صفحه اصلی / اقتصادی / کشاورزی / کلزای مازندران با قیمت علی الحساب به برداشت رسید
کلزای مازندران با قیمت علی الحساب به برداشت رسید

کلزای مازندران با قیمت علی الحساب به برداشت رسید

در حالی که تعیین نرخ تضمینی خرید کلزا پیش از کشت یکی از برنامه های حمایتی موفق دولت برای رونق دهی به این محصول کشاورزی مازندران در سه سال گذشته بود ، امسال به علت نهایی نشدن این نرخ ، برداشت و تحویل محصول به مراکز خرید با ' قیمت علی الحساب ' در حال انجام است .

به گزارش کسب و کار نیوز ، برداشت محصول کلزا در مازندران از هفته پیش آغاز شد ولی به علت نهایی نشدن قیمت تضمینی ، کشاورزان برای فروش محصولشان دو دل هستند .
بر اساس اعلام مسئولان جهاد کشاورزی مازندران ، نرخ خرید تضمینی کلزا برای سال جاری هنوز در شورای اقتصاد نهایی نشده است و هم اکنون مراکز خرید هر کیلوگرم کلزا را با قیمت ۲ هزار و ۸۶۶ تومان به صورت علی الحساب خریداری می کنند.
قیمت علی الحساب به این معناست که با نهایی شدن نرخ پیشنهادی در شورای اقتصاد ، ما به التفاوت قیمت به کشاورزان پرداخت خواهد شد.
تعلل در تعیین نرخ تضمینی در دهه ۸۰ مهم ترین دلیلی بود که سبب شد کلزاکاری در مازندران از دستور کار کشاورزان خارج شود و از ۴۰ هزار هکتار در اواخر دهه ۷۰ به کمتر از چهار هزار هکتار در اواسط دهه ۸۰ برسد.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی مازندران روز شنبه به خبرنگار ایرنا گفت : برداشت دانه روغنی کلزا در اراضی منطقه شرق استان در شهرستان های نکا ، بهشهر و گلوگاه آغاز شده است و مراکز خرید نیز محصول را به قیمت علی الحساب خریداری می کنند.
حسن عنایتی افزود : قیمت علی الحسابی که مراکز خرید پرداخت می کنند ، مورد توجه و رضایت کشاورزان نیست و آنان انتظار دارند تا با قیمت بیشتری محصولشان خریداری شود.
وی گفت : هم اکنون ۲۴ مرکز خریدی که شرکت غله و بازرگانی منطقه ۲مستقر در ساری پیش از این تعیین کرده ، کار خرید کلزا را در مناطق مختلف استان انجام می دهند.
** به خطر افتادن کشت جایگزین برنج
مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران وضعیت محصول کلزا را در سال جاری مناسب و مطلوب ارزیابی کرد و گفت : با توجه به رویکرد حمایتی دولت و وزارت جهاد کشاورزی از افزایش سطح زیر کشت دانه روغنی کلزا، خرید تضمینی ،قیمت مناسب و مورد رضایت کشاورزان و پرداخت به موقع مورد تاکید است.
کشت گیاه روغنی کلزا از دهه ۷۰ به عنوان یک کشت جایگزین و مکمل در مازندران آغاز شد و در کمتر از یک دهه تا اواسط دهه ۸۰ به ۴۰ هزار هکتار رسید.
کلزا به عنوان محور کشت محصولات پائیزه در مازندران مورد توجه قرار گرفت و عمدتا در مناطق میان بند و ارتفاعات جایگاه ویژه ای پیدا کرد .
اگر چه کشت کلزا در اراضی شالیزاری مازندران که تنها ۶ ماه از سال زیر کشت قرار دارند ، یکی از دلایل استقبال کشاورزان به آن در دهه ۷۰ بود ، ولی در دو سال گذشته با توجه به کمبود آب برای کشت برنج بویژه در شرق مازندران ، کشت کلزا به عنوان یک محصول مناسب جایگزین به کشاورزان معرفی شد.
مازندران ۲۳۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری دارد که با انجام طرح تسطیح و یکپارچه سازی و توجه به برداشت زودتر ،دانه روغنی کلزا می تواند به عنوان کشت دوم کشاورزان مازندران هم قرار بگیرد.
در سه سال گذشته با درایت و توجه دولت تدبیر و امید به مقوله بازرگانی محصولات کشاورزی از جمله دانه های روغنی ، سطح زیر کشت کلزا در مازندران که به کمتر از چهار هزار هکتار یعنی یک دهم دهه ۷۰ کاهش یافته بود ، رو به افزایش گذاشت .
اعلام بموقع نرخ خرید تضمینی ، پرداخت بموقع مطالبات کشاورزان ، تخصیص تسهیلات بلاعوض و یارانه ای برای تهیه نهاده های کشاورزی بویژه بذر و علف کش و همچنین توجه به کشت مکانیزه از جمله بسته های حمایتی بوده است که به کلزاکاران ارائه شد.
استان مازندران ۴۶۰ هزار هکتار زمین مرغوب کشاورزی دارد که بعد از برداشت برنج و گندم بخشی از آنها زیر کشت کلزا می رود.
کشاورزان مازندرانی در سال زراعی گذشته ۱۲ هزار هکتار کلزاکاری داشتند و امسال به گفته مدیر زراعت جهاد کشاورزی به ۱۹ هزار و ۳۰۰ هکتار رسید که نشانگر موفق بودن طرح های حمایتی دولت یازدهم بوده است .
پیش بینی شده است که امسال بیش از ۳۳ هزار تن کلزا از کشتزارهای مازندران برداشت شود ، ولی تعیین نشدن بموقع نرخ تضمینی این نگرانی را ایجاد کرده است که کشاورزان از سال آینده بار دیگر به کشت این محصول روی خوش نشان ندهند .
بر اساس آمارهای رسمی ، حدود ۸۵ درصد دانه روغنی کلزا برای صنایع روغن کشی کشور وارداتی است و برنامه جهاد کشاورزی و وزارت صنعت ، معدن و تجارت و دیگر دستگاههای حاکمتی بر کاهش وابستگی کشور به واردات این محصول بوده است .
کلزا از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی ۴۰ تا ۴۵ درصد روغن و ۲۵ تا ۳۵ درصد پروتئین است.
۶۹۹۰/۱۶۵۴

همچنین مطالعه کنید:

کاهش قیمت دام زنده/ استمرار توزیع گوشت‌های تنظیم‌بازاری برای تعادل در بازار

به گزارش کسب و کار نیوز ، منصور پوریان – رئیس شورای تامین  دام کشور  …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.