کیومرث کلانتری در حاشیه بازدید از وضعیت فعلی تالاب فصلی بندعلیخان گفت: خوشبختانه با توجه به بارشهای خوب امسال این تالاب دارای آبگیری خوبی بوده و احیا شده است و امیدواریم بتوانیم با همکاری وزارت نیرو بر اساس قانون حفظ تالابها حقابه این تالاب بسیار ارزشمند را تأمین کنیم.
به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از مهر، کلانتری با بیان اینکه تالاب بندعلیخان حائلی بین کویر و پایتخت است که هم میتواند فرصت باشد و هم تهدید، افزود: اگر حقابه این تالاب را تأمین کنیم و بتوانیم این زیستگاه بسیار ارزشمند را به عنوان یک سایت گردشگری طبیعی در کنار پایتخت داشته باشیم تبدیل به فرصت است و در صورتی که وزارت نیرو نتواند حقابه این تالاب را تأمین کند به یک زیستگاه خشک و دارای پتانسیل گرد و غبار تبدیل میشود که این یک تهدید است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران به جایگاه و منزلت ویژه تالابها بر اساس قوانین جمهوری اسلامی و بین المللی اشاره کرد و گفت: بدلیل اینکه اینکه وسعت این تالاب زیاد است و در بخش جنوبی هم به دریاچه نمک متصل است، سعی داریم مطالعاتی را در خصوص پتانسیل ذخیره آب این تالاب در قسمتهای شمالی انجام دهیم تا بتوانیم بخشهایی از این تالاب فصلی را زنده نگه داریم و در زمان پر بارش هم به صورت پلکانی به فازهای بعدی این تالاب آب اختصاص داده شود.
وی ادامه داد: مجموعه تالابهایی که بصورت خطی از حواشی خلیج فارس تا تالابهای فارس و بعد هم در فلات مرکزی ایران تا شمال وجود دارد مسیر شمال به جنوب و بالعکس مهاجرت پرندگان بوده و به نوعی فرودگاه امن و زیستگاهی با ارزش است که خدمات بسیار شایانی میتواند به کاربریهای جانبی داشته باشد.
کلانتری با اشاره به اینکه تالابها معمولاً جز اکوسیستمهای مظلوم طبیعت هستند، گفت: تالابها دارای کارکردهای ارزشمندی بوده ولی متأسفانه نتوانستیم از کارکردها و اهمیت تالابها چه در زمینه تقویت سفره آبهای زیرزمینی و چه در زمینه تقویت تنوع گیاهی و جانوری بهره مند شویم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران با بیان اینکه منبع اصلی آب تالاب بندعلیخان رودخانه شور است و بر اساس توافق صورت گرفته حدود ۴۰ درصد آورد این رودخانه باید به این تالاب اختصاص یابد، خاطر نشان کرد: بر اساس قانون وزارت نیرو موظف به تأمین حقابه تالاب هاست و امیدواریم باتوجه به اینکه امسال سال پربارشی است بتوانیم حقابه این تالاب را نهایی کنیم و در سنوات آینده هم این حقابه تأمین شود.
کلانتری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه مساحت منطقه کویر ۲۵۰ هزار هکتار است که حدود ۱۰۰ هزار هکتار آن فاقد پوشش گیاهی بوده و بصورت تپه ماهوری است، افزود: از ۱۵۰ هزار هکتار باقیمانده که دارای پوشش گیاهی بوده و حفاظت شده است، حدود یک پنجم آن جز مناطق امن بوده و باید تنوع گیاهی و جانوری و حیات وحش آن حفظ شود.
وی با بیان اینکه در مابقی این منطقه با هماهنگی اداره کل منابع طبیعی استان حدود ۲۷ هزار واحد دامی دارای پروانه چراست که در ۲ بازه زمانی ۴۵ روزه در بهار و پاییز دامها تعلیف خواهند داشت، گفت: با توجه به بارشهای سال جاری، این منطقه مرتع غنی بوده و تاکید به دامداران این است که به توصیههای محیط بانان در ورود و خروج به موقع از منطقه توجه کنند.
کلانتری ادامه داد: ارزش مرتع به وجود پوشش گیاهی است و اگر دام خارج از ظرفیت وارد مرتع کنیم قطعاً شاهد تخریب محیط زیست خواهیم بود که قابل جبران هم نیست.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان تهران با اشاره به اینکه امیدواریم بتوانیم هم از تالابها و هم ظرفیتهای موجود بهره برداری اصولی داشته باشیم و هم بتوانیم آن را حفظ کنیم، افزود: سیاست سازمان حفاظت محیط زیست حفظ بدون بهره برداری نیست و امسال هم اولویت اول این سازمان در کل کشور حفظ زیستگاههای طبیعی تحت عنوان مناطق چهارگانه است.