صفحه اصلی / اقتصادی / انرژی / گاز نیروگاه های بدهکار قطع می شود
گاز نیروگاه های بدهکار قطع می شود

گاز نیروگاه های بدهکار قطع می شود

شرکت ملی گاز ایران روز شنبه اعلام کرد:چنانچه نیروگاه‌های کوچک مقیاس (CHP) از پرداخت بدهی خود خودداری نمایند، گاز آنها قطع می شود، نیروگاه ها همواره در پرداخت های هزینه مصرف گاز تاخیر دارند.

به گزارش کسب و کار نیوز، نیروگاه ها از مصرف کنندگان اصلی گاز در کشور محسوب می شوند، به طوری که در فصل بهار امسال ۱۹ میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب گاز مصرف کردند و نسبت به مدت مشابه پارسال رشد ۴٫۷ درصدی داشته است.
طبق قانون، بهای گاز مصرفی این نیروگاه ها باید به شرکت ملی گاز پرداخت شود و بروز تاخیرها، پیامد اختلافات گسترده ای در این باره شده است.
تازه ترین اختلاف بر سر گازبهای نیروگاه ها، مربوط به نیروگاه های کوچک مقیاس سی.اچ.پی (CHP – سامانه تولید هم‌زمان برق و حرارت) است که به تهدید نسبت به قطع گاز آنها منجر شده است.
میزان بدهی نیروگاه های یاد شده تا اردیبهشت ماه امسال ۷۵ میلیارد تومان اعلام شده و علاوه برآن مربوط به سال ۱۳۹۶ و ماقبل آن است.

**دریافت طلب برای پرداخت یارانه نقدی
شرکت ملی گاز اعلام کرد: طبق قانون، شرکت ملی گاز باید بخشی از درآمد خود را برای تامین یارانه نقدی به حساب خزانه واریز کند که در صورت دریافت طلب های خود، دچار مشکل خواهد شد.
سعید مومنی مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز نیز در این ارتباط گفت: برخی نیروگاه‌های کوچک مقیاس همچنان بدهی‌های معوق خود بابت دریافت خوراک گاز را به شرکت ملی گاز پرداخت نکرده‌اند و این بدهی‌ها مربوط به سال‌های ۹۵ و پیش از آن است.
وی افزود: بررسی ها نشان می دهد در یک دوره زمانی، گاز نیروگاه‌های سی.اچ.پی به دلیل بدهی به طور موقت قطع شد، اما روند گازرسانی به این نیروگاه‌ها دوباره برقرار شد تا از لحاظ اقتصادی نیز آسیبی نبینند.
برپایه گزارش شرکت گاز، از نظر قانونی هنوز تصمیم قطعی درباره بدهی میلیاردی نیروگاه های مزبور گرفته نشده و به همین دلیل از قطع شدن گاز آنها جلوگیری به عمل آمده است.
مدیر گازرسانی شرکت ملی گاز با بیان اینکه بدهی سال‌های ۹۵ و پیش از آن، همچنان در صورت‌حساب نیروگاه‌ها لحاظ می‌شود، اضافه کرد: برخی نیروگاه‌های کوچک مقیاس افزون بر آنکه بدهی ‌سال‌های پیش را پرداخت نکرده‌اند، از سال‌ ۹۶ تاکنون نیز اقدام به پرداخت صورت‌حساب گازی خود نکرده‌اند که در صورت تداوم این روند، جریان گاز نیروگاه‌ها قطع خواهد شد.
هفته نخست آبان سال ۹۶، گازرسانی به ۱۷ نیروگاه کوچک مقیاس به دلیل پرداخت نشدن بدهی ۷۵ میلیارد تومانی آنها از سوی وزارت نیرو به شرکت ملی گاز متوقف شد.
وزارت نفت اعلام کرد: نیروگاه‌های کوچک مقیاس یا همان نیروگاه‌های CHP (سامانه تولید هم‌زمان برق و حرارت) با وجود دریافت گاز مورد نیاز خود به عنوان خوراک نیروگاه، پول این حجم گاز دریافتی را نپرداخته اند و در طول تابستان سال ۹۶ نیز با وجود بدهی بالایی که داشتند، با هدف کمک به ادامه فعالیت‌های اقتصادی و صنعتی این نیروگاه‌ها، خوراک گاز آنها تامین شد.
واقعیت اینکه شرکت ملی گاز به دولت و برخی نهادهای کشوری مانند ستاد هدفمندی یارانه‌ها و شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت نیز تعهدهایی دارد و باید پاسخگوی آنان باشد، بنابراین ملزم به دریافت هزینه خوراک‌رسانی گاز به نیروگاه‌ها و واحدهای صنعتی است.
شرکت گاز دریافت این طلب ها را صرف تامین مالی برای اجرایی شدن تعهدات خود می سازد، این شرکت اعلام کرده که در صورت قطع گاز، تا زمانی که این نیروگاه‌ها بدهی معوق خود را پرداخت نکنند، گاز آنها وصل نمی‌شود.
نیروگاه‌های کوچک مقیاس با شرکت مادر تخصصی توانیر و همچنین با شرکت‌های برق قرارداد امضا کرده‌اند که براساس آن شرکت توانیر، پول گاز را به شرکت ملی گاز پرداخت می‌کند و این مبلغ از صورت‌حساب نیروگاه‌های کوچک مقیاس کسر و به صورت مستقیم پرداخت می‌شود.
بر اساس قوانین، چنانچه بازدهی تولید این واحدها کمتر از ۵۰ درصد باشد، تعرفه گازبهای آنان به صورت صنعتی و در صورتی که بازدهی آنها بیشتر از ۵۰ درصد باشد مانند تعرفه نیروگاه‌های بزرگ محاسبه می‌‎شود.
بازدهی بسیار پایین از مشکلات نیروگاه های کشور به حساب می آید که باعث می شود میزان مصرف گاز آنها افزایش زیادی داشته باشد و در صورت بهسازی و استفاده از فناوری های جدید، میزان گاز مصرفی آنها کاهش قابل توجهی پیدا خواهد کرد.
متوسط بازدهی نیروگاه‌های برقی کشور‌های توسعه یافته بالای ۵۰ درصد است، درعین حال در بسیاری از کشور‌های توسعه یافته اجازه ساخت نیروگاه‌های برقی با راندمان کمتر از ۶۰ درصد داده نمی‌شود.
اقتصام **۲۰۲۲** ۱۵۵۹

همچنین مطالعه کنید:

مصرف گاز در مرز ۸۰۰میلیون مترمکعبی/ سهم خانگی کمتر از ۵۰ درصد

به گزارش کسب و کار نیوز ، ظرفیت تولید گاز در فصل سرد سال حدود …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.