فاصله   بودجه   با   خلق   ثروت

اقتصاد نوآور در بودجه 98 مورد غفلت قرار گرفته است

فاصله بودجه با خلق ثروت

رئيس‌جمهوری روز گذشته متن كامل لايحه بودجه سال 98 را به رئيس مجلس شوراي اسلامي تقديم كرد و اين‌طور به نظر مي‌رسد كه دولت در پيش‌بيني سند مالي سال ۹۸ بودجه مجموعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را در مقايسه با سال جاري تغييري نداد.

شایلی قرائی

به گزارش کسب و کار نیوز،  براساس پیش‌بینی سال مالی ۹۸، دولت بودجه ۳ هزار و ۷۶۳ میلیارد و ۸۴۶ میلیون تومانی برای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به انضمام تمامی شرکت‌های تابعه آن در نظر گرفته است. از مجموع بودجه در نظر گرفته‌شده برای مجموعه وزارت ارتباطات ۷۵۳ میلیارد و ۸۳۸ میلیون تومان بودجه جاری، رقم ۳ هزار و ۱۰ میلیارد و ۸ میلیون تومان هم بودجه عمرانی است. مجموع بودجه‌‌های جاری و عمرانی سال جاری این وزارتخانه نیز همین رقم (۳ هزار و ۷۶۳ میلیارد و ۸۴۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان) مصوب شده بود؛ بنابراین رشدی را در این بخش شاهد نیستیم.
در همین رابطه وزیر ارتباطات اعلام کرد که در لایحه بودجه ۹۸ خبری از استفاده بهینه از باندهای فرکانسی ۷۰۰ و ۸۰۰ و تعیین‌تکلیف داکت‌ها و سیم مسی نیست. محمدجواد آذری‌جهرمی در ادامه نقد و شفاف‌سازی بودجه سال ۹۸ از سازمان برنامه و بودجه درخواست کرد تا جدول مقایسه‌ای تخصیص‌های چهار سال اخیر به دستگاه‌ها را به تفکیک منتشر کند. او همچنین پرسید: ردیف بودجه توسعه ‎دولت الکترونیکی که مورد تاکید همه مسئولان نظام است، کجاست و قرار است چگونه هزینه شود؟
بعد از اینکه لایحه بودجه ۹۸ دیروز ازسوی رئیس‌جمهوری به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد، وزیر ارتباطات برای شفاف‌سازی در بودجه وزارت ارتباطات، موضوعاتی را در صفحه توئیتر خود منتشر کرد. آذری‌جهرمی نوشت که از دو پیشنهاد وزارت ارتباطات در لایحه بودجه خبری نیست: «از دو پیشنهاد استفاده بهینه از باندهای فرکانسی ۷۰۰ و ۸۰۰ که صرفه‌جویی گسترده در هزینه‌های سرمایه‌گذاری و نیز قدرت خلق ثروت چند هزار میلیاردی را داشت و نیز پیشنهاد تعیین‌تکلیف داکت‌ها و سیم مسی که انحصار کنونی آن، مانع توسعه است، ‏از این دو پیشنهاد برای بررسی، یکی به شورایعالی امنیت ملی ارجاع شد و دیگری به کمیسیون فرعی اقتصاد. این یعنی یک سال از دست دادن زمان.»
‏وزیر ارتباطات همچنین با اعلام اینکه درآمدهای دولت در حوزه ارتباطات همان ۶۴۰۰ میلیارد سال ۹۷ تعیین شده است، پیش‌بینی کرد که تحقق این درآمد در سال ۹۷، ۵۲۰۰ میلیارد تومان است‌: «پیش‌بینی ابتدایی ما برای ۹۷ همان ۵۲۰۰ بود که در قانون ۶۴۰۰ دیده شد و امسال سقف بودجه واقعی‌تر دیده شده، ممکن است با برخی تصمیم‌ها این عدد هم محقق نشود.»
‏وزیر ارتباطات در این رشته توئیت عنوان کرد که مطابق مصوبه مجلس، همه درآمدهای حوزه ارتباطات باید در توسعه زیرساخت‌های آن هزینه شود. به گفته جهرمی، در قانون سال قبل، به ۳۹ درصد تقلیل یافت و سال گذشته ۱۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای توسعه اشتغال لحاظ شد که تخصیص کنونی آن «صفر» است. او معتقد است که امسال اسما ۵۰ درصد اعتبارات بازخواهد گشت؛ اما رقم رسمی و حقیقی مشخص نیست. به گفته جهرمی، نخستین شفاف‌سازی بودجه‌ای این است که سازمان برنامه و بودجه جدول مقایسه‌ای تخصیص‌ها به دستگاه‌ها طی چهار سال اخیر را به تفکیک منتشر کند؛ امری که به اصلاح ساختار اداره کشور کمک شایانی خواهد کرد: «‏دومین و مهم‌ترین ‎شفاف‌سازی بودجه‌ای این است که در شرایط عدم تحقق اعتبارات، به صورت روشن بگوییم کدام ماموریت‌ها تعدیل شده است.
تعدیل اهداف برنامه‌های بالادستی در کنار کاهش بودجه‌ها باید به صورت دقیق روشن شود. سومین مورد ‎شفاف‌سازی این است که بگوییم ردیف بودجه توسعه ‎دولت الکترونیکی که مورد تاکید همه مسئولان نظام است و در سخنان رئیس‌جمهوری محترم نیز مورد تاکید قرار گرفت، کجاست و بناست چگونه هزینه شود؟»

وزارت ارتباطات در بودجه ۹۸ مظلوم واقع شد
مهدی موحد، کارشناس فناوری اطلاعات
از آنجایی که مدتی است روی اقتصاد نوآور تمرکز شده است، بنابراین انتظار می‌رفت در بودجه سال آینده حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات توجه بیشتری شود. اقتصاد نوآور زمینه رشد اقتصادی را فراهم خواهد کرد؛ اما در صورتی که دغدغه هزینه‌ها وجود نداشته باشد. ارتباطات و فناوری اطلاعات کاهنده هزینه‌ها در تمام بخش‌ها خواهد بود؛ اگر اقداماتی که باید، در مسیر صحیح خود حرکت کند. در بودجه ۹۸ انتظار می‌رفت دولت الکترونیکی در صدر اختصاص بودجه قرار بگیرد؛ چراکه کاهش هزینه و وقت و تسریع در انجام امور مردم مهم‌ترین مزایای آن است. در پروژه ثبت‌نام کارت سوخت مشاهده کردیم که دولت الکترونیک چگونه به کمک آمد. استقبال بالایی از ثبت‌نام از طریق سامانه اعلام‌شده، شد و کمتر مراجعه حضوری وجود داشت. آمار خوبی در این زمینه ثبت شد. بنابراین باید اشاره کرد که وزارت ارتباطات در بودجه ۹۸ مظلوم واقع شده و مهم‌ترین طرح‌های در دست اجرا فراموش شده‌اند.
ارتباطات و فناوری اطلاعات است که می‌تواند اقتصاد نوآور را راه‌اندازی کند. استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان از همین بستر شکل می‌گیرند و خلق ثروت با این کسب‌وکارها تحقق پیدا می‌کند. بنابراین باید اشاره کنیم که دولت خواسته یا ناخواسته با خلق ثروت فاصله گرفته است.

همچنین مطالعه کنید:

آیت الله رئیسی: تولید شرط داشتن اقتصادی مقاوم در برابر تکانه‌ها است

به گزارش کسب و کار نیوز ، آیت الله سید ابراهیم رئیسی روز پنجشنیه در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.