به گزارش کسب و کار نیوز، جشنوارهٔ بینالمللی فیلم لوکارنو از سال ۱۹۴۶ میلادی هرسال در این شهر سوئیس برپا می شود و پس از جشنوارههای کن، ونیز و برلین چهارمین جشنواره معتبر فیلم اروپا بهشمار میرود. این جشنواره امسال نیز طبق روال ۱۰ تا ۲۰ مرداد ماه برگزار شد.
این جشنواره شامل دو بخش رقابتی فیلمهای بلند است (بخش رقابت اصلی بینالملل و بخش رقابت فیلمسازان حال حاضر) و یک بخش رقابتی بینالملل برای فیلمهای کوتاه است که با عنوان یوزپلنگهای آینده شناخته میشود. اما در بخش رقابتی این جشنواره مهمترین جایزه با نام «یوزپلنگ طلایی» (Golden Leopard) به بهترین فیلم جشنواره اهدا میشود.
این جایزه تا سال ۱۹۶۸ با عناوین مختلفی به برندگان اهدا میشد به گونهای که در دو سال اول این جشنواره جایزه اصلی با نام بهترین فیلم، بعدها با عناوین جایزه بزرگ (Grand Prix) و نیز بادبان طلایی (Golden Sail) به برنده اختصاص می یافت تا این که عنوان یوزپلنگ طلایی سرانجام در سال ۱۹۶۸ برای اولین باراستفاده شد و تا به امروز نیز با همین نام شناخته میشود.
جایزه یوزپلنگ طلایی جشنواره امسال لوکارنو در روز پایانی آن (شنبه) به «یو سیو هاو» (Yeo Siew Hua) کارگردان سنگاپوری برای ساخت فیلم «سرزمین خیالی»َ(A Land Imagined) اختصاص یافت.
به گفته این کارگردان، او تلاش کرده است با تصویر کردن رویاها، ترسها، عشق، درد و لذت سنگاپوری ها کشورش را معرفی کند. وی فیلمسازی در این کشور جنوب غرب آسیا را صنعتی «بسیار جوان» توصیف کرده و گفته که از فیلمسازان تایوانی الهام گرفته است.
این فیلم که در ژانر عشقی و تریلر (Thriller) (هیجان انگیز یا دلهره آور) ساخته شده است، محصول مشترک سنگاپور، فرانسه و هلند است و داستان یک کارآگاه پلیس را روایت میکند که باید یک مهاجر ناپدید شده را در کشور صنعتی سنگاپور پیدا کند.
فیلم سرزمین خیالی از میان ۱۵ فیلم معرفی شده به این جشنواره و توسط هیات داوری پنج نفره به ریاست «جیا ژانگ که» (Jia Zhang-Ke) تهیه کننده و کارگردان ژاپنی انتخاب شد.
در این رقابت بین المللی همچنین «یولاند زوبرمن» (Yolande Zauberman) برای فیلم «ام» (M) جایزه ویژه هیات داوران را کسب کرد و «دومینگا سوتومایور» ( (Dominga Sotomayorجایزه بهترین کارگردانی را برای فیلم «برای جوان مردن دیر است» به خود اختصاص داد.
«آندره گوتی» ((Andre Guti برای بازی در فیلم «رادو مانتین» فیلمساز رومانیایی در نقش دختر مو قرمز « آلیس تی» جایزه بهترین هنرپیشه زن را گرفت و جایزه بهترین هنرپیشه مرد به «کی جو بونگ» هنرپیشه اهل کره جنوبی برای نقش آفرینی در فیلم «هتل کناررودخانه» اختصاص یافت.
در جشنواره امسال در مجموع ۲۹۳ فیلم از سراسر جهان به نمایش گذاشته شد.
لوکارنو یکی از جشنوارههای مورد تأیید انجمن جهانی تهیهکنندگان فیلم « فیاپف » (FIAPF) بهشمار میرود و یکی از مشخصههای آن نمایش فیلمها در میدان معروف پیاتزا، در فضای باز و بر پرده بزرگ است. در سال ۱۹۷۱ پیاتزا گرانده (به ایتالیایی: میدان بزرگ) که توسط لیویو واچینی معمار سویسی طراحی شده بود برای اولین بار فیلمهای جشنواره را به نمایش گذاشت و از آن پس چهره جشنواره برای همیشه تغییر کند.
سینمای ایران اولین حضور خود در این جشنواره را با فیلم «سیاوش در تخت جمشید» فریدون رهنما در نیمههای دهه شصت میلادی تجربه کرد. در سال ۱۹۸۸ فیلم «ناخدا خورشید» ساخته ناصر تقوایی در بخش رقابتی توانست توجه داوران جشنواره را به خود جلب کند و جایزه یوزپلنگ برنزی را از آن سینمای ایران کرد.
یک سال بعد عباس کیارستمی نیز با فیلم خانه دوست کجاست جایزه یوزپلنگ برنزی را به صورت مشترک با فیلم «کورن بلومن بلا» محصول لهستان بدست آورد.
در جشنواره امسال نیز ایران با فیلم مستند «زنانی با گوشواره های باروتی» ساخته رضا فرهمند به عنوان یکی از هفت فیلم بخش هفته منتقدین این جشنواره شرکت کرد. هفته منتقدین در سال ۱۹۹۰ تاسیس شد و هر ساله ۷ مستند برجسته جهان را به عنوان اولین و مهمترین نمایشهای بینالمللی «world Premier» اکران میکند.
این فیلم درباره «نور» زن خبرنگاری است که درد و رنج زنان و کودکان را در جنگ با داعش پوشش می دهد.
سال گذشته در جشنواره فیلم لوکارنو همزمان با جشن هفتادمین سالگرد برگزاری این جشنواره، مستند «خانم فانگ» (Mrs. Fang) تولید مشترک کشورهای چین و فرانسه به کارگردانی «وانگ بینگ» (Wang Bing)، که زندگی یک زن کشاورز مبتلا به آلزایمر را در روزهای پایانی عمرش به تصویر کشید موفق به کسب جایزه پلنگ طلایی شد.
فراهنگ**۹۱۵۸ ** ۹۰۵۳
لوکارنو و جایزهای که به سنگاپور رسید
جشنواره بین المللی فیلم لوکارنو امسال پس از ماراتنی دو هفتهای در حالی به کار خود پایان داد که برای نخستین بار یک فیلم سنگاپوری درباره عشق و برده داری نوین موفق شد جایزه بزرگ و اصلی این رویداد را از آنِ خود کند.