به گزارش کسب و کار نیوز از معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری، سورنا ستاری در جشن بلوغ فناوری و خروج ۱۳ داروی نوترکیب حوزه زیستفناوری از مرحله شتابدهی و تولید نیمه صنعتی شتابدهنده پرسیسژن در سخنانی اظهارداشت:برای خلق راه حل و فناوری از پژوهش، باید شیوههای نوین در پژوهش بهکمک بخش خصوصی جایگزین روشهای پیشین و عمدتاً دولتی هزینه در این حوزه شود.
وی افزود:تجربه سرمایهگذاری کلان بخش دولتی در پژوهش نشان داده این روش نتیجه بخش نیست و می توان با ایجاد محیط مساعد فعالیت بخش خصوصی و صرف هزینه به مراتب کمتر، نتایج بهتری در تولید فناوری و نوآوری از پژوهش حاصل کرد.
ستاری گفت:علیرغم سرمایه گذاری های کلانی که از سوی دولت در بخش پژوهش انجام شده، اما نتیجه درخور توجهی حاصل نشده است زیرا پژوهش از دل بخش خصوصی بیرون میآید.
وی ادامه داد: هزینهکرد دولت در پژوهشهای کاربردی و معرفی استخدام دولتی به عنوان راهکار اشتغال، مسیر نادرستی برای رسیدن به پیشرفت و رفع مشکلات است و تنها زمانی که بخش خصوصی نقشی در پژوهش و اشتغال داشته باشد، مشکلات کشور مرتفع خواهد شد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان فعالیت شتاب دهنده زیست فناوری پرسیسژن در تولید فناوری توسط بخش خصوصی با تکیه بر توانمندی خلاقیت نیروی انسانی را نمونهای موفق از الگوی جدید پژوهش دانست و افزود: با تحول فرهنگی و ایجاد محیط مساعد، یک شتابدهنده بخش خصوصی فعال در حوزه زیست فناوری توانسته ظرف کمتر از دو سال بیش از ۱۷ فناوری و محصول دارویی تولید کند.
وی افزود: این درحالی است که بسیاری از پژوهشگاه های دولتی در طول بیش از یکصد سال فعالیت خود ماحصل چندانی به ارمغان نیاوردند؛ توجه به این موضوع اهمیت اصلاح نوع نگرش عمومی و تحول کامل در روش های پیشین را دوچندان می کند.
ستاری ضرورت تأمین هزینههای پژوهش کاربردی از دل پژوهش را مورد تاکید قرارداد و گفت:فناوری از دل کارآفرین و پژوهشگری خارج میشود و اگر پژوهشگر از دل پژوهش کاربردی برای پژوهش هزینه کند، فناوری قابل رقابت از پژوهش حاصل می شود.
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت مساعد کردن محیط کسب و کار در کشور گفت: باید حوزه های درگیر با شرکتهای دانشبنیان، بخش خصوصی و پژوهشگران مانند مالیات، بیمه و گمرک برای فعالیت بهتر این بخشها سازگار شوند و مهمتر از معافیتها، درک صحیح این بخشها به خصوص شرکتهای دانشبنیان و استارتاپها است.
وی با اشاره به ظرفیت خارق العاده تهران برای پرورش خلاقیت ونوآوری بر مبنای زیستبوم کارآفرینی گفت: برمبنای جدیدترین آمار شاخص جهانی نوآوری(GII)، تهران جزو ۵۰ شهر فناوری دنیاست و آینده این شهر در گرو فناوری و نوآوری است.
ستاری ادامه داد: بر همین اساس به شکل جدی توسعه شتاب دهنده های حوزههای معین و تعاملات با شهرداری تهران صورت گرفته است تا پایتخت به یک پارک فناوری تبدیل شود؛ البته پارک فناوری یک مفهوم فیزیکی نیست و باید روح نوآوری و فناوری در یک شهر جریان داشته باشد، به طوری که نیروی انسانی خلاق، جوان و تحصیلکرده بتوانند ایده های خود را در قالب یک کسب و کار فناور و دانش بنیان پیاده کنند.
**تحقق سهم ۳ درصدی ایران از بازار جهانی زیستفناوری محقق میشود
دکتر مصطفی قانعی دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز با اشاره به تولید محصولات نوترکیب حوزه زیست فناوری از سوی شتاب دهنده بخش خصوصی گفت: تولید سلول و توسعه سلول در دست محققان کشور است و ایران با در اختیار داشتن دانش و فناوری چند قدم جلوتر از دیگر کشورها در عرصه تولید داروهای زیست فناوری حرکت می کند.
وی افزود: در راستای تولید و بومی سازی ۵۰ قلم دارویی از ۱۴۰ داروی مهم و کلیدی، تولید ۲۰ داروی ثروتآفرین توسط این شتابدهنده با موفقیت به اتمام رسیده است و با تولید ۱۰ قلم دارویی مهم دیگر، ارتقای قابل توجه جایگاه کشور را در تولید داروهای زیست فناوری شاهد خواهیم بود.
