صفحه اصلی / اقتصادی / انرژی / آینده جهان به آب وابسته است
آینده جهان به آب وابسته است

رئیس انجمن ژئوپلیتیک:

آینده جهان به آب وابسته است

رئیس انجمن ژئوپلیتیک ایران با بیان اینکه آب از لحاظ اقتصادی همانند نفت و گاز بسیار با ارزش و سودمند است، تاکید کرد: آینده جهان روز به روز به منابع آبی ، مالکیت و موضوع حقوقی آن وابسته تر می شود.

به گزارش کسب و کار نیوز، محمد حسین پاپلی یزدی چهارشنبه شب در نشست شب های فرهنگی یزد با موضوع همزیستی با آب گفت: اتحادیه اروپا و آمریکا در ۱۵۰ سال گذشته بر روی منابع نفت سرمایه گذاری زیادی کردند ، تا تجارت جهانی نفت و قدرت بین المللی را در زمینه های مختلف در اختیار داشته باشند و با توجه به شرایط فعلی اکنون نیازمند دیپلماسی آب در کشور هستیم.
وی اظهار داشت: اگر بخواهیم آینده ای در عرصه جهانی داشته باشیم باید وارد عرصه تملک و تصاحب از راه صلح ، گفت و گو و مذاکره در خرید آب شد ، اگر تا ۵۰ سال آینده کشوری به یخ های قطب جنوب دسترسی نداشته باشد با مشکل جدی روبرو خواهد شد.
پاپلی یزدی در ادامه تملک و تصاحب آب را دیپلماسی آب دانست و تاکید کرد: این موضوع امنیت ، آسایش ،رفاه و آینده ایران را رقم می زند و چاره ای هم جز این نیست زیرا بسیاری از کشورها به دنبال این موضوع هستند.
عضو مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه یادآور شد: همسایگان به ویژه ترکیه و افغانستان ساخت سدهای بزرگی را شروع کردند که دیپلماسی وزارت خارجه ایران در زمان خودش اصلا ساز و کاری نداشت که وارد مذاکره شود ، این سدها چه تاثیری بر ایران دارد و سازمان حفاظت از محیط زیست هم در این زمینه توجه چندانی نکرد.
پاپلی یزدی مصرف آب کشور را سالانه ۱۰۰ میلیارد مترمکعب بیان کرد و اظهار داشت: ظرفیت سد آتاتورک ترکیه که بر روی رودخانه فرات ساخته شد، ۴۹ میلیارد مترمکعب است یعنی با ساخت آن حدود نیمی از آب به ایران گرفته شد.
وی اظهار داشت : سئوال من از مسئولان وزارت امور خارجه این است آیا ترک ها این سدها را فقط برای منافع ملی خود ساخته اند یا با همکاری ناتو ،آمریکا و اسرائیل برای فشار بر عراق ، سوریه و ایران اقدام به ساخت آن کردند؟
پاپلی یزدی ادامه داد: بخشی از جنگ در سوریه به دلیل ساخت این سدهاست ، وقتی سدها بر روی فرات و دجله ساخته شد آب کشاورزی در سوریه کاهش یافت هرچند این کشور چند سد ساخته بود اما کمبود آب موجب مهاجرت روستاییان به شهرها و در نهایت بیکاری و حاشیه نشینی ،زمینه مطالبات مردم آن را دامن زد و موجب جنگ شد.
وی با بیان اینکه اهمیت اقتصادی و سیاسی آب برابر امنیت است، ادعا کرد: در کشور اشتباهاتی مرتکب شدیم ،سدهایی را هم ساخته ایم که نتیجه آن هورالعظیم که یکی از تالاب های ایران و بین النهرین است در سال ۱۹۷۶ ، ۱۴۰ هزار هکتار وسعت داشت، هم اکنون مساحت آن به ۳۵ هزار هکتار کاهش یافت، بدین ترتیب بین النهرین در حال تهدید است.
این استاد رشته جغرافیا در ادامه با بیان اینکه به دلیل کاهش میزان ورودی آب به این تالاب و خشک شدن آن به منشاء ریزگردها تبدیل شد، و ریزگردها و خشکسالی را پیامد فقدان «دیپلماسی آب » دانست.

