گروه اقتصاد ایران و جهان
به گزارش کسب و کار نیوز، مشوقهای مالیاتی یکی از اقداماتی است که دولتها به منظور حمایت از تولید کشور؛ مد نظر دارند اما روشهای معیوب مالیات ستانی در کشور و همچنین معافیتهای بی دلیل برخی نهادها از مالیات، در مجموع باعث شده دولت در اعطای مشوق واقعی به تولید به سرانجام روشنی نرسد و از سویی معافیت ناچیز برخی از تولید کننده ها از مالیات در حالی باشد که منت پرداخت آن به عنوان باری روی دوش واحدهای تولیدی سنگینی کند.
و از یک سوی آنجا که درآمدهای دولت بسنده نیست، به عنوان پتکی محکم بر سر نهادهای اجرایی و سازمان امور مالیاتی زده شود. یعنی دولت بعد از تخصیص مشوق های مالیاتی این دلیل که نظام ناکارآمدی در دریافت و عفو مالیات ها دارد، نه میتواند درآمدهای مالیاتی را به سقف مشخصی برساند و نه میتواند تولید کننده را با مشوقهای مالیاتی اعطاء شده، راضی نگه دارد. در این میان آنچه از سوی کارشناسان به عنوان نقطه ضعف دولت مطرح است، نظام معویب مالیات ستانی و شیوه های کاملا نادرست در پرداخت مشوق های مالیاتی است.
بر همین اساس است که بعد از تدوین لایحه بودجه معافیت برخی از نهادها از مالیالت به عنوان انتقادی مهم به دولت گرفته شد و معاون مالیات های مستقیم سازمان امور مالیاتی نیز اخیرا از اصلاح معافیتهای مالیاتی و ارائه بستهای به این منظور به دولت، خبر میدهد.
معافیتهای مالیاتی براساس نص صریح قوانین موضوعه مصوب مجلس شورای اسلامی اعطا میشود، با این حال بررسیها نشان میدهد که نظام مشوقهای مالیاتی در ایران بسیار پیچیده است.
این مشوقها عمدتا گسترده، عام و غیرهدفمند بوده و به لحاظ شکلی شامل تمام انواع مشوقهای مالیاتی مرسوم در جهان است. از جمله مهمترین بخشهایی که از معافیت مالیاتی بهره میبرند می توان به بخش کشاورزی، نفت، مناطق آزاد، صادرات، امور خیریه، شرکتهای دانش بنیان، فعالیتهای تولیدی و معافیتهای مالیاتی قانون مالیات بر ارزش افزوده اشاره کرد که برای بسیاری از آنها به صورت تعطیلی مالیاتی درنظر گرفته شده است.
علاوه بر این، مشخص نبودن هزینههای درآمدی این مشوقها و طولانی بودن طول دوره برخورداری از معافیتها از جمله مهمترین معایب دیگر نظام مشوقهای مالیاتی در ایران است.
درواقع، در ایران طبق رویهای که از قدیم مرسوم بوده، اولین قدم به منظور توسعه بخشهای مدنظر (توسعه صادرات، بخش اقتصادی خاص مانند کشاورزی، توسعه منطقهای و غیره) اعطای مشوقهای مالیاتی بدون انجام تحلیلهای مربوط به هزینه ـ فایده بوده است.
نادر جنتی، معاون مالیات های مستقیم سازمان امور مالیاتی در خصوص آخرین وضعیت اصلاح معافیت ها و مشوق های مالیاتی اظهار داشت: سازمان امور مالیاتی قصد دارد با جمع بندی تمام مباحث مربوط به معافیت ها و مشوق ها و سایر موارد، بسته کاملی را تدوین کند.وی افزود: هم اکنون در حال جمع بندی اطلاعات مربوط به این بسته هستیم و اقدامات هنوز ادامه دارد.