محمد طالعی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه از سال گذشته برنامهای را تحت عنوان ”هدفمندسازی پایاننامهها” در نظر گرفتهایم، توضیح داد: بر این اساس یک طرح بلندمدت را برای اعضای هیئت علمی تعریف کردهایم که در قالب آن این اعضاء، طبق یک برنامه پنج ساله و مطابق با نقشه علمی کشور و با دید آیندهپژوهی در حوزه بینالملل، یک یا دو طرح اصلی را برای خود تعریف کرده و همه فعالیتهای پژوهشی خود را در آن قالب انجام میدهند.
وی اضافه کرد: بر این اساس دانشجویان تحصیلات تکمیلی نیز باید رساله، پایاننامه و همچنین طرحهای صنعتی خود را بر اساس برنامه اعضای هیئت علمی تعریف کنند.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی خواجهنصیرالدین طوسی یکی از اهداف این طرح را “برندسازی” در سطح دانشگاه دانست وتشریح کرد: منظور از برندسازی آن است که هر یک از اعضای هیئت علمی، چه در سطح ملی و چه بینالمللی، در یک حوزه خاص شناخته شده باشد.
طالعی یادآور شد: این موضوع باعث میشود مقالات این استاد، به طور خاص مورد توجه قرار گیرد؛ ضمن آن که این شناخت از حوزه تخصصی اساتید، به تعریف پروژههای ارتباط با صنعت و حمایت مؤثر از آنها کمک میکند.
وی تأکید کرد: مسلماً وقتی صحبت از این میشود که پروژههای تحصیلات تکمیلی باید علاوه بر حرکت در مرز تحقیق بینالمللی، به حل مشکلات داخلی کشور بیانجامد، این جهتدهی در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی خواجهنصیرالدین طوسی ذیل مأموریتگرایی استانها در حل مشکلات داخلی کشور، توضیح داد: ساختار استان تهران در ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خود متفاوت با استانهای دیگر دیده میشود.
طالعی تشریح کرد: در استانها به لحاظ آن که تنها یک دانشگاه مادر وجود داشته، آن دانشگاه به عنوان متولی حل مشکلات استان و تعریف پروژههای ارتباط با صنعت تعیین شده است. این در حالیاست که در تهران با توجه به وجود ۷ الی ۸ دانشگاه جامع و صنعتی، مأموریتگرایی استانی به راحتی اتفاق نمیافتد.
وی در همین زمینه، خاطرنشان کرد: حرکتی که طی چند سال گذشته از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری پی گرفته شده، تشکیل قطبهای دانشگاهی بوده است. بدین ترتیب تهران در منطقه ۱ دانشگاهها قرار گرفته وطی جلسات مشترک مابین ۱۳ دانشگاه این استان، که در تمام سطوح مالی، آموزشی و پژوهشی به صورت ماهانه برگزار میشود، کنسرسیوم پژوهشی مابین دانشگاهها تشکیل شده است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی خواجهنصیرالدین طوسی ادامه داد: دبیری این کنفرانس بر عهده معاون پژوهش و فناوری دانشگاه تهران به عنوان رئیس منطقه ۱ دانشگاهها بوده و بر این اساس پروژههای مشترک تعریف شده است.
طالعی افزود: اولین پروژهای که اواخر سال گذشته و طی جلسات این کنسرسیوم تعریف شده، “پروژه مشترک مطالعات محیطزیستی” بود و بر اساس آن مطالعات مربوط به سیاهه انتشار آلودگی هوا ۸ کلانشهر کشور، به ۸ دانشگاه منطقه ۱ واگذار شد که در این میان دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، تهیه سیاهه آلودگی شهر اهواز را بر عهده گرفته است.
جذب دانشآموختگان ایرانی خارج از کشور در قالب دوره پسادکترا
وی ذیل حمایت از دانشآموختگان ایرانی خارج از کشور، از بازنگری در آییننامه پسادکترای این دانشگاه خبر داد و گفت: بر این اساس با توجه به خیل عظیم فارغالتحصیلان دکتری ایرانی در خارج از کشور، حمایت از ورود این پژوهشگران به کشور و تحصیل آنها در قالب دوره یک تا دو ساله پسادکترا را مورد توجه قرار دادهایم.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی خواجهنصیرالدین طوسی اضافه کرد: بدین ترتیب امکانی برای ادامه فعالیتهای تحقیقاتی این افراد، در داخل کشور و ذیل حمایتهای مالی و معنوی دانشگاه، ترتیب داده شده است.
ناتوانی دانشگاه در تأمین هزینههای ارزی/ درخواست وزارت علوم از دولت برای تأمین اعتبارات ارزی
طالعی در خصوص تحقق بودجه پژوهشی، تصریح کرد: تاکنون تنها ۴۰ درصد بودجه دانشگاه پرداخت شده و ممکن است کل بودجه تا آخر سال هم پرداخت نشود.
وی تشریح کرد: دانشگاههای سطح یک معمولاً ۲۰ تا ۲۵ درصد بودجه کل را به حوزه پژوهش و موارد مختلف در این حوزه اختصاص میدهند؛ در دانشگاه خواجهنصیرالدین طوسی نیز با توجه به حمایتهایی که از سوی هیئت رئیسه صورت گرفته، نسبت فوق لحاظ شده اما با توجه به کاهش ورودی، این ۲۵ درصد نیز به همان میزان ضریب خواهد خورد.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی خواجهنصیرالدین طوسی با بیان اینکه نتوانستهایم از پس تأمین هزینههای ارزی دانشگاه برآییم، از جمله این موارد را ناتوانی دانشگاه در پرداخت هزینه اشتراک نشریات بینالمللی عنوان و تصریح کرد: این هزینه در سالهای قبل ۵۰۰ میلیون تومان بود که امسال ۴ یا ۵ برابر شده و ارز دولتی نیز برای آن در نظر گرفته نشده است.
طالعی افزود: در تأمین مواد آزمایشگاهی برای آزمایشهای تجربی با مشکل مواجه هستیم.
وی در پایان، مکاتبات وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با معاون اول رئیس جمهور در زمینه تأمین اعتبار ارزی در این حوزه را یادآور شد و ابراز امیدواری کرد این موضوع نظر مثبت هیئت دولت را به همراه داشته باشد.
انتهای پیام