به گزارش کسب و کار نیوز، این مرکز تاکید کرد، اینکه خاورمیانه و شمال آفریقا به میدان خشونت و بیثباتی تبدیل شده، به این مساله برمیگردد که این منطقه به منزله شاهراه جهان بوده و تاریخی مملو از تجارت، داد و ستد و البته درگیری دارد.
موسسه تحقیقاتی استراتفور در ادامه مهمترین اتفاقات سال ۲۰۱۹ را اینگونه پیشبینی کرد:
عربستان در کانون توجهها
پس از طوفانی که مساله قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد عربستانی به پا کرد، در سال ۲۰۱۹ از شدت نگرانیهای نسبت به محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور کاسته خواهد شد و تمامی اقدامات بن سلمان در کانون توجهات بینالمللی خواهد بود، او جایگاه قدرتمند خود در عربستان را حفظ خواهد کرد اما جایگاه او همچنان بر میزان حمایت سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه این کشور متکی خواهد بود.
برخی همپیمانان عربستان کمکهای نظامی و سرمایهگذاریهای خارجی مستقیم در عربستان را متوقف میکنند اما روابط آنها با عربستان تغییرات بزرگی مواجه نخواهد شد.
ریاض سال آینده به اجرای اهداف خود در “چشمانداز ۲۰۳۰” ادامه خواهد داد و احتمالا تولید نفت را با توجه به کاهش صادرات از ایران افزایش میدهد، مسالهای که نیاز به سیاستهای ریاضتی کنونی را کمتر خواهد کرد و این یعنی ریاض از اصلاحات ساختاری پیچیده در اقتصاد خود به ویژه در بازار کار خودداری خواهد کرد.
انفجار آتشفشان بحران سوریه
در مرحله آخر جنگ در سوریه، پنج طرف یعنی ترکیه، روسیه، ایران، آمریکا و اسرائیل همچنان برای گسترش نفوذ و کنترل بر سوریه با هم رقابت میکنند، مسکو و تهران به شدت بشار اسد، رئیس جمهور سوریه را تایید میکنند اما میزان حمایتهای این دو کشور و نیز اهدافی که در خاک سوریه دنبال میکنند، متفاوت است.
روسیه گرچه تمایلی ندارد که خود را وارد درگیری مستقیمی با ترکیه، آمریکا یا اسرائیل کند، در طول درگیریها در سوریه نفوذ و حضور خود در خاورمیانه را افزایش داده و از نیروها و داراییهای خود در سوریه حمایت خواهد کرد.
ایران هم در سال ۲۰۱۹ با قدرت بیشتری فعالیت خواهد کرد به ویژه زمانی که در مصاف با آنکارا و واشنگتن از دمشق حمایت میکند. تهران به تقویت حضور خود در سوریه ادامه خواهد داد و این امر را راهکاری برای مقابله با اسرائیل خواهد دید و به حمایت خود از حزبالله که آن را همپیمان با نفوذی در لبنان میداند، ادامه میدهد، اسرائیل نیز به مانعتراشیهای خود بر سر راه طرحها و برنامههای ایران در سوریه ادامه خواهد داد اما از آغاز درگیری ناخواسته با روسیه خودداری میکند.
آمریکا و ترکیه به مخالفت خود با اسد ادامه خواهند داد اما هر دو کشور اهداف و مقاصد خاص خود را در سوریه دارند؛ آمریکا برای تضعیف نفوذ ایران تلاش میکند. از سوی دیگر با وجود تلاشهایی که برای آرام کردن تنش میان آمریکا و روسیه انجام میشود، احتمال وقوع درگیری نظامی میان نیروهای روس و آمریکایی همچنان وجود دارد.
احتمالا ادلب به کانون تنشهای ترکیه، ایران و نیروهای سوریه و به صورت غیر مستقیم کانونی برای درگیری روسیه تبدیل خواهد شد و تعارض منافع در سوریه موجب افزایش احتمال درگیری و تنش میان کشورها در سال آتی میلادی خواهد شد.
“آمریکا و ایران و راه به سوی درگیری”
تحریمهای اعمال شده از طرف آمریکا علیه ایران، به این کشور زیان وارد خواهد کرد اما منجر به سقوط دولت ایران نخواهد شد، هر چند که اقتصاد این کشور روزهای سختی را پشت سر میگذارد اما ایران تمام تلاش خود را برای انتقامگیری از دشمنانش انجام خواهد داد اما با این حال هیچگونه عملیات نظامی با استفاده از سلاح و یا جنگی متعارف را آغاز نخواهد کرد.
تهران تلاش خواهد کرد با اقداماتی علیه ناوهای آمریکایی و همپیمانان این کشور در خلیج فارس به تحریمهای پاسخ دهد و یا اقداماتی که از جمله آزمایش موشکهای بالستیک. ایران تنها در صورتیکه بسیار شدید لزوم آن احساس شود از گزینه ازسرگیری فعالیت در حوزه هستهای استفاده خواهد کرد.
آمریکا قدرت همپیمانان منطقهای خود را تقویت میکند
سال ۲۰۱۹ هم آمریکا در اجرای استراتژیهای منطقهای خود برای مقابله با ایران، بر دو گروه از همپیمانان خود اعتماد خواهد کرد.
گروه اول نسبت به فعالیتهای ایران نگرانی بیشتری دارند و آماده اجرای سیاستهای تند آمریکا علیه ایران هستند. این گروه شامل اسرائیل، عربستان و امارات است. البته اینها در مورد آغاز هماهنگ اقدامات سایبری علیه ایران و نیز اعمال تحریم و حتی در حوزه نظامی دچار بیاعتمادی و خصومت با یکدیگر خواهند شد.
گروه دوم شامل کویت، عمان و قطر است که ارتباط کمتری با یکدیگر داشته و نیز آمادگی کمتری برای آغاز اقداماتی علیه ایران دارند. این کشورها در برخی درگیریها و بحرانهای منطقهای کمکها و پشتیبانیهای استراتژیک، دیپلماتیک و اقتصادی به آمریکا میدهند و تعاملات آنها به کاهش شدت تحریمهای کشورهای عربی که علیه قطر اعمال شده، کمک خواهد کرد. با این وجود اختلافات میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس نیز ادامه خواهند یافت.
اقتصاد و تلاش کشورها برای غلبه بر نقاط ضعف خود
چالش بزرگتر برای ترکیه در سال ۲۰۱۹ رسیدگی به اقتصاد ضعیف این کشور خواهد بود، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه مجبور به تلاش بیشتر برای برقراری ثبات اقتصادی خواهد شد.
آنکارا در برابر فشارهای اقتصادی آمریکا کاملا در امان نیست و برای افزایش جذب سرمایه گذاریهای خارجی از اروپا و حفظ روابط پایدار با اقتصادهای اروپا تلاش میکند.
عربستان به تلاشهای خود برای ایجاد صنایع دفاعی ملی خود ادامه میدهد، همچنین مساله خاشقجی آمریکا را به بازنگری در موضعگیریهای خود نسبت به جنگ یمن مجبور خواهد کرد، مسالهای که احتمالا بر روند این جنگ تاثیر میگذارد.
دولت جدید عراق نیز برای برقراری تعادل میان طرفهای خارجی از جمله ایران که جهت تاثیرگذاری در این کشور با یکدیگر رقابت میکنند، تلاش خواهد کرد.
انتهای پیام