به گزارش کسب و کار نیوز) از الزامات مذاکره با آمریکا سخن می گوید. الزاماتی که با توجه به شرایط موجود عقلای کشور باید درباره آن بیشتراندیشه کنند و تصمیم بگیرند.
عضو مجمع نیروهای خط امام(ره) ، برجام را سندی محکم در راستای حفظ منافع ملی و حقوق ایرانیان می داند و از تندروی ها علیه تیم دیپلماسی انتقاد دارد. غفاری بازگشت مجلس به راس امور را مهمترین راهکار برون رفت کشور از مشکلات اعلام می کند و از دولت می خواهد فسادستیزی را از خود شروع کند.
** همه با «هم» وحدت می آورد و همه با «من» وحشت
رییس موسسه الهادی درباره نفس مذاکره با آمریکا به بیان خاطره ای در این زمینه از سال های نخست انقلاب پرداخت و گفت: آقای محسن رفیقدوست در سال ۶۲ که درصدد تشکیل وزارت سپاه بودند، برای ساختمان و مکان ایجاد این وزارت خانه پیشنهاد می دهد که سفارت آمریکا که به لانه جاسوسی معروف شد، به عنوان وزارتخانه سپاه مورد استفاده قرار دهند. درباره این تصمیم از امام خمینی مشورت گرفته می شود که با مخالفت ایشان روبرو می شوند. بنیانگذار انقلاب در این باره به آقای رفیقدوست می گویند که مگر قرار است ما هزارسال با آمریکا قطع رابطه باشیم.
حجت الاسلام غفاری تصریح کرد: امام جای دیگری هم فرموده بودند که هروقت آمریکا آدم شد ما رابطه برقرار می کنیم. منظور این بود که به دلیل تندوری های دولت وقت آمریکا، رابطه با این کشور به صلاح نیست اما با کنار گذاشته شدن این تندروی ها می توان بر اساس منافع ملی درباره رابطه با آمریکا تصمیم گرفت. اشغال سفارت آمریکا که آغاز قطع رابطه ایران و آمریکا هم بود، خوب یا بد، بسیاری از چهره های انقلابی آن روزها با تداوم و طولانی شدن آن مخالف بودند.
عضو مجمع نیروهای خط امام درباره پیشنهاد رییس جمهوری آمریکا به مذاکره گفت: عقلای نظام باید بر اساس سه اصل عزت، حکمت و مصلحت اندیشه کنند و به این پرسش ها پاسخ دهند که چگونه می توان جلوی سقوط اقتصادی کشور و دچار شدن به سرنوشت کشورهایی مانند لیبی را گرفت؟ دلسوزان نظام در یک محیط کاملا آزاد و به دور از تکرار و شعار باید مشکلات را دسته بندی کرده و برای هر کدام به دنبال چاره باشند. در چنین شرایطی فرد گرایی باید ممنوع باشد. اگر نتیجه چاره جویی ها مذاکره بود با اولویت قرار دادن منافع ملی و با توجه به ضرورت استراتژی برد-برد می توان به مذاکره پرداخت.
این فعال سیاسی اظهارنظرها در رد پیشنهاد ترامپ را خلاف منافع ملی می داند و می گوید: درباره مذاکره با آمریکا، رهبری، رییس جمهوری و وزارت خارجه باید اظهارنظر کنند و در نهایت مجلس تصمیم بگیرد. مسوولیت نهادهایی نظامی تعیین تکلیف برای وزارت خارجه نیست. هرچند نظر مخالف و موافق در این زمینه باید شنیده شود و بهترین مکان این گفتگو هم مجلس است اما بر پایه قانون اساسی، تکلیف سیاست های کلی نظام یا با رهبری است یا با وزارت خارجه و در مرحله بعد با مجلس شورای اسلامی. نهادهای نظامی طبق فرمایش امام خمینی (ره) بهتر است به کار نظامی گری خود بپردازند و به بهانه حفظ انقلاب در امور نهادهای دیگر دخالت نکنند. تنها عنصری که می تواند برای مردم تعیین تکلیف کند، قانون است.
عضو مجمع نیروهای خط امام درباره میزان صداقت رییس جمهوری آمریکا در پیشنهاد مذاکره با ایران گفت: در دنیای سیاست امروز چیزی به اسم صداقت وجود ندارد. ممکن است ترامپ برای حفظ منافع ملی خود درصدد فریب ایران هم باشد و اگر عده ای معتقد هستند که پیشنهاد ترامپ نوعی بازی با ایران و فریب است، بر این اساس ما هم باید از روی عقل و منطق بازی کنیم و حتی در صورت لزوم فریب هم بدهیم. کشور ما هم بر اساس منافع ملی در مناطق مختلف جهان حضور دارد و حتی وقتی منافع ملی ایجاب می کند در سوریه شهید هم می دهد.
