دکتر «الهه تقوایی زحمتکش» در گفت وگو با خبرنگار ایسنا با بیان این که سکته مغزی یکی از شایعترین علل مرگ و میر در جهان است، اظهار کرد: این بیماری دومین علت مرگ و میر در کشور و اولین علت ناتوانی طولانی مدت در افراد است به گونهای که بر اساس آمارهای موجود هر ساله ۱۰۰ هزار نفر ایرانی دچار سکته مغزی میشوند.
وی با اشاره به عوارض جبران ناپذیر سکته مغزی افزود: این بیماری علاوه بر کاهش کیفیت زندگی افراد، بار اقتصادی و روانی سنگینی را برای خانوادهها به همراه دارد.
این متخصص مغز و اعصاب به افزایش آمار این بیماری در افراد جوان اشاره کرد و گفت: هر ساله حدود ۲۰ درصد افراد جوان و زیر ۵۵ سال به سکته مغزی مبتلا میشوند به گونهای که از هر پنج نفر مبتلا به این بیماری یک نفر در رده سنی زیر پنجاه سال قرار دارد.
دکتر زحمتکش با تاکید بر لزوم تغییر رویه افراد در سبک زندگی خود تصریح کرد: افراد با جدی گرفتن این موضوع میتوانند احتمال سکته مغزی را کاهش دهند.
وی در ادامه با بیان این که تشخیص و درمان به موقع بیماریهایی نظیر دیابت، فشار خون و چربی میتواند از وقوع عوارضی جدی نظیر سکته مغزی و قلبی پیشگیری کند، اظهار کرد: در شرایط کنونی که مصرف دخانیات و غذاهای پر چرب زیاد است شاهد افزایش سکته مغزی بودیم.
این پزشک متخصص مصرف روزانه قلیان به عنوان تفریح خانوادگی را یکی دیگر از عوامل موثر در ابتلا به سکته مغزی دانست و بیان کرد: مشکلات فعلی زندگی در سالهای اخیر منجر به شیوع استرس در افراد شده، که در صورت عدم کنترل میتواند منجر به سکته مغزی شود .
نماینده انجمن سکته مغزی ایران در یزد تصریح کرد: افراد باید با فراگیری آموزش های کنترل استرس در راستای کاهش این بیماری اقدام کنند. علائمی نظیر فلجی ناگهانی اندام های یک طرف بدن، فلج یک طرف صورت و اختلال در بلع در تکلم، از جمله شایع ترین علائم ابتلا به سکته مغزی است.
وی با بیان این که در اکثر موارد سکتههای مغزی قابل درمان است، افزود: سکته مغزی به شرطی درمان میشود که افراد زمان طلایی را از دست ندهند .
این متخصص زمان طلایی را فاصله ۴٫۳۰ ساعته میان شروع علائم بیماری تا تجویز داروهای لازم دانست و بیان کرد: هر چقدر این زمان کوتاهتر باشد بیمار شانس بیشتری برای بهبود دارد زیرا به ازای هر دقیقه تاخیر در درمان، دو میلیون سلول مغزی که قابل بازسازی و ترمیم نیست از بین میرود.
وی به نقش چندین عامل مهم در حفظ زمان طلایی درمان اشاره کرد و گفت: مهمترین عامل تشخیص علائم سکته مغزی و تماس به موقع با ۱۱۵ است.
تقوایی با بیان این که کارکنان ۱۱۵ باید بتوانند به موقع بیماران سکته مغزی را به مراکز مجهز به داروی این بیماری انتقال دهند، افزود: متاسفانه مشکلی که وجود دارد ناشناخته بودن علائم این بیماری برای افراد است که در بسیاری از موارد مردم غیر متخصص و آگاه فکر میکنند این علائم مربوط به استرس یا غذایی است که مصرف کردند.
وی ادامه داد: در موارد دیگر افراد فکر میکنند در روزهای تعطیل یا نیمه شب پزشک متخصص در بیمارستان حضور ندارد و هنگامی مراجعه میکنند که زمان طلایی را از دست دادهاند در صورتی که با اعلام کد ۷۲۴ در هر ساعت از شبانه روز میتوانند در کوتاهترین زمان برای درمان اقدام کنند .
این متخصص با اشاره به این که بیماران سکته مغزی اولویت اصلی درمان هستند، تصریح کرد: پرسنل ۱۱۵ با هدف تشخیص به موقع علائم سکته مغزی و انتقال سریع این بیماران به مراکز درمانی آموزشهای لازم را کسب کردند .
تقوایی با بیان این که اولین و پر اهمیتترین مقوله در رابطه با سکته مغزی ارتقاع آگاهی مردم است، خاطرنشان کرد: در مراحل بعدی انجام فیزیوتراپی، کاردرمانی، گفتار درمانی و آنژیوگرافی مغزی اهمیت دارند.
این مسئول با اشاره به این که مصرف دارو در بسیاری از موارد تا حدودی از عوارض بیماری جلوگیری میکند، بیان کرد: در بعضی از موارد آنژیوگرافی مغزی میتواند سلامت بیمار را تا حدودی برگرداند.
انتهای پیام