سرمقاله
سیل کمسابقه امسال که متاسفانه طبق آمار حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان خسارت وارد کرده و بیش از ۲۰ استان کشور را دربر گرفت، همراه با تلخیها و آسیب به مردم و منازل مسکونی و برخی زمینهای کشاورزی، فرصتهایی را نیز به وجود آورده است که در این نوشتار به برخی از آنها میپردازیم.
۱) کشورمان تا سال گذشته بهشدت از مشکل کمبود آب و خشکسالی رنج میبرد و طی چند سال اخیر بسیاری از زمینهای کشاورزی غیر قابل کشت شده بود که عمده مشکل آن ناشی از از زمینهای کشاورزی غیر قابل کشت شده بود که عمده مشکل آن ناشی از کمآبی بود. امسال با پر شدن سدها و ترمیم تا حدودی سفرههای زیرزمینی و تالابها سالی پرآب برای کشاورزی را پیش رو خواهیم داشت.
۲) تا سال گذشته همواره محصولات کشاورزی و خصوصا باغبانی با مشکل قاچاق بیرویه میوه روبهرو بودند که علاوه بر خسارت مالی، از دیدگاه کارشناسان با همراه آوردن آفتهای کشاورزی با توجه به عدم کنترل قرنطینههای نباتی دچار مشکل شده بودیم و موضوع تهدید بخش کشاورزی تلقی میشد؛ اما امسال با توجه به بارندگیها و نرخ ارز، قاچاق کالا خصوصا محصولات کشاورزی از خارج کشور مقرونبهصرفه نبوده و امکان صادرات نیز برای این محصولات فراهم شده است.
۳) تبدیل تهدید به فرصت یکی از هنرهای سیاستمداران باتجربه است، همواره در دل هر تهدید فرصتی وجود دارد. با توجه به افزایش نرخ ارز و در کنار لطماتی که به اقتصاد کشور وارد شد امکان صادرات، خصوصا محصولات کشاورزی فراهم شده و صادرات این محصولات دارای توجیه اقتصادی شده است. خبر اینکه چند کامیون پیاز قاچاق کشف شده است. علاوه بر جنبه طنز آن حکایت از این فرصت دارد که در صورت پرداختن به تولید بیشتر و افزایش عرضه محصولات کشاورزی (با توجه به تامین آب در امسال) علاوه بر تامین نیاز داخل و تعدیل قیمت داخلی، فرصت طلایی گرفتن بازارهای صادراتی برای محصولات کشاورزی و باغبانی و حتی دامی فراهم شده است.
۴) در حال حاضر در مرحله تهدید از جانب سیل و نرخ ارز هستیم و مشکل این است که برخی از هموطنان عزیزمان دچار آسیب شدهاند که باید تمام توان کشور باید برای کاهش آلام آنها و بازسازی بسیج شود و از طرفی قیمت محصولات کشاورزی و گوشت بالا رفته است. این تهدیدات با افزایش تولید و عرضه این محصولات قابلیت تبدیل به فرصت صادراتی را دارد و در صورت استفاده از زمینهای کشاورزی و فرصتهای دامداری با توجه به افزایش مراتع به شرط داشتن برنامه درست و استفاده بهینه از منابع آب، امکان افزایش تولید ناخالص ملی در بخش کشاورزی فراهم شده است که توان جبران کاهش در سایر بخشها را دارد. در این موضوع بحث تحریم نیز کمرنگ بوده و افزایش تولید محصولات کشاورزی برخلاف بخش صنعت نیاز چندانی به ارز نداشته و تولیدکننده ارز نیز هست و پرداختن به فرصتهای سیل در کنار تهدیدات آن میتواند راهگشای شرایط اقتصادی فعلی باشد.