صفحه اصلی / اسلایدر / کم‌فروشی در چانه‌های نان
کم‌فروشی  در چانه‌های نان

برخی نانوایی ها با کم فروشی حقوق مصرف کنندگان را ضایع می کنند

کم‌فروشی در چانه‌های نان

پس از افزايش نیافتن قيمت نان از سوي دولت، برخي از واحدهاي نانوايي براي جبران هزينه اقدام به كم‌فروشي و كم كردن وزن چانه نان كردند.

شایلی قرایی

به گزارش کسب و کار نیوز، نان جزو قوت غالب مردم کشور به شمار می‌رود و نقش پررنگی در سفره‌های مردم ایفا می‌کند. به همین دلیل قیمت نان از موضوعات مهم در جامعه است. سال گذشته بود که نانوایی‌ها خواستار افزایش قیمت نان شدند و این درخواست پس از بررسی ازسوی ستاد تنظیم بازار مورد موافقت قرار گرفت و قیمت نان ۱۵ درصد افزایش یافت، اما ساعتی از اعلام این افزایش قیمت نگذشته بود که رئیس اتاق اصناف اعلام کرد این افزایش قیمت منتفی است. وی اعلام کرد با دستور رئیس‌جمهوری این افزایش قیمت ملغی شده و قیمت‌ها به روال سابق بر می‌گردد.
اعلام این خبر با مخالفت نانوایی‌ها مواجه شد و انتقاد شدیدی را در پی داشت، نانوایی‌ها معتقد بودند به دلیل افزایش هزینه‌های تولید و به دلیل اینکه قیمت‌ها از سال ۹۳ افزایش نیافته، باید غییری در قیمت نان صورت گیرد تا نانوا‌ها دچار ضرر و زیان نشوند، اما با تمام درخواست‌هایی که نانوایی‌ها داشتند، این موضوع مسکوت ماند و هیچ افزایش قیمتی شامل حال این صنف نشد و ناچار شدند با همان قیمت‌های گذشته به پخت نان ادامه دهند، اما در این میان برخی نانوایی‌ها به دلیل ناکامی در افزایش قیمت راهی دیگر برگزیدند و برای جبران هزینه‌های خود به سمت کوچک کردن وزن چانه نان و کم‌فروشی روی آوردند تا عدم افزایش قیمت را از این طریق و با ضایع کردن حق مصرف‌کننده جبران کنند.
گزارش‌های میدانی نشان می‌دهد در حالی که وزن چانه نان سنگک طبق اعلام اتحادیه باید ۶۶۷ گرم و وزن نان آن باید ۴۴۰ گرم باشد، برخی واحدها با کم‌فروشی این رقم را به حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ گرم کاهش داده‌اند و در مقابل اعتراض‌های شهروندان به کوچک شدن نان‌ها هیچ وقعی نمی‌نهند. حال که دولت تصمیم گرفته قیمت نان افزایش نیابد و از طرفی هزینه‌های تولید از جمله دستمزد و سایر مولفه‌ها برای نانوا‌ها افزایش یافته، بهتر است تسهیلاتی به آنها پرداخت کند تا برخی از واحدهای صنفی با کم‌فروشی حق مصرف‌کنندگان را برای جبران هزینه‌ها ضایع نکنند.

اهمیت ویژه بهبود کیفیت نان
قاسم زراعتکار، رئیس اتحادیه نانوایان استان تهران
وزن واحدی برای چانه‌های نان تعیین شده و به اصطلاح به آن هدفمند شدن چانه‌های نان می‌گویند. اینکه بخواهیم درباره کم‌فروشی در چانه‌های نان و کاهش اندازه نان‌ها اظهارنظر کنیم، باید اشاره شود که شاید برخی از نانوایی‌ها که زیر نظر اتحادیه هم کار نمی‌کنند این کار را انجام داده باشند. البته حتی اگر هم این اتفاق در دیگر نانوایی‌ها رخ داده باشد و در گزارش‌ها اشاره شده است که چانه‌های انواع مختلف نان سنتی در تهران به لحاظ وزنی روز به روز آب رفته و در برخی از نانوایی‌ها حتی به وزن یک تخم‌مرغ رسیده بود، این کم‌فروشی ناشی از افزایش هزینه‌های جاری نانوایی و عدم دریافت نرخ‌نامه جدید نان بوده است.
نان اصلی‌ترین محصول در سبد غذایی خانوار به شمار می‌رود و بهبود کیفیت این کالا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. با توجه به اینکه ایران در تولید گندم به مرحله خودکفایی رسیده است، باید نان در کیفیت حرف اول را بزند. کیفیت پایدار نان مستلزم کیفیت تولید این محصول راهبردی است که باید تلاش بیشتری در این زمینه صورت گیرد.

