به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا, «دبیرخانه شورای عالی علما» بیانیهای صادر کرد و از زائران خواست از پرداختن به آنچه شعارهای سیاسی و فرقهای نامیده است، پرهیز کنند.
در بخشی از این بیانیه که خبرگزاری عربستان سعودی (واس) آن را منتشر کرده، آمده است: «از ویژگی برادری ایمانی این است که حج را از هر آنچه وحدت مسلمانان را خدشتهدار میکند و هر آنچه اهداف عالی حج یعنی ذکر و یاد خداوند، تقوی، احسان و نیکی را محقق نمیسازد دوری کند. روا نیست از حج به عنوان منبری سیاسی برای درگیریهای احزاب و گروهها و مذاهب استفاده شود که چنین کردهای مغایر با اهداف حج است.
دولت و ملت عربستان سعودی خدمت به حرمین شریفین را یک افتخار بزرگ برای خود دانسته و کلیه امکانات مادی و انسانی خود را برای خدمت به میهمانان الهی به کار بستهاند و پروژههای بزرگ و توسعههای پیاپی حرمین شریفین و مشاعر مقدسه خود گواه این قضیه است. »
این درحالی است که برای فریضه حج بهعنوان مجموعهای استثنایی و ممتاز از ارزشهای مورد تمجید اسلام، در کنار مفاهیم سیاسی ضروری نظیر وحدت، بر لزوم دفاع از مظلومان و برائت از مشرکان تأکید شده است.
عربستان که همواره زائران را از پرداختن به جنبههای سیاسی حج برحذر میدارد، در گذشته نیز خشونتهایی در مقابله با این موضوع داشته است. سال ۱۳۶۶ در جریان برگزاری مراسم برائت از مشرکان در حج، پلیس عربستان به تظاهرکنندگان حمله کرد. به استناد آمار وزارت امور خارجه ایران، در آن واقعه ۲۳۵ ایرانی جان خود را از دست دادند. ایران در واکنش به آن عمل، حج را برای دو سال متوقف کرد. عربستان پس از آن، مراسم برائت از مشرکان را محدود کرد. این مراسم هر سال تنها با حضور زائران ایرانی در محیطی بسته و با تدابیر امنیتی برگزار میشود و زائران غیرایرانی از سوی عربستان برای شرکت در این مراسم منع شده هستند.
برگزاری مراسم برائت از مشرکان که به بعد سیاسی حج و اعلام انزجار و بیزاری از دشمنان اسلام میپردازد، در مذاکرات حج ایران و عربستان در سال ۱۳۹۶ (یک سال پس از توقف حج به دنبال فاجعه منا) نیز محل مناقشه بود که ایران موفق شد عربستان را برای ادامه این جریان به شکل سالهای گذشته، متقاعد کند.