شایلی قرائی
با این حال فیلترینگ داخلی برخی کانالها و گروهها در این دو سامانه، باعث شده که بسیاری دیگر از مجلسیها و دولتمردان از جمله رمضانعلی سبحانیفر خواستار ادامه فعالیت این برنامهها باشند. در هر حال هنوز به طور دقیق مشخص نیست که سرورهای این پیامرسانها در کجای ایران قرار دارند و شفافسازی پرونده تلگرامهای غیررسمی که پیشتر وعدهشان داده شده بود هنوز به مرحله نهایی نرسیده است. سردار محمدحسین جلالی که چندی پیش با اظهاراتی درباره دزدیده شدن ابرها در کشور جنجالآفرینی کرده بود، اینبار انگشت اتهام خود را به سمت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات گرفته و گفته که سرورهای هاتگرام و تلگرام طلایی در طبقه نهم ساختمان مرکز امام (ره) وزارت ارتباطات قرار دارند. صحبتی که با واکنش تند وزیر ارتباطات همراه بوده و از او و اصحاب رسانه دعوت کرده تا به بازدید از این طبقه بپردازند.
آذریجهرمی بعد از ادعاهای جلالی در حاشیه مراسم تفاهمنامه وزارت ارتباطات با کمیته امداد درباره تامین مالی کسبوکارهای نوپا، ضمن رد این ادعاها با طعنه به صحبت جلالی درباره ماجرای دزدیده شدن ابرها گفت: «دزدیده شدن ابرها را نمیتوان ثابت کرد، اما وجود نداشتن سرورها را به راحتی میتوان ثابت کرد. نمیدانم چرا بعضیها با اظهارنظرهای نادرست برای نظام هزینه درست میکنند. البته ما وظیفه خودمان میدانیم همواره پاسخگوی افکار عمومی و حتی حرفهای ناروای برخی افراد باشیم. حمایت از پیامرسانهای داخلی مشخص است و مرکز ملی فضای مجازی میتواند درباره آن گزارش دهد. اگر دزدیده شدن ابرها را نتوان به راحتی ثابت کرد وجود نداشتن سرورهای هاتگرام و تلگرام طلایی در یکی از ساختمانهای وزارت ارتباطات را میتوان به راحتی ثابت کرد. ما از روابطعمومی خواستهایم از خبرنگاران دعوت کنند تا بروند و طبقه نهم ساختمان امام را بازدید کنند و نتیجه را به قضاوت افکار عمومی بگذارند.» آذریجهرمی درباره اظهارات پیرامون نسخههای غیررسمی تلگرام افزود: «برخی یک بار میگویند سرور در طبقه نهم است، یک بار میگویند اینترنتش را وزارت ارتباطات تامین میکند. خب، همه اینترنت کشور را ما تامین میکنیم. نمیشود حرفهای بیربط بزنیم و صحبتهایی مطرح کنیم که مبنایی نداشته باشد.»
اما گفتههای دقیق سردار جلالی چه بود که این واکنش را از سمت وزیر ارتباطات در پی داشت؟
سردار جلالی طی یک نشست خبری اظهار داشته بود که وظیفه دولت حمایت از پیامرسانهای بومی است و دولت در این زمینه کوتاهی کرده است: «اول از همه یکسری حمایتهای زیرساختی است که برای تقویت زیرساختها باید در اختیار این شبکهها قرار میدادند که ندادند. در حال حاضر شما با مراجعه به طبقه نهم ساختمان دیتاسنتر مرکز امام خمینی (ره) میتوانید ببینید سرورهایی که برای تلگرام بوده، در اختیار هاتگرام و طلاگرام قرار گرفته است، در صورتی که میتوانستند آنها را به سروش بدهند، اما ندادند. دوم آنکه قرار بود به شبکههای بومی یکسری کمکهای مالی شود، البته آنکه شبکههای داخلی گفتهاند ما کمک مالی نمیخواهیم چون ما خود قادریم از اسپانسر داخلی استفاده کنیم و فقط میخواهیم سیاستها مشخص شود، اما وقتی پشت شبکههای داخلی به این شکل خالی میشود اسپانسرها هم کنار میروند. شبکههای داخلی مشکل مالی نداشتند، بلکه نیازمند حمایت معنوی بودند و اینکه به عنوان شبکه ملی آنها را ببینند.»
