حمید نجف در گفتوگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه منابع اشتغال نباید بدون مطالعه توزیع شود، گفت: برای اجرای موفق طرح اشتغال روستایی باید تجارب کشورهای دیگر را به کار بگیریم و اگر لازم شود از مشاوران خارجی هم استفاده کنیم.
وی افزود: قبل از تزریق نقدینگی به روستاها باید اطلاعات کاملی از موقعیت روستاها و مناطق محروم به دست آوریم و بر طبق آن پیش برویم. در غیر این صورت تجربه تلخ سالهای دور تکرار و این پول صرف خرید ماشین میشود و فرد ترجیح میدهد به جای کشاورزی در مزرعه پدری، به تهران بیاید و مسافرکشی کند.
این کارشناس اقتصادی متذکر شد: اگر میخواهیم کارخانه ریسندگی ایجاد کنیم، حتما باید ارزیابی اقتصادی داشته باشیم و وزارت کار قبل از هر چیز نوع اقلیم، فرهنگ، شرایط اجتماعی و اقتصادی و اکوسیستم منطقه را مورد بررسی قرار بدهد.
نجف گفت: کارخانه فولاد آب زیادی صرف میکند، بنابراین وقتی با کمبود آن مواجهیم نباید سراغ راهاندازی صنایعی برویم که مصرف آب بالایی دارند.
این کارشناس اقتصادی از ژاپن به عنوان کشوری موفق و توسعه یافته نام برد و گفت: امروز باید از تجربه کشورهایی مثل ژاپن که فرایندی طولانی را برای رسیدن به توسعه طی کردهاند، استفاده کنیم. زمانی بازارهای جهانی در تسخیر محصولات ژاپنی بود، هنوز هم هست ولی امروز ژاپن به جای جنس، فکر میفروشد و فروشنده اطلاعات است و به نقطهای رسیده که مشاورههای خوبی در زمینه آلودگی هوا، بارندگیها و پروژههای تحقیقاتی کشاورزی ارائه میکند.
وی ادامه داد: کافی است خاک یک روستای دور افتاده را برای مطالعه به آزمایشگاههای مجهز این کشور بدهیم، با توجه به نوع آب و هوا و خاک منطقه اعلام میکند که آیا زمین قابل بهرهبردای کشاورزی است یا نه؟ بنابراین باید در طرح اشتغال روستایی اطلاعات مربوط به موقعیت و شرایط آب و هوایی، منطقه را استعدادیابی کنیم و در این بستر به فکر تولید محصولات باغی یا تکثیر و تولید دام باشیم.
مجلس شورای اسلامی سال گذشته با تصویب برداشت مبلغ یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار از محل منابع صندوق توسعه ملی، برای توسعه اشتغال در مناطق روستایی موافقت کرد که از این میزان ۱۲ هزار میلیارد تومان به عنوان پشتوانه اجرای طرح “روستا تعاون” با اولویت مناطق مرزی و عشایری و برای اشتغال در مناطق محروم روستایی و شهرهای کمتر از ۱۰ هزار نفر جمعیت در نظر گرفته شد. هدف طرح اشتغال روستایی، توسعه اشتغال در مناطق محروم روستایی، عشایری و مرزی با اولویت تاسیس تعاونی در روستاهای دارای مزیت نسبی است. کارشناسان معتقدند اجرای موفق این طرح موجب کاهش مهاجرت به شهرها و اشتغالزایی در مناطق روستایی و عشایری میشود.
انتهای پیام