کتابهای «نگار جاویدان: زندگی و آثار استاد محمود فرشچیان» و «در کارگه خیال: بررسی جایگاه خیال در آثار استاد محمود فرشچیان» به نویسندگی امیر رضائی نبرد منتشر شدهاند.
به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا، به گفته نویسنده، این دو کتاب تا کنون مهمترین دستاوردهای مطالعات «فرشچیانپژوهی» او تا این زمان محسوب میشوند که کار گردآوری اسناد زندگی و آثار هنرمند، پژوهش و نگارش آنها یک دهه زمان برده است و بیش از سه سال نیز صرف فرایند انتشار هر یک از این کتابها شده است.
او در توضیحی اظهار کرد: کتاب «نگار جاویدان» در نوع خود، نخستین و جامعترین کار علمی-پژوهشی درباره زندگی، آثار و اندیشه استاد محمود فرشچیان از آغاز فعالیت حرفهای ایشان، یعنی از بیش از ۷۰ سال پیش تا زمان حاضر محسوب میشود. تقریظ و طراحی جلد این کتاب را استاد فرشچیان، پیشگفتار آن را دکتر سیدحسین نصر، خوشنویسی عناوین آن را استاد غلامحسین امیرخانی و مدیریت هنری آن را استاد بیژن جناب بر عهده داشتهاند. ناشر این کتاب، فرهنگسرای میردشتی و شمارگان کتاب ۲۰۰۰ نسخه است. این کتاب در دو بخش و ۱۰ فصل تنظیم شده و حاوی حدود ۱۰۲۰ تصویر، ۱۸ جدول و ۱۰ نمودار است. رویکرد و شیوه نگارش این کتاب بیشتر دانشنامهای است و تقریبا هرآنچه مربوط به زندگی، آثار و اندیشه هنرمند میشود، در این کتاب با روششناسی علمی و به طور مستند درج شده است. همچنین کل آثار هنرمند، اعم از منتشرشده و منتشرنشده و تکنیکهای گوناگون آن، برای نخستینبار به طور یکجا و با کیفیت اسلایدهای اصلی آثار در این کتاب درج شده اند.
رضائی نبرد در ادامه گفت: همچنین کتاب «در کارگه خیال: بررسی جایگاه خیال در آثار استاد محمود فرشچیان» توسط انتشارات سوره مهر و با شمارگان ۲۵۰۰ نسخه منتشر شده است. خوشنویسی روی جلد این کتاب نیز بر عهده استاد بزرگ معاصر، غلامحسین امیرخانی بوده است. در این کتاب، نخست، آرای حکیمان و فیلسوفان شرقی و غربی در مورد جایگاه خیال تبیین و شرح شده است. سپس جایگاه خیال در آثار استاد فرشچیان مورد تحلیل و تطبیق با آرای این متفکران قرار گرفته است. مجموعه آثار استاد محمود فرشچیان(۵۳۸ اثر)، بر طبق معیار و ملاکهای تعریفشدهای، به ۱۵ طبقه موضوعی خیال تقسیم شده است. در نهایت نمونه معیار و شاخص هر طبقه، با رویکرد تأویل و بر پایه آرای اندیشمندان، فیلسوفان و هنرشناسان در مورد جایگاه خیال بررسی شده است. مطالب این کتاب در دو بخش و در شش فصل تنظیم یافتهاند.
او همچنین بیان کرد: این دو کتاب با همدلی و همکاری نزدیک استاد محمود فرشچیان و تعامل بیوقفه و شبانهروزی نگارنده با ایشان، طی سالیان طولانی به سرانجام رسیدهاند. همچنین طبق برنامه قرار است آیین رونمایی از این دو کتاب به طور یکجا و با حضور استاد فرشچیان در تابستان سال جاری برگزار شود که اطلاعات تکمیلی آن در آینده منتشر خواهد شد.
رضائی نبرد با بیان اینکه این کتاب ا دستاوردهای اصلی او در حوزه مطالعات «فرشچیانپژوهی» محسوب میشوند گفت: «فرشچیانپژوهی، Farshchian Studies» مانند «حافظپژوهی» و «سعدیپژوهی»، مجموعه مطالعات علمی- پژوهشی دربارۀ زندگی، آثار و اندیشه استاد محمود فرشچیان، هنرمند جهانی و نگارگر نامدار ایرانی است که برای نخستینبار، از سال ۱۳۸۴ توسط نگارنده بنیان نهاده شده و تاکنون تداوم و استمرار داشته است. نگارنده در راستای این مطالعات، از ارتباط مستقیم و مستمر چندین ساله با خود هنرمند و نظرات ارزشمند و مساعدتهای بیدریغ ایشان، همواره بهرهمند بوده است. دستاورد این مطالعات، پایاننامه کارشناسی ارشدِ پژوهش هنر(دانشگاه تربیت مدرس)، رساله دکتریِ تاریخ تطبیقی و تحلیلی هنر اسلامی(دانشگاه تهران)، چندین کتاب شامل: نگار جاویدان: زندگی و آثار محمود فرشچیان، در کارگه خیال: بررسی جایگاه خیال در آثار محمود فرشچیان، دانشنامه، کتابشناسی، فرهنگ توصیفی آثار، مقالات متعدد علمی- پژوهشی، علمی- ترویجی، مقالات همایش، طرح پژوهشی، فیلمنامه، سخنرانی، نشست تخصصی، کارگاه آموزشی و غیره بوده است که برخی از این آثار منتشر شده، برخی در نوبت انتشار و برخی نیز در حال آمادهسازی هستند.