وی می افزاید: البته مردم صلح طلب هستند و ما از صلح امام حسن (ع) دفاع می کنیم. رهبری هم در کتاب «صلح امام حسن علیهالسلام، پرشکوهترین نرمش قهرمانانه تاریخ» به ضرورت ها و دستاوردهای این صلح اشاره کرده اند. البته درهرگونه مذاکره و یا حتی صلحی از یک سو باید سه اصل اشاره شده را در اولویت قرار دهیم و از سوی دیگر بدانیم که دنیای سیاست امروز، دنیای التزام و تعهد نیست. هر کشوری بر اساس منافع خود درباره روابط دیپلماتیک تصمیم می گیرد و ایران نیز نباید از این قاعده مستثنا باشد.
**بالاخره برجام کلاه بر سر که بود؟
حجت الاسلام غفاری درباره مخالفت های داخلی با توافق هسته ای و برجام به ایرنا می گوید: زمانی که ترامپ به عنوان رییس جمهور انتخاب شد، برجام را کلاهی دانست که بر سر آمریکا رفته و برجام به نفع آمریکا نیست. بعد از چند ماه از این توافق خارج شد، حال سوالی که از چهره های سیاسی داخلی که آقای ظریف را مورد انتقادهای بسیار قرار دادند، باید پرسیده شود؛ این است که اگر برجام سند خوبی برای ایران نبود، چرا ترامپ به بهانه کلاه رفتن به سر آمریکا از آن خارج شد؟ جریان سیاسی خاص در این زمینه تهمت زد و دروغ گفت. مشخص است که اگر شخصی از جبهه آن ها این مذاکرات را ولو با پایین ترین کیفیت ممکن انجام می داد هرگز مورد انتقاد و اهانت قرار نمی گرفت و پذیرفته می شد، اما چون آقای روحانی و همکارانش؛ نزدیک به طیف سیاسی آن ها نبود برجام را کوبیدند و همانگونه که ترامپ آن را خیانت به آمریکا می دانست این گروه هم آن را خیانت به ایران دانستند.
غفاری می افزاید: اگر برجام به نفع آمریکا و به زیان ایران بود، ترامپ چرا باید برخلاف منافع ملی کشورش از آن خارج می شد؟ واقعیت آن است که برجام با زیرکی و هوشیاری دولت، به سود ایران تنظیم شده بود. با داشتن چنین تجربه ای اکنون توصیه من این است که ایران عجله نکند. باید بر اساس اصول دیپلماسی که مورد تایید رهبری نیز است از سر اقتدار و مصلحت با دنیا حرف بزنیم. دنیای امروز دنیای استدلال است و منطق می فهمد، اگر جهان را به نفهمی متهم کنیم بازخورد آن به خود ایران برمی گردد. مردم جهان و آمریکا هم صلح را دوست دارند و از جنگ طلبی ترامپ دلخوش نیستند. در داخل کشور هم کمبودهای دارویی، مشکلات اقتصادی، بی سامانی های ارزی موضوعاتی نیستند که بتوان آن ها را پنهان و با حرف و شعار حل کرد.
**مجلس به راس امور بازگردد
حجت الاسلام غفاری راهکار برون رفت کشور از شرایط موجود را انسجام در مجلس می داند و به خبرنگار ایرنا می گوید: یقین دارم که تنها راه نجات کشور حضور عقلای قوم در قوه مقننه است و لازمه این موضوع هم کنار گذاشته شدن برخی اعمال سلیقه های غیرقانونی است. این مجلس قوی که متشکل از انسان های خبره و فکور است می تواند مشکلات کشور را حل کند. حل مشکلات عقل می خواهد نه معجزه. اگر کشور قانونگذاری قوی و خارج از منافع افراد و باندها و گروه ها داشته باشد، می تواند در مسیر اصلاح و اقتدار پیش رود. این موضوع در تمام دنیا صادق است، نجات یک کشور بستگی به اقتدار مجلس آن کشور دارد. برای آنکه در حل مسائل عمده کشور متهم به باندبازی نشویم؛ دو راه وجود دارد. راه نخست آن است که موضوعات در مجلس بدون جوسازی و اتهام زنی در فضای منطقی و دوستانه و حتی جلسات محرمانه مورد بررسی قرار گیرند. راه دوم هم آمدن پای صندوق و برگزاری رفراندوم درباره موضوعات مختلف می باشد.
**دولت مبارزه با فساد را از خود شروع کند
این فعال سیاسی درباره اقدامات دولت در مقابله با فساد می گوید: دولت باید این مبارزه را از خود شروع کند و تاجر مسلکی باید کنار گذاشته شود. خرید، فروش، مزایده و مناقصه از دولت خارج شود و خالص دریافتی دولتی ها، حقوق ماهانه از دولت باشد. کسانی باید در دولت حضور یابند که به حقوق دولتی قانع باشند. آقای مهندس بازرگان روزی که نخست وزیری را تحویل دادند، مبلغی را به عنوان هزینه غذای همسر خود که در ایام ترور وخطر، در دفتر نخست وزیری صرف کرده بودند، به بیت المال برگرداند. این گونه کشورداری اگر انجام شد می تواند گره گشا باشد وگرنه با حرف و بگیر و ببند، کاری از پیش نخواهد رفت.
گفتگو از کوروش خدابخشی، لیلا واحدی
سیام**۹۴۰۲** ۳۲۰۲**