** جنگ آب توپ و تانک نیست
پاپلی یزدی با بیان اینکه جنگ آب دیگر جنگ توپ و تانک نخواهد بود، بلکه جنگ واقعی خواهد بود، یادآور شد: خسارت ریزگردها کمتر از جنگ ایران و عراق نیست و هرسال هم تکرار می شود و از سوی دیگر افغانستان با وجود گرفتاری ها، بی پولی و ناامنی مشغول ساخت سدهایی است که بر آب‌های ورودی به ایران تاثیر منفی می‌گذارد .
وی خاطر نشان کرد: بدین ترتیب ایران از شرق و غرب با چالش هایی روبروست که در ۵۰ سال اخیر اصلا به آن توجه نکردیم ، اکنون نیمی از دریاچه آرال در آسیای میانه خشک شد و با وجود اینکه این دریاچه با کشور ما ۱۵۰۰ کیلومتر فاصله دارد، اما در مسیر بادهای ۱۲۰ روزه قرار دارد که پیامد آن آلودگی زیست محیطی برای ایران است.
رئیس انجمن ژئوپلیتیک ایران بیان کرد: نمی توان گفت، دیپلماسی محیط زیست نباید داشته باشیم و نسبت به مسائل مرتبط این بخش اعتراض نکنیم ؟
به گفته وی، در شرایطی که دیپلماسی آب نداریم، چگونه می‌خواهیم با تاجیکستان وارد مذاکره شویم تا منافع ملی ما را در سال‌های آینده تضمین کند و پیامدهای امنیتی نیز به بار نیاورد؟
پاپلی یزدی اضافه کرد: رودخانه مرزی ارس نیز مشکلاتی دارد که بیشتر به آلودگی مربوط می‌شود، طوریکه معادن در حال بهره‌برداری مس ارمنستان در آینده برای رودخانه ارس خطرناک است.
وی ادامه داد: اکنون با رایزنی های صورت گرفته دفتر دیپلماسی آب در وزرات امور خارجه تشکیل شد که سفیر سایق ایران در مکزیک مسوول این دفتر است.

** امنیت اقتصادی وابسته به تملک آب
رئیس انجمن ژئوپلیتیک ایران با بیان اینکه آینده جهانی و امنیت اقتصادی بستگی به تملک آب دارد، تصریح کرد: من مخالف انتقال آب شرب به استان ها نیستم، بلکه باید صرفه جویی کرد.

** آب کم نیست ، انصاف کم است
پاپلی یزدی افزود: در ایران آب کم نیست بلکه انصاف ما نسبت به مصرف آب خیلی کم است هر شهروند ایرانی روزانه ۸۰ تا ۱۲۰ لیتر آب از طریق دور ریز غذا به هدر می دهد، برای یک گرم برنج ،چهار لیتر آب نیاز است.
وی آموزش در زمینه صرفه جویی را مهم دانست و گفت: البته در این زمینه اصل آموزش نیست بلکه باور مهم است و باید آن را از دوران کودکی به ویژه پیش دبستانی و دبستان آغاز کرد.
پاپلی یزدی فعالیت در گروه جغرافیای دانشگاه فردوسی مشهد را از سال ۱۳۵۰ به عنوان کارشناس آغاز کرد و پس از طی مراحل استادیاری و دانشیاری و از سال ۱۳۷۸ به عنوان استاد در دانشگاه فردوسی مشهد به فعالیت ادامه داد.
این محقق و نویسنده برجسته، مهر تا اسفند ۱۳۶۸ به دعوت مرکز تحقیقات ملی فرانسه (C.N.R.S) برای همکاری در طرح اطلس ایران به فرانسه دعوت شد.
پاپلی یزدی در سال ۱۹۸۱ به عنوان عضو مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه درآمد و در سال ۱۹۹۰ به عنوان استاد مدعو به تدریس در دانشگاه سوربن پاریس پرداخت.
وی بنیانگذار، مدیر مسئول و صاحب امتیاز فصلنامه تحقیقات جغرافیایی و نخستین ایرانی دارنده جایزه انجمن جغرافیای فرانسه است.
وی سابقه تدریس در دانشگاه سوربن پاریس، فردوسی مشهد و تربیت مدرس تهران را دارد و برخی آثارش به عنوان منبع علمی در آزمون های کارشناسی ارشد و دکتری رشته جغرافیا معرفی می‌شود.
پاپلی یزدی در سال ۱۹۹۶ به عنوان عضو اصلی کمیسیون جغرافیای فرهنگی انجمن جغرافیدانان جهان انتخاب شد.
این کمیسیون در مجموع ۱۰ نفر عضو دارد و سهم آسیا سه نفر است.
وی مؤسس، مدیر مسئول و صاحب امتیاز تنها فصلنامه علمی پژوهشی با موضوع و عنوان تحقیقات جغرافیایی است که با هدف ارتقای سطح کیفی علم جغرافیا در ایران فعالیت می ‌کند.
۲۰۸۸/ ۲۰۴۷/

همچنین مطالعه کنید:

شارژ سهمیه سوخت فقط از طریق سامانه هوشمند سوخت امکان‌پذیر است

به گزارش کسب و کار نیوز ، «کرامت ویس‌کرمی» در گفت‌وگویی درباره پرداخت الکترونیکی بهای …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.