صفحه اصلی / اجتماعی / آموزش / عوامل تشدیدکننده صدمات سیلاب در کشور/اگر سد کرخه نبود، تلفات سیل خوزستان بیشتر می‌شد
عوامل تشدیدکننده صدمات سیلاب در کشور/اگر سد کرخه نبود، تلفات سیل خوزستان بیشتر می‌شد

در میزگرد "بررسی سیلاب‌های اخیر" اعلام شد

عوامل تشدیدکننده صدمات سیلاب در کشور/اگر سد کرخه نبود، تلفات سیل خوزستان بیشتر می‌شد

استاد دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی با بیان اینکه وزارت نیرو باید از طرح‌های هشدار سیل استفاده کند، گفت: اگر سیستم‌های جامع هشدار سیل راه‌اندازی می‌شد، خسارت‌های سیلاب اخیر کاهش می‌یافت.

سیل خوزستان

به گزارش کسب و کار نیوز، دکتر برهانی امروز در میزگرد بررسی سیلاب‌های اخیر که به همت گروه منابع آب دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی برگزار شد، با اشاره به اینکه عامل اصلی بحران سیلاب بارش‌های فوق‌العاده زیاد بوده است، اظهار کرد: اینکه دوره بازگشت چقدر بوده، مشخص نیست. من مطالعه‌ای ندیدم که با مبنای علمی موضوع دوره بازگشت را بررسی کند. ولی قطعاً بارندگی‌های بی سابقه‌ای اتفاق افتاده است.

وی با بیان اینکه عواملی باعث تشدید در صدمات در این سیلاب شده‌اند، گفت: جنگل‌تراشی در گلستان، آبخیزداری ضعیف در لرستان و خوزستان، طراحی‌های غلط در دروازه قرآن شیراز و راه آهن گلستان، از جمله این عوامل تشدیدکننده بوده است.

برهانی تصریح کرد: من تجربه همکاری با وزارت راه را داشته‌ام. در خصوص طراحی‌های غلطی که انجام می‌شود، باید بگویم کمترین چیزی که در وزارت راه به آن پرداخته می‌شود، بحث هیدرولوژی است. یعنی اینکه آبی که می‌آید، از کجا می‌خواهد عبور کند.

وی افزود: یکی دیگر از عوامل تشدیدکننده، بهره‌برداری غیراصولی از مخازن سدها است. ما اینقدری که به سدسازی اهمیت می‌دهیم، به بهره‌برداری از آن توجه نمی‌کنیم. یکی دیگر از عوامل تشدیدکننده صدمات عدم لایروبی رودخانه‌ها، عدم رعایت حریم رودخانه بخصوص در پایین‌دست مخازن خوزستان و نبود یک سیستم جامع هشدار سیل است. وزارت نیرو باید از طرح‌های هشدار سیل استفاده کند. اگر این سیستم‌ها راه‌اندازی می‌شد، خسارت‌ها کاهش می‌یافت.

برهانی ادامه داد: بخش اصلی سیستم هشدار سیل یک مدل هیدرولوژیکی است، بارش – رواناب امکان برآورد مقدار سیل را با استفاده از داده‌های بارش در هر نقطه از حوضه آبریز میسر می‌کند. سیستم هشدار سیل امکان مانور را در سطح قابل توجهی افزایش می‌دهد.

وی ادامه داد: بحث تغییر اقلیم بسیار مورد سوء استفاده قرار گرفته است؛ تغییر اقلیم مربوط به تغییرات تدریجی و دراز مدت است که مرتبط کردن هر اتفاق زودگذری به این بحث صحیح نیست و بعضاً منجر به نتیجه‌گیری‌های غلط می‌شود.

برهانی در ادامه با بیان اینکه اگر بگوییم با یک ماه بارش وارد ترسالی شده‌ایم، این موضوع امکان پذیر نیست، گفت: دوره‌های ترسالی و خشکسالی وجود دارند، اما پیش بینی آنها از قبل امری نشدنی است. تکنولوژی بشر در حال حاضر پیش بینی‌های کوتاه مدت و میان مدت را با احتمال ممکن می‌سازد. هر چه فاصله با پیش بینی زیاد شود، احتمال خطا بیشتر خواهد بود.

وی در پایان در خصوص سدسازی‌ها گفت: اینکه گفته می‌شود سدسازی به ضرر کشور است، صحیح نیست؛ اگر سد کرخه نبود، تلفات سیل خوزستان به مراتب بیشتر بود. متاسفانه فشاری از سوی برخی از فعالان محیط زیست وارد می‌شود که آنها می‌گویند سدسازی باعث ضرر به کشور است. در سدسازی حتماً باید بحث‌های زیست محیطی و اجتماعی را لحاظ کنیم، اما از شعارها دوری کنیم.

انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

اختصاص ۲۲۰۰۰ میلیارد تومان مطالبات پایان خدمت ۹۵ هزار نفر بازنشسته

به گزارش کسب و کار نیوز، “داود منظور” معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.