری در مردم نسبت به فعالیت سودجویان شده است. اما در هر صورت استفاده از دستگاههای کارتخوان رایجترین شیوه خرید و فروش به ویژه در رابطه با دستفروشان است.کلاهبرداریهای میلیونی حاصل از این دستگاهها ضروت فرهنگ سازی در استفاده از آنها را مطرح میکند. برخی از کلاهبرداران با شگردهایی به اطلاعات مشتریان دسترسی پیدا کرده و از این طرق حساب آنها را خالی میکنند. در حالی که رصد فعالیتهای آنها بعضا ممکن نیست. یکی از اقدامات مهمی که بانک مرکزی برای جلوگیری از این تخلفات انجام میدهد، اطلاعرسانی به مردم و آگاه کردن آنان از چگونگی استفاده از کارتهای بانکی است.
به اعتقاد کارشناسان پوزهای بیهویت حاصل انحصار و اقتصاد غیرشفاف است که بزرگترین خسارتها را به نظام توزیع میزند، ضمن آنکه باید تاکید کرد خود این پوزها حاصل نظام توزیع غیرشفاف است.
اما مسئله اساسی این است که بانک مرکزی در راستای کاهش پوزهای بیهویت چه اقداماتی میتواند انجام دهد؟ و از سویی مسئولیت های بانک مرکزی در این راستا چگونه قابل اجرا خواهد بود؟
کمیل طیبی کارشناس اقتصادی
رشد قارچ گونه فعالیتهای بی هویت
هر جا انحصار وجود داشته باشد و یا به عبارتی بازار انحصاری باشد، رقابت ضعیف شده و بازار سایه ایجاد میشود. پوزهای بیهویت هم در سایه بازار سایه وجود دارند. در طول نظام تولید تا عرضه به دلیل نبود شفافیت دلالی و واسطهگری شکل گرفته و چون این اتفاقات در نظام توزیع صورت میگیرد، باعث رشد قارچ گونه فعالیتها و کسب و کارهای بیهویت میشود. رشد این فعالیتها که در سیستمی ثبت نمیشودریال مشکلات اقتصادی زیادی به بار میآورد و باعث هزینه تراشی برای ارگانهای دولتی میشود. مثل جرائم حاصل از پولشویی. اما در صورتی که سیستم اقتصادی کشور سالم و ساختارهای اقتصادی و معاملاتی شفاف باشد، این جرائم صورت نخواهد گرفت. همه ساله دولت هزینههای زیادی بابت نبود شفافیت میدهد و اختلاسهای پولی حاصل این امر است. اما با وجود اقتصاد سالم و شفاف، پوزهای بی هویت و هر فعالیت مبهمی کم رنگ میشود. طی مدت اخیر بانک مرکزی در راستای ایجاد شفافیت اقدامات مهمی انجام داده که در جای خود به نظام اقتصادی کشور کمک میکند. از آنجایی که تداوم این فعالیتها نیازمند به استقلال بیشتر بانک مرکزی است، لازم است موضوع استقلال بانک مرکزی به طور جدی، مورد پیگیری قرار گرفته و با اصرار بانک مرکزی عملیاتی شود. از جمله اهدافی که به دنبال استقلال بانک مرکزی محقق میشود، شفاف سازی در اطلاعات اقتصادی و مالی است. این شفافیت چه در سطح اطلاعات خرد و چه در سطح کلان ایجاد خواهد شد. در این صورت ارتباط موثرتر و بهتری بین بانک مرکزی با نهادهای بالادستی برقرار میشود. و از سویی این نهادهایی مثل قوه قضائیه قوه مقننه و مجریه بیشتر و بهتر از قبل بانک مرکزی را در راستای ایجاد شفافسازی و نظم بخشی به امور مالی یاری خواهند داد.