به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایرنا, افزایش قیمت کاغذ در بازار آزاد و تاخیر در توزیع کاغذ یارانه ای دولتی در مازندران باعث شد تا از ۱۳۵ چاپخانه دارای مجوز در این استان کمتر از یک سوم فعال باشند و این تعداد نیز با ظرفیت کمتر از نصف سرگرم تولید و کار هستند.
براساس این گزارش همچنین از ۱۶ روزنامه و ۵۰ هفته نامه محلی دارای مجوز در این استان نیز اکثر آنها فعالیتشان رو به محاق رفته به طوری که به جزء تعداد انگشت شمار روزنامه محلی و هفته نامه مابقی هیچ گونه فعالیتی ندارند و این مشکل ویژه نامه استانی روزنامه های ملی از جمله ایران، همشهری و جام جم را نیز تحت تاثیر خود قرار داد و این روزنامه ها ویژه نامه استانی خود را به طور کامل تعطیل کردند.
** کسادی بازار کسب و کار چاپ و نشر
رئیس اتحادیه چاپخانه داران مازندران در این باره گفت: گرانی کاغذ در بازار آزاد و تاخیر در توزیع یارانه ای آن در داخل استان بازار چاپ و نشر را در این خطه شمال کشور با داشتن ۱۳۵ چاپخانه دارای مجوز با افزون بر یک هزار کارگر فعال نیز تحت تاثیر قرار داد.
علی اصغر دریایی به خبرنگار ایرنا افزود: هم اکنون کمتر از یک سوم چاپخانه های دارای مجوز در این استان با نصف ظرفیتشان فعالیت روزانه دارند و مابقی کرکره واحدهای خود را پایین کشیدند و کارگرانشان را نیز اخراج کردند تا به امید روزی که شاید این معضل برطرف شود.
وی اضافه کرد: علاوه بر آن گرانی حدود۴ برابر قیمت کاغذ در یک سال اخیر باعث شده تا درخواست برای چاپ نیز از سوی ناشران و روزنامه های محلی کاهش یابد و این کار بازار ما را با کسادی مواجه کرد.
وی توضیح داد: در سال گذشته یک رول کاغذ با قیمت یک میلیون و ۴۰۰ هزار ریال در اختیار ما قرار می گرفت ولی امروز قیمت این کاغذ در بازار آزاد به حدود ۶ میلیون ریال رسید.
وی گفت: در سال جاری حدود ۲۴ تن کاغذ با ارز یارانه ای در بین چاپخانه داران توزیع شد که حدود یک تا دو ماه نیاز واحدهای فعال را تامین می کند.
*** محاق رفتن کارنشریات حرفه ای
سردبیر روزنامه همشهری ویژه مازندران نیز گفت: گرانی قیمت کاغذ فعالیت اکثر نشریات محلی این خطه شمال کشور به عنوان دومین استان در برخورداری از مجوز روزنامه محلی کشور را به محاق برد به طوری که در شرایط فعلی از ۱۶ روزنامه و ۵۰ هفته نامه فعال ، کمتر از انگشتان یک دست روزنامه و هفته نامه فعال داریم.
اشکان جهان آرای به خبرنگار ایرنا افزود: همین تعداد روزنامه فعال در استان نیز به طور مداوم چاپ ندارند و بیشتر فعالیتشان به صورت پی دی اف و در فضای مجازی است.
وی اضافه کرد: افزایش چند برابر قیمت کاغذ نه تنها چاپ نشریات محلی که ویژه نامه استانی روزنامه های ملی را در این خطه شمال کشور نیز تحت تاثیر قرار داد و این ویژه نامه ها نیز چاپشان متوقف شد.
وی معتقد است بیشترین ضربه ناشی از گرانی کاغذ در استان به فعالان حرفه ای این بخش وارد شد به طوری که دیگر این گروه که دغدغه کارحرفه ای داشتند ، نمی توانند فعالیت حرفه ای خود را دنبال می کنند.
به گفته وی تاکنون وعده اختصاص کاغذ به نشریات محلی از طریق صنایع چوب و کاغذ با قیمت کمتر از بازار نیز عملی نشده است.
جهان آرای بیکاری خبرنگاران نشریات محلی و ویژه نامه روزنامه های ملی در استان ها از عواقب ناگوار وضعیت نابسامان کاغذ در مازندران بیان کرد.
