عزیز الله تاجیک اسمعیلی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به قانونهای آزادی فروش اسلحه در آمریکا و قانون ممنوعیت حمل سلاح سرد در ایران گفت: میتوان با نگاه به موارد مشابه نتیجه بگیریم که آیا ممنوعیت و محدودیت فروش اسید در وقوع اسیدپاشی تاثیر چندانی در کاهش استفاده از آن دارد یا خیر؟
وی ادامه داد: یکی از عوامل اصلی برای جلوگیری از اسیدپاشی فرهنگ مردم و تنظیم رفتارهای آنهاست و اینکه حاکمیت قوانین اخلاقی و اجتماعی در جامعه، در چه سطحی است. عامل بعدی مقررات و قوانین بازدارنده قضایی و اجتماعی است، به این معنی که در صورت وقوع جرم آیا فرد خاطی با جزای رفتار خود مواجه می شود یا خیر؟
مجازات اسیدپاشی متناسب با جرم مرتکب شده باشد
عضو هیأت علمی دانشگاه خوارزمی با طرح این سوال که در صورت ممنوع و محدود شدن فروش اسید ، دسترسی کسی که بخواهد جرمی را انجام دهد چقدر محدود می شود و آیا این دسترسی کاهش پیدا می کند یا خیر؟ گفت: با قرار دادن این محدودیت، اسید تنها از دسترس مردم عادی خارج می شود اما افراد مجرم، اگر بخواهند میتوانند از راههای مختلف به این مایع دسترسی پیدا کنند. در واقع در بررسی عوامل بازدارنده اسیدپاشی میتوان گفت، اجرایی شدن پیامد عمل مجرمانه و تضمین اینکه اگر کسی مرتکب این جرم شد مجازاتی متناسب با جرمش برایش اعمال شود، بیشتر از راههای دیگر تاثیرگذار است.
این روانشناس اجتماعی اضافه کرد: اسید محصولی است که کاربرد عام دارد و حتی جوهر نمک که برای مصارف خانگی از آن استفاده می شود نوعی اسید است که در غلظت بالاتر میتواند آسیب زا باشد، با این تفاسیر اگر کسی بخواهد اسید پاشی کند حقیقتا ماده غیر قابل دسترسی نیست و با این روش نمی توان از این قبیل حوادث جلوگیری کرد و اگر بخواهیم از راه محدودیت وارد شویم باید در جامعه خیلی چیزها را محدود کنیم.
افزایش و تحکیم قوانین قضایی راهکار بازدارنده کاهش جرائم
وی افزود: فرهنگ اجتماعی مردم ، قوانین قضایی و ضمانت اجرای این قوانین، میتوانند عاملهای بازدارنده موثری باشند و اگر میخواهیم در جامعه کاهش جرائم را داشته باشیم باید از طریق افزایش و تحکیم قوانین قضایی اقدام کنیم.
وی گفت: مشکل ما در کنار اسید پاشی این است که فرد اسید پاش تصور میکند که حکمی درخور و بازدارنده برایش اجرا نمی شود؛ در واقع باید دیدگاه و اطمینان مردم نسبت به قوانین در جامعه کنونی ما بررسی شود و مشخص شود که در صورت وقوع جرم مردم به عدالت قوای مسئول اطمینان دارند یا احساس بی دفاعی میکنند؟
دفاع قانون از حقوق افراد در جامعه امنیت اجتماعی را بالا میبرد
تاجیک اسمعیلی با بیان اینکه عدالت چیزی نیست که که فقط مسئولان جامعه بگویند و مدعی وجود آن باشند، بلکه ادراکی است که مردم از حاکمیت قوانین و وضع اجرای آنها درجامعه به دست می آورند، ادامه داد: فردی که در جامعه اطمینان خاطر داشته باشد که در صورت مورد ظلم واقع شدن، قانون از حقوقش دفاع می کند، دارای امنیت اجتماعی است و درواقع جامعه باید دستگاه کنترل کننده با ویژگیهای عدالت و قاطعیت باشد.
به گفته وی، این ویژگی ها در حوزه اسید پاشی میتواند این باشد که فرد اسیدپاش چقدر از این مجازات مطلع است و ارزیابیاش از این مجازاتها چیست و تا چه حد می تواند با بهکار انداختن اهرمهای بازدارندۀ اجرای عدالت و قانون، از مجازات بازدارنده و متناسب بگریزد؟ اگر جامعه احساس کند که مجازات عادلانه ای انجام شده ، افراد بعدی مرتکب جرم های مشابه نمی شوند.
انتهای پیام