شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز، متاسفانه این افزایش قیمت ها در حالی روزانه رقم می خورد که در تامین نیاز بازار هم مشکلاتی وجود دارد. ماهی از آن دسته محصولاتی است که مهمان شام شب عید ایرانی هاست اما امسال با توجه به گرانی و کمبود آن بعید است مردم بتوانند به این رسم دیرینه پایبند بمانند. در همین رابطه آرش نبیزاده مدیرعامل اتحادیه ماهیان سردآبی از کاهش تولید قزل آلا خبر داد و گفت: مداخله نابجا سازمان شیلات در سیستمهای تولید، اثر سو در تولید و بازار به همراه دارد. وی افزود: امسال اتخاذ ممنوعیت دو ماهه واردات تخم چشم زده از سوی سازمان شیلات موجب شد که بسیاری از مراکز تولید به سبب ریسک بالای پرورش و افزایش قیمت بچه ماهی نتوانند به تولید ادامه دهند. نبی زاده درباره آخرین تحولات بازار قزل آلا بیان کرد: امسال میزان تولید و عرضه قزل آلا به سبب اتخاذ برخی سیاست های سازمان شیلات کاهش یافته که همین امر در افزایش چندبرابری قیمت نسبت به مدت مشابه سال قبل تاثیر گذار بوده است.
این مقام مسئول با انتقاد از این مسئله که هیچ حمایتی از بخش آبزی پروری صورت نمی گیرد، بیان کرد: با وجود نامه های متعدد به معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر اختصاص ارز دولتی به واردات تخم چشم زده، اما تا کنون نتیجه ای نگرفتیم که در نهایت نوسان نرخ ارز و افزایش هزینه های تولید موجب شد تا بسیاری از تولیدکنندگان از چرخه حذف شوند. به گفته وی، با توجه به کاهش عرضه قزل آلا نگران افزایش قیمت و حذف آن از سفره خانوار هستیم.
نبی زاده قیمت هر کیلو قزل آلا سر مزرعه را ۲۵ تا ۲۹ هزار تومان اعلام کرد و افزود: با احتساب هزینه های حمل و نقل و سود واسطه ها هر کیلو قزل آلا با نرخ ۳۴ تا ۳۵ هزار تومان در خرده فروشی ها عرضه می شود. مدیر عامل اتحادیه ماهیان سردآبی ادامه داد: با توجه به افزایش تقاضا و کمبود عرضه برای ایام پایانی سال پیش بینی می شود که قیمت قزل آلا سر مزرعه ۲ تا ۳ هزار تومان بالا رود. نبی زاده در پایان تصریح کرد: اگرچه امسال پیش بینی می شد که تولید قزل آلا تا پایان سال به ۱۳۰ تا ۱۴۰ هزارتن برسد، اما به سبب سیاست سازمان شیلات حداکثر به ۱۱۰ تا ۱۱۵ هزارتن خواهد رسید. ضمن آنکه قیمت قزل آلا در ۶ تا ۷ ماه آینده با جهشی چشمگیر در بازار روبهرو خواهد شد.
سازمانهای نظارتی خود را کنار کشیدهاند
عرفان موحدی، فعال صنفی پرورش ماهی
حضور گسترده واسطه ها در بازار ماهی موجی شده تا بسیاری از واحدهای فروش این محصول از چرخه بازار حذف شوند. واسطه ها در بازار ماهی تعیین کننده قیمت ها شده اند و زمانی که بازار در دست دلال باشد می توان پیش بینی کرد برای بازار شب عید قیمت ماهی بخصوص قزل آلا افزایش چشمگیری خواهد داشت. متاسفانه سیستم توزیع هم در کشور مختل شده و همین امر نیز مزید بر علتن شده تا میزان عرضه ماهی در مراکز فروش کمتر شود. بنابراین اختلال در سیستم توزیع و حضور گسترده واسطهها، باعث گرانی ماهی شده و سازمانهای نظارتی خود را کنار کشیدهاند.
در حال حاضر سودی تا ۶۰ درصد نصیب دلالان بازار ماهی می شود که همین امر این بازار را برای درآمدزایی جذاب تر می کند. هرچه به روزهای پایانی سال نزدیک تر شویم این شود سیر صعودی خواهد داشت و همین امر موجب شده تا در شهرهایی که مرکز پرورش ماهی هستند رکود حاکم شود. امروز در بازارهای محلی ماهی فروشان هم دلالان دست بکارشده اند و با در دست گرفتن بازار افراد محلی را از کار بیکار کرده اند. متاسفانه سازمان های شیلات، حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و میادین خودشان را کنار کشیده اند که گویی این عملکرد راحتترین نوع برخورد با این تخلفات است.