به گزارش کسب و کار نیوز، در معاملات امروز یک میلیارد و ۶۲۸ میلیون سهم، حق تقدم و اوراق بهادار به ارزش پنج هزار و ۴۶ میلیارد ریال در ۱۰۹ هزار و ۳۴۰ نوبت دادوستد شد.
بررسی شاخص های اصلی بازار سرمایه نیز نشان می دهد شاخص قیمت (وزنی – ارزشی) که در آن ارزش سهام شرکت های بزرگ اثر بیشتری بر شاخص می گذارد، ۱۶۱ واحد و شاخص کل (هم وزن) که در آن ارزش و وزن همه شرکت های بزرگ و کوچک در محاسبه شاخص کل، یکسان در نظر گرفته می شود، ۱۸۳ واحد بالا رفت.
شاخص قیمت (هم وزن) نیز ۱۳۲ واحد رشد کرد؛ این شاخص بیانگر سطح عمومی قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس است.
همچنین شاخص آزاد شناور ۴۷۲ واحد افزایش یافت؛ این شاخص بخشی از سهام قابل معامله شرکت ها در بورس را نشان می دهد.
شاخص بازار اول (مربوط به شرکت های بهتر از نظر سرمایه، سودآوری و درصد سهام آزاد شناور) ۳۴۵ واحد و شاخص بازار دوم بورس نیز یک هزار و ۲۸۳ واحد رشد کرد.
**جذابیت فلزات اساسی
گروه فلزات اساسی در معاملات امروز بورس صدرنشین شد؛ در این گروه ۱۶۹ میلیون سهم به ارزش ۶۲۵ میلیارد ریال دادوستد شد.
گروه فراورده های نفتی به ارزش ۵۱۸ میلیارد ریال و کانی های فلزی به ارزش ۵۰۱ میلیارد ریال جایگاه های بعدی را به خود اختصاص دادند.
در رده چهارم شیمیایی معاملات امروز، گروه با دادوستدی به ارزش ۳۸۵ میلیارد ریال قرار گرفت. گروه خودرو نیز با معاملاتی به ارزش ۳۸۱ میلیارد ریال، رده پنجم را از آن خود کرد.
در معاملات امروز، نمادهای شپنا (پالایش نفت اصفهان)، شاراک (پتروشیمی اراک)، جم (پتروشیمی جم)، کچاد (صنعتی و معدنی چادرملو) و فارس (هلدینگ خلیج فارس) بیشترین تاثیر مثبت را بر رشد شاخص داشتند، در مقابل فملی (ملی صنایع مس) بالاترین فشار منفی را وارد کرد.
** رشد ۱۶ واحدی آیفکس
شاخص فرابورس (آیفکس) در معاملات امروز بیش از ۱۶ واحد رشد کرد و در ارتفاع بالاتر از یک هزار و ۲۵۸ واحدی قرار گرفت.
در بازار فرابورس، بیش از ۵۵۹ میلیون سهم و اوراق بهادار به ارزش بیش از ۲ هزار و ۱۷۳ میلیارد ریال خرید و فروش شد.
در معاملات امروز، نمادهای میدکو، ذوب (ذوب آهن)، هرمز (فولاد هرمزگان جنوب) و شاوان بیشترین تاثیر مثبت را بر جای گذاشتند.
** شرکت های ارز محور در کانون رشد بورس
یک کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره علت رشد شاخص بورس در روزهای اخیر گفت: عامل اصلی رشد شاخص بورس، چشم انداز مثبت به رشد سودآوری شرکت هاست؛ به طوری که انتظار می رود برخی سهم ها تا ۱۰۰ درصد نیز به طور مثبت تعدیل شوند.
«عزت صیادنیا طیبی» یادآوری کرد: افزایش نرخ دلار باعث رشد سودآوری و شناسایی سود جدید برای شرکت ها شده است.
صیادنیا طیبی ادامه داد: شرکت های پتروشیمی، فلزات و معدنی، سود بالایی را پیش بینی کرده اند؛ زیرا محصولات خود را به بر اساس نرخ دلار به فروش می رسانند و حتی فروش داخلی آنها نیز بر مبنای نرخ دلار است.
«اکنون بسیاری از شرکت های تولیدکننده داخلی از وضع فروش خوبی برخوردارند، زیرا کالاهای مشابه خارجی با تفاوت قیمتی خیلی بالاتری وجود دارد که تقاضا برای آنها افزایش یافته است که از جمله آنها می توان به مواد غذایی و لوازم خانگی اشاره کرد که سودآوری و رشد قیمت دارند».
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه عامل دیگر رشد سهام، بالا رفتن «ارزش جایگزینی» شرکت ها به دلیل افزایش قیمت دلار است، اضافه کرد: به عنوان مثال، هزینه ساخت یک پالایشگاه ۵۰ هزار بشکه ای به طور متوسط یک میلیارد دلار است. این میزان پارسال چهار هزار میلیارد تومان بود اما ارزش ساخت آن امسال به دلیل رشد نرخ دلار و سایر هزینه ها، به هفت هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.
صیادنیا طیبی اضافه کرد: این شرایط باعث می شود شرکت های موجود، ارزشمندتر شده و توجه به آنها بیشتر شود و قیمت سهام آنها به تناسب افزایش یابد.
وی گفت: البته باید توجه داشت با وجود اینکه شاخص بورس در روزهای اخیر رشد خوبی داشت، قیمت سهام برخی شرکت های بورسی، منفی است که نشان می دهد توجه فعالان بازار سرمایه به سوی شرکت هایی است که از ظرفیت سودآوری خوبی برخوردار باشند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: با توجه به اینکه حدود ۶۰ درصد بازار در اختیار صنایع فلزی، معدنی و پتروشیمی و پالایشی است و قیمتگذاری آنها بر مبنای دلار و قیمت های جهانی قرار دارد، اکنون چشم انداز مثبتی برای تداوم افزایش سود این نوع شرکت ها وجود دارد.
طیبی درباره چشم انداز رشد شاخص بورس گفت: درصورت ورود نقدینگی جدید، رشد شاخص بورس تداوم می یابد.
«شرکت های ارزمحور که صادرات و فروش داخلی آنها بر مبنای نرخ دلار است، ۶۰ تا ۷۰ درصد ارزش بازار سهام را به خود اختصاص داده و بیشترین رشد قیمت و سودآوری را تجربه کرده اند».
این کارشناس بازار سرمایه گفت: البته برخی شرکت های بورسی در مرحله فعلی از رشد قیمت ها باز مانده اند که به نظر می رسد رشد آنها به مراحل بعدی موکول می شود؛ بویژه زمانی که بازار توجه خود را معطوف به ارزش جایگزنی کند یا رشدی را در بخش املاک داشته باشیم.
اقتصام*۲۰۲۲*۱۹۶۱*