صفحه اصلی / سیاسی / بین الملل / سیاست خارجی «اول حقوق‌بشر» کانادا برایش هزینه دارد
سیاست خارجی «اول حقوق‌بشر» کانادا برایش هزینه دارد

سیاست خارجی «اول حقوق‌بشر» کانادا برایش هزینه دارد

خبرگزاری فرانسه در تحلیلی درباره بحران اخیر میان کانادا و عربستان نوشت: تصمیم دولت کانادا برای قرار دادن حقوق بشر به عنوان محور نخست سیاست خارجه‌اش می‌تواند ضرری چند میلیارد دلاری را برای تجارت این کشور با عربستان در پی‌داشته باشد اما در درازمدت این می‌تواند به نفع کانادا تمام شود.

کانادا عربستان

به گزارش کسب و کار نیوز، به نقل از خبرگزاری فرانسه، از روز دوشنبه که ریاض خبر از اخراج سفیر کانادا از خاک خود و قطع روابط تجاری و دیپلماتیک دو کشور به دلیل انتقادهای حقوق بشری اوتاوا از بازداشت فعالان عربستانی داده، چندین مقام ارشد شعار جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا از زمان رسیدنش به این سمت در سال ۲۰۱۵ را برجسته‌ کرده‌اند: “هیچگونه مصالحه‌ای بر سر اصول مترقی کانادا صورت نخواهد گرفت”.

بیل مورنو، وزیر دارایی کانادا روز سه‌شنبه گفت: ما می‌خواهیم با ارزش‌هایمان رهبری کنیم. این مهم است که ما ارزش‌های کانادا را در سراسر جهان برجسته کنیم و ما همچنان صراحتا خواهیم گفت که به اعتقاد ما چه راه‌هایی برای تعامل با شهروندان مناسب است.

کانادا مدت‌هاست که عربستان را برای آزاد کردن یک وبلاگ نویس زندانی به نام رائف بداوی که در سال ۲۰۱۳ به همسر و سه فرزند او هم پناهندگی اعطا کرد، تحت فشار قرار داده است.

یک پیام توئیتری که در آن از ریاض خواسته شد که فورا خواهر او و دیگران فعالان حقوق زنان در  عربستان را آزاد کنند،‌ جنجال ایجاد کرد اما این به اصطلاح رویکرد مبتنی بر اخلاقیات تبعات خود را هم داشته است.

عربستان علاوه بر قطع روابط دیپلماتیک، بورسیه‌های بیش از ۱۵ هزار دانشجوی عربستانی در کانادا را با هدف جا به جا کردن آنها به کشورهای دیگر معلق کرد و شرکت هواپیمایی دولتی عربستان نیز پروازها به تورنتو را متوقف کرد. ریاض همچنین سفرهای درمانی بیماران سعودی به کانادا را هم متوقف کرده است.

کانادا خواهان تقویت سرمایه گذاری‌ها و صادراتش به عربستان به دنبال سیاست‌های تنوع‌ اقتصادی در این کشور بوده است. عربستان دومین بازار بزرگ صادرات کانادا در حوزه خلیج‌فارس بعد از امارات محسوب می‌شود.

در سال ۲۰۱۷ میزان صادرات کانادا به عربستان ۱٫۴ میلیارد دلار کانادا بود. اولین چیزی که از قطع روابط تجاری دو طرف تحت تاثیر قرار می‌گیرد فروش نفربرهای زرهی سبک به عربستان به ارزش ۱۵ میلیارد دلار کانادا است.

کریستیا فریلاند، وزیر امور خارجه کانادا روز دوشنبه گفت، مشتاق به شنیدن خبری از سوی عربستان درباره آینده این توافق است.

با این حال به گفته بسما مومنی، یک استاد دانشگاه واترلو اگرچه این وضعیت توافق‌های تجاری با کانادا را تحت تاثیر قرار می‌دهد ولی رویکرد دیپلماتیک حقوق بشر محور می‌تواند در درازمدت مزایایی‌ را برای کانادا در پی‌داشته باشد.

او گفت: رهبران تجاری اعراب هنگامی که قراردادی با کانادا امضا کنند دیگر از تجربه خود می‌دانند یا از یکی از نزدیکانشان خواهند شنید که کانادا جامعه‌ای چند فرهنگی است که به حقوق بشر احترام می‌گذارد.

وی افزود: به جای همه قراردادهایی که به خاطر این سیاست حقوق بشری با دولت‌های خودکامه از دست خواهیم داد مجموعه‌ای از قراردادهای دیگر را به خاطر احترام حقوق بشر به دست می‌آوریم.

اما تحلیلگران دیگری این سوال را می‌پرسند که کانادا از این برخورد با عربستان اصلا چه چیزی به دست می‌آورند.

امیر عطاران،‌ استاد دانشگاه اوتاوا گفت: این هیچ ارتباطی به حقوق بشر نداشته و یک بهانه کم ارزش است. می‌دانید که مسائل ژئوپلتیک در میان است.

دیوید چترسون، سفیر سابق کانادا در عربستان نیز گفت: آیا هدف ما چیزی به جز بهتر کردن شرایط برای آقای بداوی نبود؟ اگر این بوده که ما شکست خوردیم. آیا به دنبال تاثیرگذاری بر مسیر کلی حقوق بشر عربستان بودیم؟ من فکر نمی‌کنم این را هم به دست آورده باشیم. آیا ما به دنبال پیشبرد منافع کانادا بودیم؟ خیر، ‌در این هم شکست کامل خوردیم.

انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

پزشکیان در اجلاس بریکس پلاس/بریکس، الگوی موفق همکاری برای رهایی از یک‌جانبه‌گرایی جهانی است

به گزارش کسب و کار نیوز ، مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور ظهر امروز(پنج‌شنبه) و یک روز پس …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.