صفحه اصلی / سیاسی / بین الملل / سفر نخست وزیر یونان به ترکیه
سفر نخست وزیر یونان به ترکیه

سفر نخست وزیر یونان به ترکیه

نخست وزیر یونان امروز (سه‌شنبه) به ترکیه سفر و با رئیس جمهور این کشور برای گفت‌وگو پیرامون کاهش تنش‌ها بر سر مناقشات دو جانبه و مشکل بلند مدت قبرس دیدار می‌کند.

سیپراس و اردوغان

به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا، خبرگزاری فرانسه اعلام کرد، انتظار میرود تا الکسیس سیپراس، نخست وزیر یونان و رجب طیب اردوغان، ریس جمهور ترکیه با یکدیگر درباره مناقشات اکتشافات انرژی قبرس، مشکلات دریای اژه، یک توافق مهاجراتی و همکاری‌های اقتصادی گفت‌وگو کنند؛ اگرچه کارشناسان معتقدند پیشرفت چندانی حاصل نخواهد شد.

“دیمیتریس زنکوپولوس”، سخنگوی دولت یونان در گفت‌وگویی تلویزیونی گفت: ما در روابطمان با ترکیه در بازه زمانی سختی هستیم و این دلیلی است که ما نیاز داریم تا مذاکره کنیم. این دیدار می‌تواند تنش‌ها را محدود کند.

در دسامبر ۲۰۱۷ اردوغان به اولین رئیس جمهور ترکیه که بعد ۶۵ سال از یونان بازدید می‌کند، تبدیل شد؛ اما هنگامی که او از میزبانان خود خواست تا در مورد پیمان لوزان سال ۱۹۲۳ تجدید نظر و بازبینی کنند که این منجر به تعریف مرزهای ترکیه در محدوده قبل فروپاشی امپراتوری عثمانی می‌شد، آنها را آزرده خاطر کرد.

رئیس جمهور ترکیه همچنین با اشاره به فصلی در قرارداد لوزان که درباره حقوق اقلیت مسلمان یونان بود اعلام کرد که با وجود “تبعیضی” که به اقلیت‌های مسلمان یونان در شهرهای مرزی نظیر “کوموتینی” می‌شود به این فصل احترام گذاشته نشده است.

نخست وزیر یونان در مصاحبه با خبرگزاری آناتولی که متعلق به دولت ترکیه است، گفت: در حین بازدیدم فکر می‌کنم فرصت این را داشته باشیم تا گفت‌وگوهای سخت اما صریحی را که از دسامبر ۲۰۱۷ آغاز شد، ادامه دهیم.

ازگور اولوهیسارسیکلی، از اندیشکده آمریکایی صندوق مارشال آلمان گفت: موضع دو کشور آنقدر از هم فاصله دارد که احتمال رسیدن به نتایج شفاف را کم می‌کند و پرسش اصلی این خواهد بود که آیا درآینده جایی برای گفت‌وگوها باقی خواهد ماند؟

مناقشات بسیار

خبر ملاقات نخست وزیر یونان چند روز بعد از بیست و سومین سالگرد یک بحران در سال ۱۹۹۶ که دو کشور را تا مرز جنگ به دلیل اعلام حق حاکمیت دو جزیره کوچک به نام‌های “کارداک” توسط آنکارا و “ایمیا” توسط یونان برد، منتشر شد.

این سفر همچنین بیست سال بعد از ایجاد روابط نزدیک بین دو کشور است، هنگامی که در سال ۱۹۹۹ یک زلزله مخرب استانبول را لرزاند و یونان به کمک این کشور آمد.

دیمیتریوس تریانتاپیلو، دبیر مرکز مطالعات جهان و اروپایی دانشگاه “قدیر هاس” استانبول گفت: اگرچه این گفت‌وگوها نتیجه‌ای نخواهد داشت، اما ماهیت این است که حداقل در ظاهر جایی برای گفت‌وگو هست و این مهم است.

او گفت: تنها نتیجه واقعی یک عکس خندان از رئیس جمهور ترکیه و نخست وزیر یونان خواهد بود که قصد تقویت روابط با یکدیگر به عنوان کشورهای همسایه خوب را دارند.

یکی از مناقشات اصلی دو کشور مشکل اکتشافات نفت و گاز در قبرس است که به صورت بین‌المللی بین دو منطقه بخش جنوبی یونان و بخش شمالی برای بیش چهار دهه تقسیم شده است.

اکتشافات سالهای اخیردر قبرس در زمینه منابع گسترده گاز در مدیترانه شرقی اشتیاق‌ها به قبرس را زیاد کرده است و این رویا را به وجود آورده که این منطقه ناگهان از بزرگترین تامین کنندگان انرژی دنیا شود.

اما آنکارا گفته است که چنین اکتشافاتی باعث محرومیت ترک‌های قبرس از منابع ساحلی می‌شود و خواستار لغو آن تا زمان یافتن یک راه حل بلند مدت برای قبرس شده است.

ابراهیم کالین، سخنگوی اردوغان گفت که ترکیه اجازه “انجام هیچ عملی” را در مدیترانه شرقی نمی‌دهد و به جای آن از یک تقسیم “مساوی و عادلانه” در منابع دفاع می‌کند.

او به روزنامه نگاران گفت: تلاش یونانی‌های قبرس برای ایجاد چنین وضعیتی یک تلاش بیهوده است و ترکیه آن را نمی‌پذیرد.

همچنین این دو نفر قرار است تا در مورد یک توافق مهاجرتی که ترکیه در سال ۲۰۱۶ آن را با اتحادیه اروپا وضع کرد و منجر به عدم ورود پناهندگان به یونان می‌شد، بحث کنند.

طبق این قرارداد ترکیه قبول کرد تا مهاجرانی را که در یونان هستند، پس بگیرد و در ازای آن منافعی نظیر کمک مالی دریافت کند.

نخست وزیر یونان به خبرگزاری آناتولی گفت که به عنوان یکی از نتایج این قرارداد “نرخ مهاجرت‌های غیرقانونی و مخصوصا مرگ و میرها در اژه به شدت کاهش یافته است.”

با این حال همچنان هزاران نفر از مهاجران هر روزه به جزایر یونان پناه می‌آورند که در بین ماههای سپتامبر تا دسامبر این رقم حدود ۵ هزار نفر بود و باعث افزایش فشار بر روی کمپ‌های پناهندگان پرجعیت یونان شد.

براساس گزارش دیمیتریس ویتساس، وزیر سیاست مهاجرت یونان، نرخ مهاجرت و عبور از مرز زمینی بین دو کشور نیز از ۵۴۰۰ نفر در ۲۰۱۷ به ۱۴۰۰۰ نفر در ۲۰۱۸ رسیده که این یک افزایش قابل توجه است.

ترکیه همچنین به شدت از اینکه آتن به سربازان فراری کودتای شکست خورده ۲۰۱۶ پناه داده است، انتقاد می‌کند.

بعد از آنکارا نخست وزیر یونان برای ملاقات با رهبر ارتدوکس‌های ‌یونانی چهارشنبه به استانبول می‌رود.

انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

پزشکیان در اجلاس بریکس پلاس/بریکس، الگوی موفق همکاری برای رهایی از یک‌جانبه‌گرایی جهانی است

به گزارش کسب و کار نیوز ، مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور ظهر امروز(پنج‌شنبه) و یک روز پس …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.