حق مصرف‌کننده ضایع می‌شود
مرتضی ایمانی، کارشناس بازار
هنگامی که کشور به مرحله‌ای وارد شده که دیگر نظارتی بر هیچ بخشی وجود ندارد، قیمت‌ها و کیفیت کالاها نیز روند نزولی به خود خواهد گرفت. همین اتفاقی که طی هفته‌های اخیر در کشور ما افتاده و دیگر به اصطلاح به مرحله‌ای نزدیک می‌شویم که سنگ روی سنگ بند نمی‌شود و شاهد خواهیم بود در تمام بخش‌ها احتکار و گرانی سر به فلک خواهد کشید. در بخش نان و نانوایی نیز اوضاع همین قدر بد شده است. نانوایان به دلیل اینکه نرخ نان به عنوان یک نیاز اساسی یکسان تعیین شده و فقط افزایش قیمت نان است که صدای همه را درمی‌آورد، قادر نیستند در قیمت‌ها دخل و تصرف داشته باشند. بنابراین به روش‌های دیگری برای جبران هزینه‌ها و گرانی‌های اخیر که به طور قطع بر این بخش هم اثر داشته است، روی می‌آورند.
البته از سوی دیگر دولت نیز با مصوبه افزایش قیمت نان مخالفت کرد و مشکلات نانوایی‌ها نیز با این دلایل افزایش داشت. در صف‌های نانوایی کمتر کسی را می‌توانید پیدا کنید که از کیفیت نان در روزهای اخیر راضی باشد. وزن چانه‌های نان کمتر شده و به عبارتی شاهد کم‌فروشی در فروش نان به مردم هستیم که باز هم شاید نانوا در این میان مقصر اصلی نباشد. عمده‌ترین تخلف در واحدهای صنفی نانوایی کم‌فروشی، کم بودن وزن نان و چانه است. اندازه‌های نان‌ها در انواع مدل‌های نان در حال کوچک شدن است و کسی نظارتی روی آن ندارد و مردم نیز همان که فقط قیمت افزایش نداشته باشد، حرفی نمی‌زنند. تنها در صورت افزایش قیمت است که صدای همه درمی‌آید.
به طور کلی در شرایط اقتصادی امروز کشور شاهد هستیم که خودروسازها، فروشندگان لوازم‌خانگی، طلا، سکه و ارز و… از فروش خودداری می‌کنند یا افزایش قیمت‌های میلیونی را اعمال کرده‌اند. این حرکت درست است که واقعا غلط است و به آشفتگی‌ها دامن می‌زند، اما بقیه مشاغل را نیز تحت‌تاثیر قرار می‌دهد. این صحبت‌ها وجود دارد که نان که کالای وارداتی نیست یا مواد اولیه را وارد نمی‌کند که گران کند، اما متوجه نیستند که همین نانوا و کارگران آن باید خودرو، لوازم‌خانگی و طلا و سکه را با این قیمت‌های نجومی خریداری کنند. در تمام بخش‌ها این مصرف‌کننده است که ضرر می‌کند و این چرخه‌ای است که در تمام خدمات تکرار می‌شود. از شمال تا جنوب پایتخت، تخلفاتی در چانه و کیفیت نان‌ها صورت می‌گیرد. بنابراین باید تسهیلات و حمایت‌های لازم انجام شود. در این شرایط باید دولت به میدان بیاید و بداند که چه کاری باید انجام دهد. اگر بدون برنامه‌ریزی و برای کنترل هیجان مردم بخواهد عکس‌العمل نشان دهد همین اتفاق‌هایی را شاهد هستیم که امروز و در این شرایط در حال شکل‌گیری است.

همچنین مطالعه کنید:

نگاه مثبت فعالان اقتصادی به بازار ارز تجاری/ بازگشت ارزهای صادراتی افزایش می‌یاید

به گزارش کسب و کار نیوز ، هیبت اله اصولی – عضو هیات نمایندگان اتاق …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.