صفحه اصلی / اجتماعی / آموزش / راهکارهایی برای کاهش سقوط سالمندان در خانه

توسط محقق ایرانی ارائه شد

راهکارهایی برای کاهش سقوط سالمندان در خانه

سقوط سالمندان در خانه، یکی از معضلاتی است که خانواده‌ها با آن مواجه بوده و همه‌ساله، آسیب‌هایی جدی را به آن‌ها وارد می‌کند. محقق کشورمان در این رابطه، مطالعه‌ای را انجام داده که می‌تواند به کاهش خطرات این معضل کمک کند.

آسایشگاه سالمندان پیش از ماه مبارک رمضان

به گزارش کسب و کار نیوز، سقوط، دومین علت مرگ­‌ومیر ناشی از مصدومیت­های غیرعمدی در سراسر جهان است. هرساله حدود  400 هزار نفر در سطح دنیا به علت سقوط می‌­میرند که بیش از ۸۰ درصد آن‌ها از کشورهای کم‌درآمد و متوسط هستند. در ایران نیز حدود ۵ درصد مرگ­‌های ناشی از مصدومیت‌­ها، بعد از حوادث ترافیکی، سوختگی و خودکشی، مربوط به سقوط است. در این میان، سالمندان از بیشترین تعداد سقوط‌­های کشنده رنج می‌­برند.

سقوط، نتیجه تداخل پیچیده‌ای از عوامل خطر متعدد است. این عوامل در چهار گروه عمده عوامل خطر زیستی (سن، جنس، بیماری‌­ها، توانایی­‌های شناختی)، اقتصادی اجتماعی( سواد، درآمد، مسکن، بهداشت عمومی، انزوای اجتماعی)، رفتاری (ترس از سقوط، سبک زندگی، مصرف همزمان داروها، ترک فعالی‌ت­های ورزشی، پوشش نامناسب) و محیطی (طراحی ساختمان، پله­‌ها، راهروها و کف‌­های لغزنده، فرش‌ها و کف­پوش‌­ها، نرده‌­ها، حمام، دستشویی) طبقه‌­بندی می‌­شوند. بررسی‌ها نشان می‌دهند که بیشترین سقوط­‌ها در خانه رخ می­‌دهند.

با توجه به اهمیت این موضوع بالاخص برای سالمندان، پژوهشگری از مرکز تحقیقات ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت‌های دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، به بررسی خطرات فضای فیزیکی خانه‌ها که سقوط سالمندان را موجب می‌شوند، پرداخته است.

این مطالعه تحلیلی، بر روی ۱۲۰ فرد سالمند مراجعه‌کننده به بخش­‌های اورژانس مراکز آموزشی درمانی با هدف شناسایی نقش خطرات فضای فیزیکی خانه در پیشگیری از سقوط سالمندان اجرا شده است.

بررسی‌های این محقق نشان می‌دهد که نداشتن نرده در هر دو سمت پله‌­ها، بیش از هر عامل دیگری شانس وقوع سقوط را در بین سالمندان افزایش می‌­دهد. لذا مداخله در کاهش خطرات فضای فیزیکی خانه با صرف هزینه ناچیز و نصب نرده در هر دو سمت پله‌­ها می­‌تواند از خطر سقوط سالمند در خانه جلوگیری کند.

منیژه ایران­فر، محقق این پژوهش می‌گوید: «سطوح لغزنده، از عوامل سقوط در خانه‌­ها هستند و لذا شانس سقوط در سرویس‌­های بهداشتی و حمام، به‌­ویژه در سرویس‌­های بهداشتی واقع در حیاط خانه‌­ها، بیش از سایر فضاهای فیزیکی خانه است. سقوط سالمندان در سطح و کف چنین مکان‌هایی می­‌تواند میزان معنی‌­د­اری از مرگ­‌ومیر آن‌ها را به دنبال داشته باشد».

این محقق می‌افزاید: «نور ضعیف، نور اتاق‌خواب و مسیر روشن از رختخواب تا سرویس بهداشتی، سطوح لغزنده آستانه خانه، سطوح لغزنده سرویس بهداشتی یا حمام، سرویس بهداشتی یا حمام واقع در حیاط، کف‌پوش‌ها، پله­‌ها و تنها زندگی کردن، تعدادی از عوامل خطر فضای فیزیکی خانه هستند که شانس سقوط را افزایش می­‌دهند».

با این‌حال، خطرات فضای فیزیکی خانه با استراتژی‌­های آموزشی و مداخله­‌ای قابل پیشگیری هستند. در این خصوص ایران‌فر اعتقاد دارد: «با شناسایی دقیق عوامل خطر فضای فیزیکی خانه که به‌­واقع برای سالمندان خطرناک هستند، می­‌توان در طراحی و اعمال مداخلات لازم در آینده، متناسب با عامل یا عوامل خطر به‌­منظور پیشگیری و کاهش میزان سقوط در جامعه سالمندان که سرمایه‌­های اجتماعی ما هستند، برنامه‌­ریزی مناسبی کرد».

گفتنی است ایران فر، یافته‌های مطالعه پژوهشی خود را در قالب مقاله‌ای در مجله «ارتقاء ایمنی و پیشگیری از مصدومیت» به چاپ رسانده است. این مجله، فصل‌نامه‌ای است که زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی منتشر می‌شود.

انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

اختصاص ۲۲۰۰۰ میلیارد تومان مطالبات پایان خدمت ۹۵ هزار نفر بازنشسته

به گزارش کسب و کار نیوز، “داود منظور” معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.