به گزارش کسب و کار نیوز، با نزدیک شدن به عید تقاضا برای ارز مسافرتی با توجه به افزایش سفرهای خارجی ، زیاد می شود اما مسئلهای که از دیرباز وجود داشته، محدودیت در عرضه ارز مسافرتی است که متقاضیان را وادار به پرداخت بهای بیشتری برای تامین این ارز می کند.
به اعتقاد کارشناسان بانک مرکزی می تواند با راهکارهایی چند این تقاضا را مهار کند. از جمله این کارها تسهیل امکان استقاده از پول الکترونیک در کشورهای مقصد است که هرچند همه گیر نیست اما برخی از کشورها از آن بهره میگیرند.بر اساس گزارش های موجود شعب منتخب بانکی امروز قیمت فروش ارز مسافرتی را بدون کارمزد ۱۴ هزار و ۱۱۱ تومان اعلام کردهاند و شعب منتخب بانک های ملی، تجارت، ملت، سامان و پارسیان که مسئولیت فروش ارز مسافرتی به مردم را برعهده دارند، روزانه بعد از دریافت نرخ ارز از سوی بانک مرکزی توزیع ارز به مسافران را آغاز می کنند. گفتنی است، تجربه هفته های اخیر نشان داده که فروش ارز مسافرتی در شعب محدود است و روزانه این شعب به تعداد مشخصی از مسافران می توانند ارز بفروشند.
مسافران خارج از کشوری که اسناد و مدارک خواسته شده را به شعب بانک های عامل ارائه کنند می توانند برای کشورهای همسایه و مشترکالمنافع حداکثر ۵۰۰ یورو و برای سایر کشورها تا ۱۰۰۰ یورو خریداری کنند.
براساس سیاست جدید بانک مرکزی که از روز ۱۸ شهریورماه آغاز شده، ارز پرداختی به مسافران یورو است و دلار به متقاضیان پرداخت نمیشود. طبق بخشنامه بانک مرکزی تامین و پرداخت ارز مسافرتی (به صورت اسکناس) از طریق بانکهای ملی ایران، ملت، سامان، تجارت و پارسیان به نرخ بازار بلامانع است.
بر این اساس بانک ها مجازند از محل ارزهای خریداری شده و با تامین اسکناس از محل منابع خود، نسبت به فروش و پرداخت ارز مسافرتی به نرخ بازار در سطح شعب داخل شهر با اخذ مدارک مثبته از قبیل گذرنامه معتبر، بلیط مسافرت هوایی، ویزای کشور مقصدـ در مورد کشورهایی که نیاز به ویزا دارند اقدام کنند.
همچنین لازم است مدارک مزبور به منظور نظارت بازرسان بانک در سوابق نگهداری شود و اخذ تعهد کتبی از متقاضی مبنی بر خرید ارز صرفاً از یک منبع اعم از بانک و یا صرافی مجاز معتبر الزامی است.
جمشید پژویان، کارشناس اقتصادی
فشار تقاضای ارز مسافرتی به بانکها
یکی از مشکلاتی که دولت همه ساله با آن روبرو بوده اما هنوز راه حلی برای آن در نظر نگرفته ، افزایش تقاضا برای ارز مسافرتی در روزهای نزدیک به عید است. مسافرها برای خروج از کشور نیاز به اسکناس ارز دارند و همین مسئله فشار تقاضای ارز مسافرتی به بانکها را زیاد میکند. بانک مرکزی باید بتواند این مسئله را با چند روش مدیریت کند. یکی بحث استفاده از ارزهای غیردلاری کشورهای مقصد است و دیگری امکان استفاده از پولهای الکترونیک برای مسافران. برای مثال مسافران همواره در روزهای عید به چند کشور خاص میروند که یک مورد آن ترکیه است. بانک مرکزی قادر است با شناسایی این کشورها و با استفاده از ارز آنها، مشکل مسافران را حل کند. یعنی باید کاری کرد که مسافران ارز کشور مقصد استفاده کنند و فرایند این استفاده توسط بانک مرکزی تسهیل شود. اقدام دیگر بستن تفاهم نامه هایی با کشورهای مقصد برای استفاده مسافران از پول الکترونیکی است. به طوری که صرافهای ما بتوانند کارتهایی شبیه بن کارت ها با خود به کشورهای دیگر برده و از آن در کشور مقصد در قالب پول الکترونیک استفاده کنند. چینین خدماتی را برخی از شرکتهای ایرانی به عراقی ها دادهاند که البته همه گیر نیست. اگر زمینه انجام چنین کاری در کشور فراهم شود، مشکل خیلی از تورهای مسافرتی حل میشود.