صفحه اصلی / اسلایدر / سود دلالان از گرانی زعفران
سود دلالان از گرانی زعفران

کشاورزان از عرضه زعفران خودداری می کنند

سود دلالان از گرانی زعفران

زعفران جزء اقلام تولیدی مهمی است که مشتریان بسیاری ازکشورهای مختلف جهان دارد زیرا این محصول دارای بازار مصرفی مناسبی درعرصه کشاورزی است.

شایلی قرائی

متاسفانه مشکلاتی که بر سر راه تولید و کشت این محصول وجود دارد موجب نابسامانی در بازار داخلی و افزایش قیمت طلای سرخ شده است و به دنبال این مشکلات فرصت حضور بیشتر این محصول استراتژیک در بازارهای جهانی را گرفته است. در شرایطی قرار گرفته ایم که عده ای فرصت طلب با ورود به بازار زعفران و خرید آن از کشاورز بازار این محصول را ملتهب کردند به طوری که زعفران را دپو کرده و با عدم عرضه در بازار و گرم کردن بازار شایعات باعث افزایش قیمت آن می شوند. این در حالی است که این افزایش قیمت هیچ سودی برای کشاورز ندارد و در این زمینه فقط دلالان سود می برند و هیچ نفعی به کشاورز از رشد قیمت ها نمی رسد.

در همین رابطه نایب رئیس شورای ملی زعفران گفت: طی روزهای اخیر قیمت طلای سرخ به سبب کمبود عرضه از سوی کشاورزان با روند افزایشی در بازار روبه‌رو شده است. غلامرضا میری، نایب رئیس شورای ملی زعفران از نوسان قیمت طلای سرخ در بازار خبر داد و گفت: طی روز‌های اخیر قیمت طلای سرخ به سبب کمبود عرضه از سوی کشاورزان با روند افزایشی در بازار روبه‌رو شده است. وی حداقل نرخ هر کیلو زعفران دسته را ۷ میلیون و ۲۰۰ هزار و حداکثر هر کیلو زعفران نگین را ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اعلام کرد و افزود: با افزایش عرضه نسبت به تقاضا پیش بینی می‌شود که قیمت زعفران به روند عادی خود در بازار بازگردد.

میری با اشاره به اینکه ۸۵ درصد زعفران تولیدی صادراتی است، بیان کرد: با توجه به پایان تعطیلات، صادرات روند عادی کار خود را آغاز کرده است. نایب رئیس شورای ملی زعفران با انتقاد از تعلل گمرک در اعلام آمار صادرات زعفران گفت: گمرک از پایان آذر به بهانه تغییر نرخ پایه گمرکی آمار جدیدی را ارائه نکرده است، در حالیکه همانند گذشته انتظار داریم که در پایان هر ماه آمار صادرات داده شود تا صادرکنندگان برنامه ریزی دقیقی برای صادرات داشته باشند. وی ادامه داد: براساس پیش بینی‌ها میزان صادرات در سال ۹۷ نسبت به مدت مشابه سال قبل با روند افزایشی روبه‌روست، اما تا زمانی که گمرک آمار دقیق را اعلام نکند، نمی‌توان اظهار نظری در این باره داشت.

میری با اشاره به اینکه ایران بزرگترین و تنها تولید کننده بزرگ زعفران در دنیا محسوب می‌شود، بیان کرد:با توجه به آنکه زعفران سایر رقبا از لحاظ قیمت و کیفیت قابل رقابت با زعفران ایرانی نیست، از این رو رفع موانع و چالش‌های پیش روی صادرات در رونق صادرات تاثیر بسزایی دارد. نایب رئیس شورای ملی زعفران در پایان ثبات قیمت زعفران در بازار را امری ضروری دانست و گفت: اگر قیمت زعفران برای مدت یکسال در بازار ثابت نباشد، از این رو تولیدکنندگان و صادرکنندگان نمی‌توانند برنامه مسنجمی داشته باشند چرا که با نوسان قیمت در سطح جهانی امکان رقابت با رقبا وجود ندارد.

کشاورزان حاشیه امن سود را ندارند

ابوالفضل مجلسی، فعال بازار زعفران

منافع حاصل از گرانی زعفران به جیب کشاورزان نمی‌رود و تنها عده‌ای دلال و واسطه در این میان سود می برند که این اتفاق به زیان تولید ملی تمام می‌شود. عده ای دلال و واسطه در شرایط مختلف و در بازه های زمانی تعیین شده اقدام به گران کردن قیمت این کالای استراتژیک می کنند که این اتفاق همواره و در هر موقعیتی پس از خرید این محصول از کشاورزان است و تولیدکننده واقعی این محصول هیچ سودی در این رابطه به جیبش نخواهد رفت.

کشاورزان مشکلات زیادی در رابطه با تولید و کاشت و برداشت این محصول دارند که در چند سال اخیر نیز نه تنها این مشکلات حل نشده اند بلکه بر تعداد آنها نیز افزوده شده است. با توجه به اینکه این محصول می تواند در درآمدزایی ارزی کمک شایانی به اقتصاد کشور کند و تا به امروز نیز سهم مهمی در این رابطه داشته ضرورت دارد از کشاورزان حمایت شود.

از طرفی دیگر شاهد دخالت‌های نابجا در بازار زعفران هستیم که موجب نوسان قیمتی شده است. اگر این اتفاقات نیفتد و قیمت ها در بازار ثبات داشته باشد زمینه حضور بیشتر در بازارهای جهانی فراهم خواهد شد و در غیر این صورت گرانی بیشتری دامن گیر بازار می‌شود که به سود بازار و صنعت زعفران نخواهد بود. متاسفانه کشاورزان امروز و در این شرایط حاشیه امن سود را ندارند و به همین دلیل از عرضه زعفران خودداری می کنند. حذف دلالان از پیش خرید نقدی طلای سرخ تنها با ایجاد مکانیزم خرید تضمینی بهینه ازکشاورز و ارائه زعفران در بورس کالا عملیاتی می شود، اما اجرایی شدن این امر نیازمند پرداخت به موقع  بهای تولید توسط دولت است تا انگیزه کشاورز در چرخه تولید با افزایش روبرو شود.

همچنین مطالعه کنید:

تخلیه‌ و بارگیری ۱۷.۵ میلیون تن کالا در بنادر/ رشد ۹ درصدی عملیات کانتینری

به گزارش کسب و کار نیوز ، براساس اعلام سازمان بنادر و دریانوردی؛ میزان تخلیه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.