به گزارش کسب و کار نیوز، دکتر منوچهر منطقی با بیان اینکه ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حمل و نقل پیشرفته به منظور ایجاد بستر توسعه ماهوارههای عملیاتی مدار پایین، اقدام به برنامهریزی برای توسعه سه پلتفرم ماهواره ملی کرده است، اظهار کرد: بر اساس مطالعاتی که ما در دنیا بر روی پروژههای طراحی و ساخت ماهواره انجام دادیم، مشاهده کردیم که ماهوارههای کوچکی که توسط دانشگاهها و یا شرکتها طراحی میشوند، بر اساس شاخصها و استانداردهای خاصی هستند. وی ادامه داد: نتایج این مطالعات نشان داد که بیشترین ماهوارههایی که در دنیا ساخته میشوند، در محدودههای ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم، ماهوارههایی که در قالب منظومه ماهوارهای تعریف میشوند، بین ۵۰ تا ۷۰ کیلوگرم و ماهوارههایی که ماندگاری آنها در مدار بیشتر باشد و دارای کاربردهای بیشتری هستند، در محدوده وزنی ۱۲۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم قرار دارند. منطقی با تاکید بر اینکه این مطالعه از سوی محققانی که در طراحی ماهواره فعال هستند، اجرایی شده است، خاطر نشان کرد: بر این اساس برای طراحی و ساخت ماهواره پلتفرم “ایرانباس ۱۵” را تعریف کردیم. دبیر ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حملونقل پیشرفته معاونت علمی، پلتفرم ایران باس ۱۵ را استانداردی برای طراحی و ساخت ماهواره توصیف کرد و یادآور شد: استفاده از این پلتفرمها، کاهش هزینههای ساخت ماهواره را به همراه دارد. پلتفرمها یک مفهوم پیشرفته است که در حال حاضر در مجموعههای معتبر فضایی دنیا که فناوری ماهواره را به کشورهای دیگر میفروشند، ۳ تا ۵ پلتفرم را مد نظر قرار دادهاند.
منطقی خاطر نشان کرد: در حوزه هماهنگی برای توسعه صنعت فضایی کشور، پلتفرم “ایران باس” ۱۵۰، ۷۰ و ۱۵ کیلوگرمی، مطالعه یکپارچهسازی ایستگاه زمینی و مطالعه یکپارچهسازی آزمایشگاه AIT تهیه شده است. وی از ایجاد کنسرسیومی از دانشگاههای کشور برای طراحی و ساخت ۳ ماهواره استاندارد در قالب پروژه “پروژه ایران باس ۱۵” خبر داد و یادآور شد: این پروژه یک پلتفرم ماهواره ۱۵ کیلوگرمی با محموله تصویربرداری (رزولوشن ۵ متر) است و توسط کنسرسیومی از دو دانشگاه “صنعتی شریف” و “صنعتی مالک اشتر” در حال انجام است. در این پروژه طراحی مفهومی و اولیه انجام شده و در حال حاضر در مرحله طراحی تفصیلی است.
وی پروژه ایران باس ۷۰ را پروژه دیگری دانست که شامل پلتفرم ماهواره ۷۰ کیلوگرمی با محموله تصویربرداری (رزولوشن ۵ متر) است که توسط کنسرسیومی از دانشگاههای “صنعتی امیرکبیر” و “خواجه نصیرالدین طوسی” در حال انجام است. دبیر ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اضافه کرد: پروژه “ایران باس ۱۵۰” پلتفرم ماهواره ۱۵۰ کیلوگرمی با محموله تصویربرداری (رزولوشن یک تا ۲ متر) است که از سوی دانشگاه علم و صنعت در حال انجام است.
به گفته وی در برخی از پروژههای فضایی که تعریف شده، قرار است از این پلتفرمها استفاده شود تا پروژهها بر اساس پلتفرمهای استاندارد اجرایی شود. منطقی، استانداردهای ماهوارهها را شامل استانداردهای “عملیاتی” و “حرفهای” دانست و یادآور شد: همه ماهوارههای ساخته شده دارای استانداردهای عملیاتی بودند، ولی زمانی که به بلوغ صنعتی رسیدیم و میخواستیم وارد دنیای رقابتی شویم، نیازمند استانداردهای حرفهای هستیم.