قانعی با بیان اینکه رسیدن به سهم سه درصدی ایران از بازار جهانی زیستفناوری دور از انتظار نیست افزود: با ایجاد شتاب دهنده های دیگر ۳۵ محصول داروی جدید در دست تولید قرار می گیرد ضمن اینکه در آسیا به جایگاه نخست خواهیم رسید، سهم ایران از ۳ درصد بازار جهانی زیستفناوری نیز محقق میشود.
وی با اشاره حرکت کشور در تامین نیازهای واکسن اظهار کرد: در کمتر از یک سال جدید تولید شده و بیش از ۴۰ فارغ التحصیل دکتری تخصصی در یک مجموعه شتاب دهنده بخش خصوصی فعالیت میکنند و دستاوردهای قابل توجهی داشته باشند که این امر نشان میدهد باید رویکردها تغییر پیدا کند این که با حمایت بخش خصوصی هزینه ها در پژوهش به سوی نتیجهبخش بودن حرکت کند.
**بلوغ ۱۳ شرکت فناور توسط پرسیس ژن و ورود به بازار محصولات دارویی
امیرحسین کارآگاه مدیرعامل پرسیس ژن نیز در این مراسم در سخنانی جذب نخبگان جوان کشور و فعالیت در حوزه زیست فناوری تولید محصولات منحصر به فرد و عدم تولید محصولات دارای مشابه داخلی را دو ماموریت اصلی شتاب دهنده ی بخش خصوصی زیست فناوری عنوان کرد.
وی افزود: تلاش میکنیم تا استانداردهای جهانی حوزه دارویی در پرسیس ژن اخذ و رعایت شود و محققان در بستر این شتابدهی تمامی استانداردهای لازم برای ورود به بازارهای جهانی را در تولید محصولاتشان در نظر بگیرند.
کارآگاه با اشاره به فعالیت ۸۷ پرسنل در پرسیسژن افزود: ۴۷ نفر از افراد با مدرک دکتری PHD مشغول کار هستند، شرکت ها عمدتاً در تیمهای چهار نفره فعالیت می کنند اما به محض این که به فروش برسد اشتغال آنها نیز به طرز قابل توجهی افزایش مییابد.
وی افزود در حال حاضر ۴ شرکت از شتاب دهنده پرسیس ضمن جذب سرمایه، در شرکتهای خود یا در شهرک های صنعتی مستقر هستند. همچنین طیف دیگری از این شرکتها، امسال و سال آینده با جذب سرمایه و خروج از پرسیسژن، در بازار دارویی کشور فعالیت خود را توسعه خواهند داد.
کارآگاه، با اشاره به فناوری تولید دارو به عنوان مهم ترین تولیدی شتاب دهنده پرسیس ژن عنوان کرد: امروز پس از ۲۲ ماه فعالیت شبانه روزی جشن بلوغ فناوری و خروج ۱۳ داروی نوترکیب حوزه زیست فناوری از مرحله شتابدهی و تولید نیمه صنعتی برگزار می شود.
مدیرعامل شتابدهنده پرسیسژن، با اشاره به تکمیل روند توسعه، تولید و تجاری سازی ۱۳ داروی جدید زیست فناوری با حمایت معاونت علمی و فناوری از این شتابدهنده گفت: اکنون گسترش مرزهای دانش با تلاش بیش از ۳۵۰ نفر از متخصصان جوان زیست فناوری کشور که در این شتابدهنده زیست فناوری فعالیت می کنند، محقق شده است.
کارآگاه، ارائه خدمات و امکانات پرسیسژن برای توسعه استارتاپهای دارویی را یادآور شد و گفت: پرسیس ژن خود را نسبت به ارائه ادادهها و فناوریها مورد نیاز استارتاپها موظف میداند. همچنین ایجاد امید برای کسب مهارت و دانش افزایی مهمترین هدف کاری شتابدهنده پرسیسژن است.
**باور به توانمندی تولید کننده ایرانی تضمین کننده رونق محصولات زیستفناوری
غلامرضا اصغری رئیس سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت، دارمان و آموزش پزشکی نیز در این مراسم با اشاره به ضرورت باور به توانمندی تولیدکننده داخلی در تأمین کالاهای مورد نیاز به خصوص در حوزه سلامت عنوان کرد: برتر بودن کالای خارجی نسبت به نمونه داخلی باور عمومی نادرست جامعه است و باید یک تغییر عمده در این نگرش صورت بگیرد.
وی افزود: این اصلاح نگرش با تولید کیفی و مرغوب در کنار تضمین از سوی تولیدکننده صورت میگیرد و خوشبختانه اتفاقی که امروز در این شتابدهنده زیستفناوری اتفاق افتاده، تا حدود زیادی دغدغه اطمینان به محصولات تولیدی در حوزه سلامت و دارو را برطرف کرده است.
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خود را موظف میداند در روزهای آینده که شرایط واردات و تأمین قدری پیچیدهتر میشود از شرکتهایی که روی پای خود ایستادهاند و تولیدات آنها کشور را در خودکفایی یاری میکند حمایت کند.
** ۱۸۳۶ **۱۴۴۰