به گزارش کسب و کار نیوز، لویهجرگه مشورتی صلح افغانستان با درخواست آتشبس از گروه طالبان و وعده آزادی ۱۷۵ زندانی این گروه پایان یافت.
این لویهجرگه با شرکت ۳۲۰۰ شرکتکننده از سراسر افغانستان پس از پنج روز با صدور یک قطعنامه ۲۳ مادهای و سخنرانی محمد اشرف غنی، رئیسجمهوری این کشور به کار خود پایان داد.
طالبان درخواستهای لویهجرگه از این گروه از جمله آتشبس در ماه رمضان را رد کرده است.
لویهجرگه مشورتی صلح در حالی برگزار شد که بیشتر نامزدهای رقیب اشرف غنی شرکت در آن را تحریم کرده بودند. حامد کرزای، رئیسجمهوری پیشین افغانستان نیز برگزاری این نشست را پیش از وقت خوانده بود.
قطعنامه ۲۳ مادهای لویهجرگه مشورتی صلح مواضع و دیدگاههای دولت افغانستان را در روند مذاکره با طالبان مورد تأیید قرار داد.
در مواد این قطعنامه بر آتشبس، حفظ دستاوردهای ۱۸ سال گذشته افغانستان، حفظ جمهوری اسلامی و نهادهای امنیتی، اجماع داخلی و منطقهای، اصلاح شورای عالی صلح و تعیین هیأت جدید مذاکرهکننده صلح تاکید شده است.
در ماده ۱۸ قطعنامه به دولت افغانستان پیشنهاد شده که هیأت جدید مذاکرهکننده با طالبان را بازنگری کند و شمار این هیأت حداکثر ۵۰ تن و متشکل از شخصیتهای جهادی، افراد ملی، متخصص و متعهد به ارزشهای حقوقبشری باشد.
این قطعنامه همچنین از دولت افغانستان خواسته تا زمینه گشایش دفتر طالبان در کابل را فراهم کند و از دولت و طالبان خواسته تا روی آزادی زندانیان دو طرف توافق کنند.
اشرف غنی در سخنرانی خود گفت، این قطعنامه نقشهراه و برنامه عمل دولت افغانستان است. او خطاب به طالبان نیز گفت: انتخاب با شماست که خوشحالی را به مردم میدهید یا به غم مردم باز هم ادامه میدهید. بیایید بشنوید که مردم چه میخواهند. من که چک سفید به شما (اعضای لویهجرگه) دادم؛ آیا مولوی هبت الله (رهبر طالبان) هم حاضر است به مردم افغانستان چک سفید بدهد؟
در اختتامیه لویهجرگه، رئیس جمهوری افغانستان اعلام کرد که ۱۷۵ زندانی طالبان را به نشانه حسن نیت از زندان آزاد خواهد کرد. همچنین همزمان با روز آخر این لویهجرگه، گزارش شده که وزارت جدید دولت در امور صلح ایجاد میشود.
عبدرب الرسول سیاف، رئیس لویهجرگه در سخنرانی پایانی خواست که پس از آغاز گفتوگوهای صلح، مجمعی از علما تشکیل شود تا در مورد اختلافات از قرائتهای متفاوت از مسائل دینی تشکیل شود تا این اختلافات رفع شود.
در قطعنامه جرگه ایجاد یک تیم مذاکره کننده حدود ۵۰ نفره درخواست شده است و رئیسجمهوری افغانستان نیز گفت به خواست لویهجرگه مشورتی، «من تیم مذاکره را تعیین میکنم نه لشکر مذاکره را».
در قطعنامه پایانی از طالبان درخواست شده که از اول ماه رمضان آتشبس اعلام کند.
رئیسجمهوری افغانستان نیز گفت: من حاضرم خواست مشروع شما را که آتشبس است، عملی کنم. در نیروهای امنیتی خود این جرأت را میبینم که نظم آتشبس را عملی کنند اما آتشبس یکطرفه نمیشود. اگر طالبان حاضر باشد، ما حاضریم که روی مسائل فنی آن با آنها کار کنیم.
گروه طالبان با انتشار بیانیهای آتشبس را رد و اعلام کرد که حاضر نیست با دولت اشرف غنی مذاکره کند.
گروه طالبان در این بیانیه مدعی شده که دهها زندانی حکومت افغانستان را آزاد و آنها را مداوا کرده است.
طالبان اعلام کرد، افرادی در این نشست مشارکت گسترده داشتند که در ۱۸ سال گذشته با مقامات آمریکایی همکار بودهاند و حقوقهای دلاری میگرفتند و هدفشان نیز بقای آنهاست.
به گزارش بیبیسی، عطا محمد نور، والی پیشین بلخ و یکی از تحریمکنندگان لویهجرگه نوشته که از شرکتکنندگان جرگه به این دلیل که نگذاشتند حکومت، خواستهها و اهدافش را بر آنها قبولانده و مسیر جرگه را منحرف کند، تشکر میکند.
دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل در کابل (یوناما) نیز از برگزاری جرگه صلح و درخواستآتش بس توسط نمایندگان استقبال و اعلام کرد که آتشبس میتواند شرایطی را برای ایجاد صلح و حفظ جان افغانها ایجاد کند.
نیکلاس کی، نماینده غیرنظامی ناتو در افغانستان در صفحه توئیتر خود نوشت، پایان لویهجرگه مشورتی صلح یک پیام قوی داشت؛ این که زمان صلح فرا رسیده و طالبان باید به خواست مردم افغانستان احترام بگذارد.
این در حالی است که ششمین دور مذاکرات آمریکا و گروه طالبان در دوحه قطر در جریان است و طالبان همچنان پافشاری دارد که حاضر نیست با دولت اشرف غنی مذاکره کند.
انتهای پیام