به گزارش ایسنا، احمد مسجد جامعی صبح امروز (جمعه) در اولین تهرانگردی خود که در ماه محرم امسال برگزار شد، به همراه تیم تهران گردان به منطقه “کن” رفت و از پنج حسینیه و تکیه بزرگ کن بازدید به عمل آورد.
وی با اشاره به این که کن دارای پنج حسینیه و تکیه بزرگ است که هر کدام از آنها بالغ بر ۱۸۰ سال قدمت دارند، اظهار کرد: در تهران تقریبا در سالهای گذشته تکایای مهم محلات شمیران، ری، تهران و … را رفته بودیم، اما در حالی که کن قدمت دیرینهای دارد، ولی کسی به سابقه، فرهنگ و آداب و رسوم آن توجهی نکرده است.
مسجد جامعی با اشاره به این که کن و سبقه فرهنگی آن مورد غفلت قرار گرفته است، گفت: این تهران گردی با رویکرد کن انجام شد هر چند که تکایای محلات دیگر نیز از تهران گردان دعوت به عمل آورده بودند که از قسمتهای مختلف تکایای آنها بازدیدی داشته باشند.
عضو کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران با بیان این که نامها، آداب و رسوم و ویژگیهای کن در مراسمهایی همچون عزاداری امام حسین (ع) خاص است، خاطر نشان کرد: با این حال کن و آداب و رسوم آن در طی سالهای گذشته مورد غفلت قرار گرفته است.
مسجد جامعی با اشاره به این که هر چند که یک مقدار بانیان تکایا، ذوق زده شده و به مرور زمان تکایا را شیک و مدرن کردهاند و حتی اسباب و اشیای قدیمی را حالا در انباری نگه داری میکنند و این در حالی است که هویت قدیمی موجب تقویت انسجام محلی میشود.
عضو کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران با بیان این که یکی از قدیمیترین حسینیههای کن “حسینیه جامع کن” است که نماز جمعه نیز در آن بر پا میشود، گفت: این حسینیه بیش از ۱۵۰ سال قدمت دارد که متعلق به “حاج شعبانعلی” بوده است، اما شاهد هستیم که متاسفانه در موضوع و مرمت و احیا، این حسینیه هویت مورد غفلت قرار گرفته است و این حسینیه قدیمی را با تیر آهن و آجرهای جدید تزئین کرده اند، اما این در حالی است که سقف این حسینیه باز بوده و از چادرهای بزرگی که از اصفهان خریداری میکردند و نقاشیهای زیادی نیز داشتهاند سقف این حسینیه پوشیده میشد.
وی با اشاره به این که یکی از ویژگیهای تکایای کن، غرفه غرفه بودن آن است، خاطر نشان کرد: هر حجره به یک طایفه تعلق داشت و آنها با آوردن سماور و اسباب پذیرایی مخصوص خود از اهالی طوایف خودشان پذیرایی میکردند.
مسجد جامعی در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به این که این حجرهها هنوز هم در تکایای کن وجود دارد، بیان کرد: یکی دیگر از ویژگیهای محله کن داشتن چنارهای دوشاخه است که چنین چیزی در تهران وجود ندارد که من در ایتالیا مشابه این درختان را دیده بودم، اما در تهران این چنارهای دو شاخه وجود ندارد و حالا این چنارها به یکی از ویژگیهای منحصر به فرد محله “کن” تبدیل شده است.
این عضو کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران افزود: چنارهای دو شاخه محله کن بسیار منحصر به فرد هستند و به همین دلیل به شهردار منطقه پنج پیشنهاد دادیم تا با تملک مغازه و خانههای اطراف این چنارهای چند صد ساله، حریم درختان را حفظ کرده است تا به آنها لطمه ای وارد نکند.
وی در ادامه از تکیه “دار قاضی” بازدید کرد و گفت: سقف این تکیه بزرگ نیز با چادر پوشانده میشد و چالهای در وسط تکیه وجود داشت که عمود خیمه عزاداری امام حسین (ع) در آن قرار می گرفت و روی عمود نیز چادر بزرگ ایجاد میکردند تا در معرض باد و باران قرار نداشته باشند.
مسجد جامعی با اشاره به این که یکی از رسومات قدیمی قبل از ماه محرم این بود که فرد پینه دوزی برای چک نهایی پردههای عزای حسینی به تکایا می آمد، گفت: در این تکیه هم حجرههایی را دور تا دور تکیه می بینیم که نشان دهنده این است که هر طایفه یک جایگاهی داشته است و نکته قابل توجه این که تعزیه نیز در این حسینیهها اجرا می شد که در حال حاضر تقریبا دیگر به فراموشی سپرده شده است.
عضو کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران با بیان این که در این تکیه گردی تابلوی مجلس “مجازات مسببان حادثه عاشورا” توسط مختار نیز دیده میشود، خاطر نشان کرد: در حسینیه “بالان” یک کتیبه وجود دارد که نشان دهنده این است که قدمت برخی از تکایا در محله “کن” به بیش از ۱۸۰ سال میرسد و این کتیبه در گذشته درست بالای منبر جا داده شده بود، اما حالا در زیر بیرق عزاداری پنهان شده است.
ادامه دارد…