به گزارش کسب و کار نیوز، حدود ۵۶ هزار واحد صنفی دارای پروانه کسب در استان کردستان وجود دارد که از این تعداد ۲۹ هزار واحد در سنندج مرکز استان دایر است و حدود سه درصد آنها در زمره فروشگاه های بزرگ و زنجیره ای محسوب می شود.
اهمیت بازارهای کردستان به دلیل تعداد واحدهای صنفی و دارای مجوز آن نیست بلکه به سبب کالاها و محصولاتی است که در این بازارها عرضه می شود.
بخشی از بازارهای کردستان به سبب نزدیکی به اقلیم کردستان عراق و فعالیت بازارچه های مرزی «سیران بند بانه، خانم شیخان مریوان و مله خورد سروآباد» به عرضه کالاهای خارجی اختصاص دارد.
پس از افزایش نرخ ارزهای خارجی این بازار بشدت تحت تاثیر قرار گرفت، قمیت اجناس رشد تصاعدی پیدا کرد و فروشندگان این کالاها نیز از بیم افزایش قیمت ها تمایل کمتری به فروش دارند و همین امر باعث افزایش کاذب قیمت ها شده است.
خریداران این گونه کالاها نیز نگران از افزایش روزانه قیمت ها هستند و با خرید مازاد بر نیاز خود به این روند دامن می زنند.
مرد جوانی که همراه همسرش در یکی از بازارهای سنندج مشغول خرید و از این مغازه به مغازه دیگر در جستجو بود، گفت: در ابتدا قصد نداشیم به صورت کامل وسایل آشپزخانه بخریم اما با توجه به افزایش قیمت ها در چند هفته اخیر تصمیم خود را عوض کردیم.
همسرش نیز گفت: ما ابتدا قصد داشتیم از ظروف آکروپال تنها ۲ سرویس ۶ نفره کامل خریداری کنیم اما با توجه افزایش قیمت ها، تصمیم گرفتیم چهار سرویس ۶ نفره بخریم و خیال خود را برای سال های بعد نیز از اکنون راحت کنیم.
در بخش وسایل الکتریکی نیز قیمت های شناور کالاها باعث شده فروشندگان و خریداران با اختیاط عمل کنند و خریداران نگران از گرانی تمام توان خود را برای خرید حتی مازاد بر نیاز بکار گیرند.
یکی از خریداران این بازار می گوید: ماه قبل ۲ دستگاه تلفن پاناسونیک به قیمت یک میلیون و ۷۰۰ هزار ریال خریداری کردم اما امروز همین نوع بیش از ۳۰۰ میلیون ریال قیمت فروش دارد.
در بازار وسایل آرایشی و بهداشتی نیز با توجه به خارجی بودن بیشتر اقلام، قیمت ها در حال افزایش است و قیمت تولیدات داخلی نیز به تبع وسایل خارجی در حالت اوج قرا دارد.
رئیس اتحادیه آرایشگران زنانه سنندج با اشاره به وجود ۷۰۰ واحد صنفی توزیع کننده وسایل آرایشی و بهداشتی دارای مجوز در این شهرستان گفت: این روزها فروش وسایل آراشی و بهداشتی تنها به واحدهای صنفی خاص مختص نمی شود و در بسیاری از داروخانه ها، فروشگاه بزرگ و کوچک و حتی سوپرمارکت ها و در برخی مناطق دست فروشان و دورگردان نیز وسایل آرایشی و بهداشتی می فروشند.
شعله فتحی افزود: به همین خاطر نظارت دقیقی بر روی وسایل آرایشی و بهداشتی صورت نمی گیرد اما طبق قانون فروشندگان تولیدات داخلی باید ۱۰ تا ۲۰ درصد افزایش قیمت براساس قیمت خرید داشته باشند.
وی در خصوص وسایل خارجی و قاچاق نیز گفت: این وسایل که بیشتر در شبکه های زیرزمینی توزیع می شود نظارت کمتری روی آنها صورت می گیرد.
فتحی یادآور شد: فشار زیاد روی توزیع کنندگان و عرضه کنندگان خدمات این بخش باعث شده برخی از افراد با تعطیلی واحد صنفی خود، خدمات را در منازل به مشتریان ارائه دهند.
** گرانی طلا، بازار بدلیجات را داغ کرد
این روزها که قیمت طلا به هر ساعت و حتی دقیقه تغییر می کند، بازار بدلیجات بیشتر از هر زمان دیگری رونق گرفته و مشتری به خود جلب کرده است.
