به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از شانا, بیژن زنگنه صبح امروز (دوشنبه، ۲۹ بهمنماه) در آیین گشایش رسمی فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس با حضور حسن روحانی، رئیس جمهوری گفت: ظرفیت پذیرش خوراک ما در پالایشگاههای نفت روزانه حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه بوده است که با به مدارآمدن فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس و افزایش ۴۰۰ هزار بشکهای (افزایش ۲۰ درصدی)، به روزانه ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه رسیده است.
وی با اشاره به جهش بیسابقه و تاریخی تولید بنزین کشور در طول پنج سال گذشته، افزود: در سال ۹۱، ظرفیت تولید بنزین پایه کشور روزانه ۵۲ میلیون لیتر و با احتساب اکتانافزاها روزانه ۵۸ میلیون لیتر بود که در بهمن ماه ۹۷ با افزایش ۵۰ میلیون لیتری و رشد دو برابری به روزانه ۱۰۱ میلیون لیتر رسید و تا پایان سال این مقدار از رقم ۱۰۵ میلیون لیتر در روز عبور میکند.
وزیر نفت تاکید کرد: امروز برعکس دهه پیش که یک مورد از تحریمها محدود کردن واردات بنزین به کشور بود، اکنون دیگر نه تنها واردکننده بنزین نیستیم، بلکه صادرکننده شدهایم و آمریکاها حتی نمیتوانند کلمهای در این باره به زبان بیاورند.
ظرفیت ذخایر بنزین را افزایش میدهیم
زنگنه گفت: خوشبختانه دیگر نیازی به واردات بنزین نداریم و امکان صادرات این فرآورده نیز هماکنون وجود دارد، اما به این دلیل که میخواهیم ظرفیت ذخایر کشور را افزایش دهیم، فعلا صادر نمیکنیم.
وی درباره کیفیت فرآوردههای تولیدی در پالایشگاههای کشور تاکید کرد: در سال ۹۱ تولید بنزین با کیفیت یورو در کشور نداشتیم، اما امروز با اجرای طرحهای بهبود کیفیت در پالایشگاههای اراک، اصفهان، بندرعباس، ستاره خلیج فارس و تبریز روزانه ۷۶ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ و ۵ در کشور تولید میشود.
وزیر نفت تصریح کرد: ظرفیت تولید نفتگاز یورو در کشور در سال ۹۱ روزانه ۶ میلیون لیتر بود که این رقم در سال ۹۷ با افزایش هفت برابری به روزانه ۴۴ میلیون لیتر رسیده است.
زنگنه گفت: اجرای طرحهای پالایشی که عمدتا متوجه افزایش کیفیت فرآوردههای نفتی و زیست محیطی است و بیشتر فاینانس کشورهای اروپایی را داشتند، به دلیل فشار غیرقانونی کشور آمریکا متوقف شده است و این موضوع آسیب زیست محیطی فراوانی را به دنبال دارد.
وی همچنین از اعطای موافقت اصولی برای پالایش ۲ میلیون بشکه نفت خام و تخصیص خوراک به بخش خصوصی برای پالایشگاههای جدید نفت و میعانات گازی خبر داد و گفت: ۶۰۰ هزار بشکه از این ظرفیت مربوط به پالایشگاههای با ظرفیت کمتر از ۶۰ هزار بشکه در روز است.
وزیر نفت گفت: پارس جنوبی دو زنجیره پالایشی و پتروشیمی دارد که پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس بخشی از زنجیره پالایشی این طرح عظیم به شمار میآید.
افزایش ۲ برابری تولید بنزین در ۵ سال
زنگنه افزود: امروز میتوانستیم با حضور رئیس جمهوری عملیات کلنگزنی فاز ۴ پالایشگاه ستاره خلیج فارس را انجام دهیم، اما نمیخواستیم آغاز این فاز به صورت نمایشی باشد.
وی با بیان اینکه عدهای ادعا می کنند دولت اعتقادی به ساخت پالایشگاه ندارد و ما میخواهیم فقط خامفروشی کنیم، گفت: اگر وزارت نفت اعتقادی به توسعه ظرفیت پالایشی کشور نداشت، چگونه ظرف پنج سال مقدار تولید بنزین کشور ۲ برابر شده است؟! ما به عنوان دولت مجاز به سرمایهگذاری در طرحهای جدید پالایشی نیستیم.
وزیر نفت افزود: بهمنظور حمایت از بخشی خصوصی برای سرمایهگذاری در این بخش، طرحی را برای اعطای تسهیلات به بخش خصوصی بهمنظور تکمیل طرحهای پتروشیمی و پالایشی به دولت ارائه کردهایم.
به گزارش شانا، طرح احداث پالایشگاه ستاره خلیجفارس به عنوان مدرنترین پالایشگاه خاورمیانه در سال ۱۳۸۵ در مساحتی حدود ۷۳۰ هکتار در ۲۵ کیلومتری غرب بندرعباس کلید خورد. خوراک این پالایشگاه از طریق خط لولهای به طول ۳۸۸ کیلومتر و به قطر ۹۰ سانتیمتر با ظرفیت دریافت ۵۰۰ هزار بشکه تامین میشود که از مناطق سختگذر استانهای بوشهر، فارس و هرمزگان میگذرد.
با افتتاح فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیجفارس، روزانه ۴۵ میلیون لیتر بنزین یورو ۵ در این پالایشگاه تولید خواهد شد که مطابق با ۵۰ درصد بنزین مصرفی در کشور است. عملیات ساخت فاز چهارم این پروژه عظیم ملی که نقشی راهبردی در توازن انرژی کشور و منطقه ایفا کرده و ایران را از واردکننده بنزین به صادرکننده بالقوه این محصول راهبردی تبدیل کرده است، آغاز شده است.
تولید روزانه ۱۲ میلیون لیتر نفتگاز و نفت سفید و ۳ میلیون لیتر فرآورده گاز مایع از دیگر دستاوردهای راهاندازی فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیجفارس است که با راهاندازی آن کشور را میتوان جزو صادرکنندگان بالقوه بنزین و یک قطب اثرگذار برای این فرآورده و سایر فرآوردههای پالایشی در منطقه محسوب کرد.
عنوان بزرگترین پالایشگاه میعانات گازی دنیا و نخستین در خاورمیانه، استفاده بیش از ۷۰ درصد از تجهیزات تولیدی صنایع داخلی، نزدیک به ۱۰۰ درصد اجرا از سوی نیروهای داخلی، ۹۵ درصد راهاندازیهای داخلی، جوانترین نیروی انسانی دخیل در اجرا، آثار زیستمحیطی با تولید فرآوردههای باکیفیت، تقویت قدرت دیپلماسی و رکوردهای بینظیر در راهاندازی از جمله ویژگیهای بارز ستاره خلیج فارس به شمار میرود که این طرح عظیم را به یک طرح ملی تبدیل کرده است.
با راهاندازی پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس
زنگنه: جهش تاریخی تولید بنزین کشور در طول ۵ سال محقق شد
وزیر نفت با اشاره به تولید روزانه ۷۶ میلیون لیتر بنزین یورو ۴ و ۵ در کشور گفت: افزایش ۲ برابری و ۵۰ میلیون لیتری تولید بنزین کشور در طول پنج سال با راهاندازی فازهای یکم تا سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس، جهشی بیسابقه و تاریخی است.