*** حال ناخوش مطبوعات
مسوول دفتر نمایندگی خانه مطبوعات مازندران در ساری در این باره گفت: با گرانی کاغذ مطبوعات این استان حال و روز خوشی ندارند و به جزسه روزنامه مابقی ( ۱۳) روزنامه دیگرهیچ فعالیتی ندارند.
محسن هدایتی گفت: برخی از این نشریات محلی نیز به دلیل چاپ سیاه و سفید همچنان روپا هستند و مابقی هر چند روز یکبار چاپ دارند که دیگر در زمره روزنامه نمی توانند قرار گیرند.
به گفته وی پیگیری خانه مطبوعات برای سهیمه کاغذ یارانه ای برای روزنامه های محلی این استان نیز تاکنون رنگ عملی به خود نگرفته است.
**** درخواست سهیمه کاغذبرای نشریات محلی
معاون مطبوعاتی و امور رسانه ای اداره کل فرهنگی و رسانه ای ارشاد مازندران گفت: این اداره کل برای دریافت سهمیه کاغذ، سه ماهه بهار نشریات محلی در این استان درخواستش را به وزارت ارشاد ارسال کرد که مورد موافقت قرارگرفت.
عباس زارع به خبرنگارایرنا افزود : براساس این پیشنهاد تا نیمه دوم خردادماه جاری حدود ۱۴۶ تن کاغذ ۴۵ گرمی و ۲۱۷ تن کاغذ ۷۵ گرمی برای توزیع در بین نشریات محلی به مازندران اختصاص داده می شود.
وی تعداد روزنامه های محلی فعال دراین استان را ۱۶ و هفته نامه را حدود ۵۴ نشریه اعلام کرده است.
وی خاطرنشان کرد: علاوه بر این با پیگیری استاندارمازندران از صنایع چوب و کاغذ به عنوان واحد فعال در استان نیز قرار شد تا کاغذ با قیمت پایین تر از بازار به صورت سهمیه ماهانه در اختیار نشریات قرار گیرد و با اجرایی شدن این طرح ها تا حد زیادی مشکل رسانه های مکتوب در استان کاهش خواهد یافت.
*** توزیع ۲۴ تن کاغذ در بین چاپخانه داران
معاون فرهنگ و ارشاد مازندران گفت: در سال جاری ۲۴ تن کاغذ با ارز یارانه ای ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی در بین حدود ۱۳۵ واحد فعال توزیع شد.
زارع خاطرنشان کرد : همچنین دفتر نشر و امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نظر دارد تا کاغذ با تعرفه دولتی در اختیار چایخانه های دارای لیتوگرافی و زنیک قرار گیرد.
*** پیش بینی سهمیه برای ناشران
زارع اظهارداشت: همچنین براساس تصمیم وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سهمیه کاغذ با نرخ ارز دولتی برای ناشران نیز پیش بینی شد که به افراد متقاضی چاپ کتاب به میزان چاپ سال های ۹۶ و ۹۷ کاغذ داده می شود.
وی تعداد انتشار کتاب در مازندران را برای سال گذشته حدود ۸۰۰ عنوان با حدود ۸۰۰ هزار جلد بیان کرد و اظهارداشت: به ناشران نیز به همین میزان سهمیه کاغذ یارانه ای اختصاص داده می شود.
مازندران ۲ واحد تولیدی و صنعتی چوب و کاغذ تحریر در ساری و بندرامیرآباد دارد که میزان تولید این ۲ واحد در سال به افزون بر ۲۰۰ هزار تن می رسد.
در شرایط فعلی هر ۲ واحد تولیدی و صنعتی چوب و کاغذ در مازندران به دلیل کمبود نقدینگی و مواد اولیه با مشکل مواجه اند.
گرانی کاغذ و حال ناخوش مطبوعات محلی در مازندران
کسب و کار نیوز : افزایش چند برابری قیمت کاغذ و کمبود آن در کشور که از حدود یک سال گذشته شروع شد، چاپ و نشر نشریات و روزنامه های محلی مازندران را نیز تحت تاثیر خود قرار داد به طوری که اکثر روزنامه ها و هفته نامه های این خطه کم کار شده اند.