خریداران این بازار نیز با قیمت های پایین، صاحب طلا و بدلیجاتی می شوند که اگر اصلی بود میلیون ها تومان باید برای آنها پرداخت می کردند.
در این بازار که بیشتر خریداران آن بانوان هستند، انواع النگو، گوشوار، کمربند، انگشتر، گردنبند، پاموره و …. به خریداران عرضه می شود.
بانوی جوان سنندجی در حال خرید از این بازار گفت: با توجه به قیمت طلا، خرید بدلیجات مقرون به صرفه است ضمن اینکه نیز شما را به داشتن این نوع زیورآلات بر طرف می کند.
سحر محمدی افزود: بسیاری از دوستانم از این بازار خرید کردند و به دلیل اینکه بیشتر خانم ها از این گونه زیورالات استفاده می کنند، دیگر کسی از بدلی بودن آن سوال نمی پرسد.
خانم میانسالی دیگری که مشغول تماشای زیورآلات بود، گفت: کمتر کسی طلاهای اصلی خود را در مهمانی و یا هنگام مسافرت استفاده می کند و بیشتر کسانی که طلای اصل دارند، آن را در مکانی امن می گذارند و به جای آن از طلای مصنوعی استفاده می کنند.
وی از دستگاه های نظارتی خواست که نظارت بیشتری بر این بازار داشته باشند و اجازه ندهند که فروشندگان با هر قیمتی بدلیجات را به مردم بفروشند.
** بازار محصولات کشاورزی و حضور دلالان و گرانی
بخشی از بازارهای استان کردستان به عرضه محصولات کشاورزی و باغی اختصاص دارد، تولید سالانه این محصولات نزدیک به ۲ میلیون تُن است که بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن آن زراعی و بقیه باغی است.
در این بازار انواع محصولات کشاورزی از گندم و جو گرفته تا حبوبات، محصولات باغی سیب و انگور محلی، توت فرنگی، شاه توت و گیلاس و آلبالو و انواع سبزیجات عرضه می شود.
محصولات کشاورزی و باغی کردستان به سبب مرغوبیت خاصی که دارد خریدارانی را از مناطق مختلف کشور بسوی خود جذب می کند.
بازار محصولات کشاورزی کردستان تا حدودی متاثر از التهابت اخیر است و قیمت برخی از محصولات که خرید تضمینی ندارند، در بازار افزایش محسوسی دارد.
برخی فروشندگان میوه در بازار سنندج، می گویند به دلیل افزایش قیمت حمل، هزینه های تره بار و اجاره بهای مغازه ناچارند قمیت ها را افزایش دهند تا بتوانند هزینه های خود را تامین کنند.
برخی از فروشندگان این بازار به احترام مشتریان خود و جلب توجه بیشتر، قیمت ها را به جای یک کیلوگرم به صورت نیم کیلوگرمی نوشته و در این اوزان نیز به مشتریان خود کالا می فروشند.
خریداران نیز بر اساس توان خود و پولی که برای این منظور اختصاص داده اند، که معمولا خرید کم و متنوع از چند میوه است، میوه مورد نیازشان را می خرند.
یکی از خریداران این بازار که کارمند بازنشسته بود گفت: با توجه به گرانی و تورم موجود در بازار، قدرت خرید مردم پایین آماده است.
محسن عباسی افزود: در سال گذشته با حقوق بازنشستگی می توانستیم تا حدودی مخازج زندگی را تامین کنیم اما امروز با این وضعیت همه دارای مشکل هستند.
وی از مسئولان خواست دریافتی های بازنشستگان که عمری برای آبادانی این مملکت تلاش کردند و جوانی خود را برای خدمت صادقانه و دلسوزانه به شهروندان به موی سفید و قامت خمیده رساندند، مطابق با تورم و گرانی افزایش دهند.
خریداران البته خواستار نظارت بیشتر بر بازار هستند و می خواهند مسئولان برای این منظور دست دلالان را کوتاه کنند.
البته دستگاه های مختلف دولتی نظارتی تمام توان خود را بکار می گیرند تا شهروندان با خیال راحت و بدون دغدغه از بازار خرید کنند.
سامانه گویای ۱۳۵ تعزیرات حکومتی، ۱۲۴ بازرسان صنعت، معدن و تجارت، ۱۹۰ علوم پزشکی و ۱۵۱۲ دامپزشکی پل ارتباطی بازرسان و کارشناسان ارگان های نظارتی با شهروندان است تا تخلف های مختلف صنفی را به دستگاه های ذیربط اطلاع دهند و مطمئن باشند با متخلفان برابر قانون برخورد می شود.
۳۰۲۰/۹۱۰۲