سردار جلالی در ادامه حرفهای خود ضمن گلایه و انتقادهای صریح از وزارت ارتباطات گفت که این وزارتخانه در زمینه شبکههای اجتماعی بار اصلی را از دوش خود خالی میکند و فقط به دنبال وصل کردن بوق تلفن و موضوع سیمکارتها و امثال آن است. او باور دارد اهمیت نظارت بر شبکههای اجتماعی بسیار بیشتر از این مسائل است و برای اثبات حرف خود این مثال را میزند: «ما در حوادث سال گذشته به وضوح شاهد این بودیم که سوءاستفاده از ضعف مدیریت در شبکههای اجتماعی باعث اقدامات ضد امنیتی و بههم ریختن شهرها و درگیری مردم در حوزههای مختلف شده بود. این برای ما یک موضوع ملی است و حتما هم زاویه دید نسبت به شبکههای اجتماعی باید ملی باشد. وقتی شبکه ملی شد حالا سهمبندی آن میان بخش خصوصی و دولتی تعیین میشود.»
با این حال وزارت ارتباطات بارها اعلام یا حتی گلایه کرده که موضوعاتی از قبیل شبکههای اجتماعی و فیلترینگ و نظارت و… روی این موارد در دستان ارگانهای دولتی و حاکمیتی بسیاری است و شواهد نشان میدهد که بسیاری از تصمیمهای حیاتی درباره این شبکهها ازسوی وزارت ارتباطات اتخاد نشده است.
تکلیف جایگزینهای جنجالی یک بار برای همیشه روشن شود
محمدحسین عالی، کارشناس فناوری اطلاعات
این نسخهها در زمان فعالیت تلگرام نیز فعالیت داشتند، اما زمانی موضوع فعالیت آنها به چشم آمد که تلگرام فیلتر شد، اما این نسخهها همچنان بدون فیلتر به کار خود ادامه دادند. اینکه نسخههایی که در حال حاضر فعالیت دارند در ایران ساخته شدهاند، شکی نیست، چراکه تلگرام یک نرمافزار متنباز است. این اپلیکیشن اجازه اتصال و بهرهگیری از سرورهای خود را برای رونق بیشتر به سایر واسطهها و اپنویسان میدهد. بنابراین میتوان نسخههای شبیه آن را ساخت، اما امنیت و چگونگی اداره آن را نمیتوان تضمین کرد، چراکه در رابطه با تلگرام با یک کشور و یک سازنده روبهرو بودیم، اما در رابطه با نسخههای ایرانی تلگرام هنوز نمیدانیم طرف حساب چه کسی یا چه سازمانی است. به همین دلیل طی هفتههای اخیر اظهارنظرهای مختلف و ادامهداری را شاهد هستیم که توسط برخی مسئولان زده میشود و تاییدها و تکذیبها هم به دنبال آن به راه میافتد.
البته به گفته برخی مسئولان این نسخهها بکآپ داخلی دارند و شاید به همین دلیل تا به امروز امکان ادامه فعالیت داشتهاند، اما اینکه بخواهیم در رابطه با استقرار سرورهای این نسخهها در وزارت ارتباطات سخن به میان بیاوریم این موضوع بعید به نظر میرسد. در حال حاضر این نسخهها دسترسی به بخشهایی از تلگرام دارند که به آنها نوعی دسترسی واسطهای داده شده و به موجب آن میتوانند علاوه بر تعریف برخی خدمات جدید برای کاربران، از دادههای تلگرام بهرهمند شوند، اما سرور این نسخهها در خارج از کشور نبوده و به نظر میرسد شرکتهای خصوصی پایهگذار این نسخهها باشند. بنابراین باید به دنبال سازندگان آن بود و سرورها را آنجا جستجو کرد. بهتر است برای پایان دادن به این جنجالها تکلیف این جایگزینها یک بار برای همیشه روشن شود.
اپلیکیشنهای تلگرام طلایی، هاتگرام، موبوگرام، لیدیگرام و… در حال حاضر در کشور فعالیت دارند و تعداد کاربران و اعضای آنها نیز بیشتر از پیامرسانهای داخلی است؛ پیامرسانهایی که از حمایتهای دولتی برخوردارند و در ابتدا هر پیامرسان ۵ میلیارد تومان وام دریافت کرده، ولی تا به امروز فعالیت آنچنانی و حرکتی که آنها را از دیگر پیامرسانها متمایز کند، انجام نشده است.