به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایلنا، محصولات کشاورزی از مرحله اتمام تولید تا مصرف نهایی تحت تاثیر عوامل مختلف، قیمتهای متفاوتی پیدا میکند که اصطلاحاً قیمت سرخرمن، قیمت عمدهفروشی،… و قیمت خردهفروشی نامیده میشود. به منظور دستیابی به قیمتی که صرفا ناشی از فعالیت کشاورزی باشد لازم است تأثیر عواملی نظیر هزینههای حمل و نقل و انبارداری، سود واسطهها و … حذف شود. این گزارش به ارائه قیمت تولید کننده (سرخرمن) محصولات کشاورزی پرداخته شده که از مقایسه اطلاعات حاصل از این گزارش با نتایج طرح های خردهفروشی میتوان به بررسی نقش واسطهها و دیگر عوامل مؤثر در شکلگیری سایر قیمتها تا رسیدن محصول بدست مصرف کننده نهایی پرداخت.
آمارگیری از قیمت فروش محصولات کشاورزی در سال ١٣۵٣ آغاز شده و تاکنون بجز در چند مقطع زمانی بطور مرتب انجام شده است. محاسبه شاخص قیمت تولید کننده زراعت، باغداری و دامداری سنتی بر اساس سال پایه ١٣٩٠ در سال ١٣٩١ شروع شده است. گزارش حاضر به شاخص مذکور در سال ١٣٩٧ اختصاص دارد. بر این اساس شاخص قیمت تولید کننده زراعت، باغداری و دامداری سنتی (برمبنای ١٠٠=١٣٩٠) در سال ١٣٩٧ برابر است با ٣۶٢,٧ که نسبت به سال قبل (نرخ تورم سالانه) ۴٧.٨ درصد افزایش یافته است.
شاخص زراعت و باغداری
شاخص گروه “زراعت و باغداری” در سال ١٣٩٧ برابر با ٣۵٨,٣ است که نسبت به سال قبل ۴۵.۴ درصد افزایش یافته است.
شاخص گروه “غلات” در سال ١٣٩٧ برابر با ٣٢٩,١ است که نسبت به سال قبل ٢٨.۶ درصد افزایش یافته است.
شاخص گروه “سبزیجات” در سال ١٣٩٧ برابر با ٣٩٢,٨ است که نسبت به سال قبل ۵١.٨ درصد افزایش یافته است.
شاخص گروه “میوه ها و میوه های آجیلی” در سال ١٣٩٧ برابر با ٣٨١,٧ است که نسبت به سال قبل ۵۴.۴ درصد افزایش یافته است.
شاخص گروه “موادخام طبقه بندی نشده” در سال ١٣٩٧ برابر با ٢٨۶,٣ است که نسبت به سال قبل ٣۴.٢ درصد افزایش یافته است.
شاخص دامداری سنتی
شاخص گروه “دامداری سنتی” در سال ١٣٩٧ برابر با ٣٧٢,١ است که نسبت به سال قبل ۵٣.٠ درصد افزایش یافته است.
شاخص گروه “پرورش بز و بزغاله ” در سال ١٣٩٧ برابر با ٣٩١,٠ است که نسبت به سال قبل ٧١.٩ درصد افزایش یافته است.
شاخص گروه “پرورش گاو و گوساله سنتی” در سال ١٣٩٧ برابر با ٣٧٢,۴ است که نسبت به سال قبل ۵۶.٢ درصد افزایش یافته است.
شاخص گروه “گوسفند و بره” در سال ١٣٩٧ برابر با ۴١٣,۵ است که به نسبت به سال قبل ٧٣.۴ درصد افزایش یافته است.
شاخص گروه “سایر محصولات حیوانی” در سال ١٣٩٧ برابر با ٣٢٧,٢ است که نسبت به سال قبل ٢۶.۶ درصد افزایش یافته است.