دکتر حمید قربانی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، تاکید کرد: هاری یک نوع بیماری ویروسی و خطرناک است که از طریق حیوان آلوده منتقل میشود، اما خوشبختانه قابل پیشگیری و دارای واکسن است. هاری در ایران یک بیماری بومی و اندمیک است و اغلب این بیماری در حیوانات اهلی و وحشی ما دیده میشود.
وی افزود: در موشهایی که به صورت وحشی و غیر بهداشتی تکثیر میشوند، امکان ابتلا به هاری وجود دارد، بنابراین مردم باید حیوانات و جوندگان خانگی را از محلی تهیه کنند که زیرنظر دامپزشکی، واکسنهای کنترل شده از جمله هاری را زده باشند.
متخصص بیماریهای عفونی جهاددانشگاهی خراسان رضوی اضافه کرد: خطری که در مورد همستر و موش وجود دارد این است که در صورت گازگرفتگی بدن انسان توسط آنها ممکن بوده فرد دچار عفونت شود، بنابراین افراد باید فورا به پزشک مراجعه کنند.
قربانی با اشاره به اینکه براساس مطالعات انجام شده بیشتر مخزن بیماری مشترک انسان و دام یا زئونوز، جوندگان هستند، اظهار کرد: شایعترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام به دو دسته تقسیم میشود؛ بیماریهای که بسیار حائز اهمیت هستند نظیر بیماری کشنده تب کریمه کنگو و دسته دوم بیماریهای شایع نظیر لیشمانیوز و هپاتیت E که البته راه انتقال آنها همیشه از طریق جوندگان نیست.
وی با تاکید براینکه بیشتر مطالعات صورت گرفته نشان میدهد که برخی از جوندگان نظیر موش رتوس و خرگوش میتوانند بیماریهایی را به انسان منتقل کنند، بیان کرد: جوندگان به دلیل اینکه در تماس با انسان قرار میگیرند میتوانند انسان را به بیماری مبتلا سازند. برخی از بیماریهای رودهای نیز ممکن است از طریق جوندگان به انسان منتقل شوند.
این متخصص بیماریهای عفونی جهاددانشگاهی خراسان رضوی نکته قابل توجه این است که بسیاری از این بیماریها از طریق ادرار موشها منتقل میشوند که گاهی کشنده است اما با رعایت بهداشت محیط، سمپاشی، جلوگیری از تولید مثل موشها، ، اصلاح آبها و مخازن شهری میتوان از بیماری پیشگیری کرد.
قربانی با تاکید براینکه نباید در خصوص موشهای شهری و بیماریها منتقله از آنها میان مردم رعب و وحشت ایجاد شود، ادامه داد: همیشه موشهای شهری وجود داشته و با ما زندگی کردهاند، ولی نمیتوانیم آنها را از بین ببریم و نیازی نیست که مردم از آنها وحشت کنند و بلکه باید جمعیت آنها را کنترل شود تا مخاطره آمیز نباشند.
انتهای پیام