به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا، در حالی که فرش دستباف ایرانی یکی از نمونههای بارز کار و تولید ایرانی به حساب میآید، قوانین و شرایط تأمین مواد اولیه شرایط سختی را برای تولید این محصول ایرانی رقم زده است.
یکی از مصادیق بارز کار ایرانی و تولید ملی تولید یا به اصطلاح بهتر بافت فرش دستباف ایرانی است که حمایت از آن میتواند به کسبوکارهای بسیاری همچون رنگرز، قالی شور، نخریس، دارکش و حتی دامداران رونق ببخشد، اما با این تفاسیر در چند وقت گذشته قوانین واردات و تأمین کالا به گونه شرایط را برای این کالای کاملاً ایرانی رقم زده که تهیه مواد اولیه برای تولید این محصول با مشکل مواجه شده است.
در حالی که ایران در سالهای گذشته حجم قابلتوجهی از پشم و ابریشم مورد نیاز بازار داخلی را تأمین میکرد اما در سالهای اخیر برای تأمین این دو ماده اولیه تولید فرش در کنار تولید داخلی به واردات نیاز پیدا شده است که با توجه به قوانین جدید، واردات پشم تنها توسط کارخانهها تولیدی و در راستای تولید کارخانه واردکننده باید صورت گیرد و این در حالی است که حجم قابلتوجهی از بافت فرش دستباف در منازل و کارگاههای غیرمتمرکز صورت میگیرد که امکان واردات پشم را ندارند و تنها به میزان احتیاج خود پشم، نخ و ابریشم را از بازار سطح شهر خریداری میکنند.
در این رابطه محمدعلی زرینه کفش – رئیس اتحادیه بافندگان فرش دستباف – به ایسنا، گفت: در تولید و رفع نیاز به مواد اولیه بافت فرش خودکفا نیستیم و برای رفع نیاز بازار نیاز به واردات پشم و ابریشم به کشور احساس میشود.
وی با بیان اینکه استانهای مختلفی در زمینه تولید پشم و ابریشم سابقه بسیار خوبی دارند، ادامه داد: با برنامهریزی درست و حمایتهای دولتی میتوان ظرف دو سال در تولید پشم و ابریشم خودکفا شد.
او خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط ارزی کشور و قوانین واردات مواد اولیه، کارخانهها بزرگ و صنعتی در زمینه تأمین مواد اولیه بهویژه پشم و ابریشم با مشکلی مواجه نیستند اما در سراسر کشور بیش از دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بافنده خانگی مشغول به بافت فرش هستند که برای تأمین مواد اولیه بافت فرش نمیتوانند همچون کارخانهها رفتار یا مواد اولیه را از کارخانهها بزرگ دریافت کنند.
زرینه کفش یادآور شد: ارائه ارز دولتی یا اجازه واردات پشم و ابریشم تنها توسط کارخانهها تولیدی عاملی خواهد شد تا برنامههای دولت برای کاهش قیمت مواد اولیه در بازار بیتأثیر باشد و بعید به نظر میرسد که با شرایط فعلی کاهش قیمت پشم در بازار رخ دهد.
وی تأکید کرد: باید در زمینه توزیع مواد اولیه تولید فرش بهخصوص فرش دستباف مدیریت مناسب وجود داشته باشد تا بافندگان خانگی توان ادامه حیات داشته باشند.
رئیس اتحادیه بافندگان فرش دستباف با اشاره به نوسانات نرخ دلار و ایجاد بازار صادراتی در پی نوسانات دلار، خاطرنشان کرد: به صورت سنتی و مدرن از سالهای دور افرادی بهعنوان صادرکننده فرش دستباف فعالیت داشتهاند اما با نوسانات نرخ ارز بازار صادراتی فرش دستباف از جذابیت بیشتری برخوردار میشود که افراد غیرحرفهای به این بازار ورود میکنند.
وی با بیان اینکه بیکیفیتترین فرش دستباف از باکیفیتترین فرش ماشینی بهتر است، تصریح کرد: باید در این شرایط بهگونهای رفتار شود تا افراد غیرحرفهای که به صادرات فرش دستباف روی آوردهاند با صادرات فرشهای کم کیفیت به بازار فرش دستباف ایرانی خدشهای وارد نکنند.
او تأکید کرد: اگر در بازارهای صادراتی فرش کم کیفیت ارائه شود، فضا را در اختیار رقبایی که تولید و صادرات را طی سالهای اخیر از ایرانیها یاد گرفتهاند، قرار خواهیم داد.
زرینه کفش در رابطه با بازار داخلی فرش دستباف گفت: در سالهای اخیر حجم قابلتوجهی از خرید مردم در بازار فرش دستباف به سمت تابلو فرش سوق پیداکرده و این در حالی است که همچنان بازار خریدوفروش فرش دستباف تا حدودی مناسب است و طی ۱۰ سال گذشته این بازار رشد داشته است.
وی با اشاره به اینکه بازار فرش دستباف همچنان جایگاه قابلقبول خود را پیدا نکرده است، ادامه داد: حجم خرید و فروش فرش ماشینی نسبت به فرش دستباف بیشتر است و این موضوع به دلیل میزان قابلتوجه تبلیغات فرش ماشینی است.
رئیس اتحادیه بافندگان فرش دستباف خاطرنشان کرد: در شرایط فعلی که بافنده مواد اولیه را گرانتر از گذشته خریداری میکند و بر قیمت تمامشده فرش تأثیر بسزایی دارد، میزان فروش فرش دستباف افت کرده است.
او در انتها گفت: در دو سال اخیر حجم صادرات فرش دستباف به اروپا و آمریکا رشد داشت که پیشبینی میشود باتوجه به شرایط، صادرات دستخوش تغییر شود.