در طول سالهای اخیر سازمان فضایی ناسا همواره میزان تغییرات یخهای قطبی را بررسی کرده است. این آژانس فضایی از فناوریهای مختلف خود برای کنترل تغییرات اقلیمی استفاده میکند. کاهش پوشش یخی قطبها براثر افزایش گرمایجهانی نیز یکی از یافتههای سالهای اخیر آژانس فضایی ناسا بهشمار میرود.
به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از مهر، در سالهای اخیر ناسا ماهوارههای مختلفی را که مجهز به ابزارهای اندازهگیری تغییرات پوشش یخی قطبها بودهاند را ساخته است.
این سازمان فضایی بهتازگی نیز ماهوارهای جدید را باعنوان «اطلس» یا سیستم پیشرفته ارتفاعسنج لیزی ساخته است.
این ماهواره قادر است تغییرات ایجاد شده در ارتفاع یخها حتی در مقیاسهای بسیار کوچک را هم اندازهگیری کند. ویژگی منحصربهفرد این سیستم توانایی آن در اندازهگیری تغییرات ارتفاعی یخها حتی به اندازه پهنای یک مداد است.
ماهواره اطلس با پرتاب شش پرتو سبز نوری به عمق یخها، تغییرات ارتفاعی ایجاد شده در آنها را بهطور دقیق اندازهگیری میکند. این ابزار در هر ثانیه حدود ۱۰ هزار پرتو را پرتاب و با اندازهگیری زمان بازگشت آنها به فضاپیمای خود، سطح تغییرات یخها را اندازهگیری و اسکن میکند.
مدت زمان اندازهگیری این عمل نیز میلیاردم ثانیه خواهد بود. این ابزار با تجهیزات قدرتمند خود بسیار اثربخشتر و کارآمدتر از ابزارهای مشابه قبلی عمل میکند. بهطوریکه قدرت اسکن و اندازهگیری تغییرات یخها توسط این سیستم ۲۵۰ بار بیشتر از سیستمهای پیشین است.
این ماهواره با گردش بهدور زمین تصویرهای واضحی از تغییرات فصلی و سالانه پوشش یخی قطبها را اسکن و ارسال میکند. ماهواره اطلس درطول گردش خود به دور زمین، سالانه ۴ بار از تغییرات سالانه سطح زمین اطلاعات لازم را جمعآوری و ارسال میکند.
این ماهواره درطول گردش خود از سطح یخهای شناور دریایی و ارتفاع جنگلها تصویربرداری میکند. این اطلاعات به دانشمندان در تشخیص احتمال وقوع آتشسوزیها، سیلها و بررسی میزان افزایش سطح آب دریاها کمک میکند.
بهگفته محققان و سازندگان ماهواره اطلس، این ماهواره ۱۵ سپتامبر ۲۰۱۸ راهاندازی خواهد شد.