به گزارش کسب و کار نیوز؛ برای انجام این عملیات، پژوهشگاه سامانههای فضایی از امکانات جدیدی بهره گرفت که از جمله میتوان به موشک مایعسوز و طراحی جدید مخزن حامل میمون فضانورد اشاره کرد.
کارشناسان پژوهشگاه با انتخاب سه میمون از نژاد رزوس کار بر روی آنها برای آماده سازی را آغاز کردند و میمونها با قرار گرفتن در محیطهای شبیهساز فضایی و با هدف تحمل شرایط پرواز مثل شتاب، ارتعاش و شوک نسبت به شرایط پروازی حساسیتزدایی شدند.
سرانجام بعد از چند ماه کار جدی، و آماده شدن کلیه وسایل و امکانات پرتاب محموله زیستی جدید و به دنبال جلسه مشورتی کارشناسان و بررسی امکانات و شرایط، روز ۲۳ آذرماه ۱۳۹۲ به عنوان زمان پرتاب انتخاب گردید و هیئت فنی و علمی مسئول این طرح به همراه میمونی که نام “فرگام” به آن گذاشته بودند، به پایگاه فضایی امام خمینی در سمنان اعزام شدند.
در روز پرتاب محموله سرنشیندار کاوشگر “پژوهش” به وزن ۳۲۰ کیلوگرم طبق برنامهریزی روی سکوی پرتاب مستقر گردید. بعد از شمارش معکوس موشک حامل کاوشگر محل پرتاب را ترک کرد. دقایقی بعد و به دنبال عبور از مرز فضا که طبق قوانین بینالمللی فاصله یکصد کیلومتری زمین است، در ارتفاع ۱۲۰ کیلومتری زمین و زمان از پیش تعیین شده، بخش بازگشتی پژوهشگر که در دماغه ۲۹۰ کیلوگرم جاسازی شده و شامل محل استقرار میمون و دستگاههای ثبت و ضبط اطلاعات بود مسیر بازگشت را در پیش گرفت.
در تمامی مراحل ارسال پژوهش به فضا دانشمندان فضایی ایران علایم محیطی داخل محموله زیستی از جمله صوت، تصویر، ترکیب گازی و علائم حیاتی موجود زنده نظیر نوار قلب و شاخصهای تعیین کننده وضعیت عمومی را ثبت و کنترل و در ایستگاههای زمینی آنها را لحظه به لحظه زیر نظر داشتند.
حرارت تولید شده حین ورود به جو دمای بدنه را به ۸۰۰ درجه سانتیگراد رساند ولی سپر حرارتی و پوششهای به کار گرفته شده روی بدنه کاوشگر از انتقال آن به درون کپسول جلوگیری کرد. در ارتفاع هفت کیلومتری زمین، کاوشگر به سرعت مطمئن برای باز شدن چترها رسید و نخست چتر ترمزی عمل کرد و سپس چتر اصلی کاوشگر باز شد و کاوشگر پس از سفری ۱۵ دقیقهای که حدود ۵ دقیقه آن در وضعیت بیوزنی قرار داشت به آرامی فرود آمد.
گروه بازیابی، براساس اطلاعات سامانه موقعیتیاب، محل فرود محموله را تعیین و با بالگرد خود را به نقطه فرود رسانده و دومین میمون فضانورد ایران که کاملاً هوشیار و در سلامت کامل بسر میبرد را برای انجام آزمایش و مراقبتهای بیشتر، به محل نگهداری منتقل کردند.
به این ترتیب با بازگشت سالم میمون و کپسول زیستی، گام دیگری علاوه بر دستاوردهای فنی، در جهت نشان دادن یک کار گروهی و چندرشتهای موفق به ظهور رسید.
انتهای پیام