شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز به عبارت بهتر قیمت گوشت طی چند هفته اخیر به دلیل قاچاق و کمبود دام روند رو به رشدی گرفته است و مشخص نیست این افزایش قیمت چه زمانی فروکش خواهد کرد. در همین ارتباط رئیس شورای صادرکنندگان دام زنده از ورود ۵۰ هزار راس دام زنده در هفته جاری از رومانی خبر داد. منصور پوریان با اشاره به اینکه مشکلی در بخش تامین و توزیع گوشت قرمز وجود ندارد، اظهار کرد: این در حالی است که قیمت گوشت در بازار خردهفروشی ناشی از سودجویی عوامل واسطه و گرانفروشی فروشندگان با نوساناتی روبهروست. وی با اشاره به اینکه قصابان علت اصلی گرانی گوشت را کمبود دام در میادین مطرح میکنند، افزود: هماکنون برخی دامداران به امید بهبود قیمت در آینده از عرضه دام امتناع میکنند که خردهفروشان این موضوع را بهانهای برای افزایش روزمره قیمتها قرار دادند که به همین دلیل پشتیبانی امور دام در راستای تنظیم بازار اقدام به واردات دام زنده کرده است. پوریان از ورود ۵۰ هزار راس دام زنده در هفته جاری از رومانی خبر داد و گفت: ورود این محمولهها قطعا در کاهش قیمت گوشت داخلی در بازار تاثیر بسزایی دارد.
رئیس شورای صادرکنندگان دام زنده قیمت هر کیلوگرم گوشت اوراسیا را ۳۴ هزار و استرالیا ۳۵ تا ۳۶ هزار تومان اعلام کرد. وی با اشاره به اینکه هر کیلو لاشه داخلی با نرخ ۵۹ تا ۶۱ هزار تومان در عمدهفروشی عرضه میشود، بیان کرد: با توجه به واردات دام زنده و گوشت گرم و منجمد وارداتی انتظار میرود که قیمت لاشه داخلی در بازار کاهش یابد. رئیس شورای صادرکنندگان دام زنده در پایان قیمت هر کیلو دام زنده درب دامداری را ۲۵ هزار تومان اعلام کرد و گفت: این در حالی است که با نرخ ۳۰ تا ۳۱ هزار تومان در خردهفروشیها عرضه میشود.
از سوی دیگر نظر افضلی، نایبرئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی گفته است که اینکه توزیع با چه مکانیسمی انجام شود، توسط میادین میوه و ترهبار باید مدیریت شود یا میتوان آن را در فروشگاهها عرضه کرد. به گفته وی، هماکنون ۱۰۰ هزار تن کسری گوشت در کشور داریم و دولت به دنبال واردات دام زنده است، به همین منظور مجوز کشتارگاه چابهار نیز در دست بررسی است تا به جای گوشت منجمد، گوشت گرم توزیع شود؛ ازاینرو بهترین راهحل، واردات دام زنده از کشورهای برزیل، چین، افغانستان و پاکستان و کشتار و ذبح آن در کشتارگاه چابهار است تا بتوان این کمبود ۱۰۰ هزار تنی را جبران کرد. البته این پروژه زمانبر است. بنابراین سریعترین راه توزیع گوشت منجمد بود که بیشتر برای رفع نیاز اقشار آسیبپذیر صورت گرفت، هماکنون منابع داخلی کم است؛ اما درصددیم با ارز ۴۲۰۰ تومانی گوشت گرم جایگزین گوشت منجمد شود.
باید بازار رقابتی راهاندازی شود
علی ابراهیمی، نماینده مجلس
بازار گوشت قرمز در مرحلهای از آشفتگی قرار گرفته است که واردات دام زنده نمیتواند این بازار را کنترل کند. در بازار گوشت قرمز به دلیل فعالیت دلالان و واسطهها قیمتها افزایش یافته است و از طرف دیگر خروج دام زنده از مرزهای کشور اجازه تامین گوشت مورد نیاز را نمیدهد. این عوامل موجب شده است قیمت گوشت قرمز افزایش پیدا کند و مردم به سمت خرید گوشتهای منجمد بروند. برای کاهش قیمت گوشت باید بازار رقابتی راهاندازی شود؛ چراکه تنها با ایجاد بازار آزاد و رقابتی مردم توان خرید گوشت را پیدا خواهند کرد؛ در غیر این صورت امکان عرضه و کنترل گوشت قرمز با قیمت پایین وجود ندارد و هر روز باید شاهد گرانتر شدن قیمت گوشت و کاهش بیشتر قدرت خرید باشیم. تجربه واردات دام را در سالهای قبلتر داشتهایم و از همین کشور رومانی دام وارد میشد. اگر واردات دام زنده با هدف کشتار به محض ورود باشد شاید تاثیرگذار شود؛ اما اینکه دام زنده را برای پرورش و نگهداری وارد کنیم، تاثیر مثبتی از آن نخواهیم دید. بنابراین اگر دام زنده برای پرورش وارد کشور میشود باید نژاد آن بررسی شود تا میزان سازگاری آن با اقلیم ایران مشخص باشد؛ در غیر این صورت ممکن است بر نژادهای ایرانی نیز تاثیرگذار باشد و مشکلاتی را به وجود آورد. همانطور که متذکر شدیم، بعید است واردات دام زنده تاثیر زیادی روی قیمت گوشت قرمز داخلی داشته باشد؛ چراکه تجربه سالهای قبل را داشتهایم و از طرف دیگر اینکه بخواهیم ارز ۴۲۰۰ تومانی را به واردات گوشت اختصاص دهیم نیز فقط هدرروی سرمایه را رقم خواهیم زد. امروز بازار گوشت قرمز تنها با فضای رقابتی و بازار آزاد قابل کنترل است و آزمون و خطای روشهای دیگر چارهساز نخواهد شد.
معلوم نیس تا کی باید گرونی گوشت و هزار چیز دیگه رو تحمل کنیم