صفحه اصلی / مدیریت تقاضای ارز

مدیریت تقاضای ارز

ثمانه نادری 

به گزارش کسب و کار نیوز ، با وجود اینکه بسیاری از بازرگانان اعلام می‌کنند ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت نکرده‌اند، بانک مرکزی از اختصاص ۲  میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی خبر داده است که مسیر تخصیص آن با وجود اینکه عده‌ای موفق به دریافت آن شده اند، مبهم به نظر  می‌آید. طبق بررسی‌های موجود، بخشی از این ارز به بازرگانانی پرداخت شده که سال قبل ثبت سفارش انجام داده‌اند، اما مابقی بازرگانان به دلیل مشکلاتی که در سامانه ثبت سفارش موجود بوده است، موفق به دریافت این ارز نشده‌اند. به گفته برخی از بازرگانان، چنین به نظر می‌آید که دولت ارز کافی برای عرضه ندارد و با وجود اینکه مسئولان به صراحت از وجود ارز کافی برای متقاضیان سخن می گویند، اما در واقعیت کندی آنها در عرضه ارز و مشکلاتی که به ظاهر برای سامانه ثبت سفارش ایجاد شده نشان از چیز دیگری دارد که یک بخش آن عدم وجود ارز کافی در خزانه دولت است. چنین به نظر می‌آید که دولت در انتظار تبدیل شدن ارز‌های بالقوه به بالفعل است و پس از جمع‌آوری ارزها مشکل متقاضیان را حل کند. 
به گزارش ایسنا، در حالی که بانک مرکزی از تخصیص بیش از ۲ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی برای واردات طی دو هفته اخیر خبر داده است، بخشی از فعالان اقتصادی می‌گویند «هنوز دلاری با این نرخ به آنها اختصاص داده نشده و از سوی دیگر به دلیل مشکلات موجود در سامانه ثبت سفارش روند ثبت کالای وارداتی با موانعی همراه است.» البته آنطور که از سوی اتاق بازرگانی اعلام شده برخی از تجار که سال قبل ثبت سفارش انجام داده‌اند، توانسته‌اند دلار ۴۲۰۰ تومانی دریافت کنند. 
دو هفته پیش دلار براساس تصمیم ستاد اقتصادی دولت تک نرخی و رقم ۴۲۰۰ تومانی برای آن اعلام شد و طبق این تصمیم، هر نرخ دیگری به غیر از ۴۲۰۰ تومان غیرقانونی است. 
اما پس از اعلام این تصمیم از سوی بانک مرکزی، برخی فعالان اقتصادی خبر  دادند که تاکنون دلار ۴۲۰۰ تومانی برای واردات اختصاص نیافته و واردکنندگان نتوانسته‌اند از این ارز برای ثبت سفارش استفاده کنند. محمد حسین برخوردار، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران یکی از کسانی است که این موضوع را مطرح کرده است. 
وی معتقد است احتمالا مسئولان دولتی و بانکی می‌خواهند دستورالعمل‌هایی را مجددا تعیین کنند؛ چون به علت محدودیت ارزی مجبور هستند کنترل‌های بیشتری در ثبت سفارش‌ها انجام دهند.  همچنین محمد طحان‌پور، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی اعلام کرده که تاکنون دلار ۴۲۰۰ تومانی برای واردات لوازم خانگی تخصیص داده نشده و اگر این ارز داده شود قیمت لوازم خانگی که اکنون افزایش یافته افزایش مجددی نخواهد داشت. 
این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که بانک مرکزی به تازگی اعلام کرده که در دو هفته اخیر بیش از ۲ میلیارد دلار آمریکا به نرخ ۴۲۰۰ تومان برای واردات اختصاص یافته است. 
طبق گفته رئیس کل بانک مرکزی از زمان ابلاغ سیاست جدید ارزی دولت، بانک مرکزی در بازه زمانی ۲۱ فروردین تا سوم اردیبهشت ماه سال جاری برای تخصیص ارز واردات کالا نسبت به صدور ۹۲۱۰ فقره گواهی ثبت آماری به مبلغ معادل ۲ میلیارد و ۳۶۲ میلیون دلار اقدام کرده است. 
 در میان این اظهارات، یکی از مشکلات 
به وجود آمده ایجاد اختلال در سامانه ثبت سفارش است که از طریق سامانه تجارت به شکل مطلوب امکان ثبت سفارش وجود ندارد. 
در این باره فرهاد احتشام‌زاد، رئیس هیات‌مدیره فدراسیون واردات اظهار کرد که ثبت سفارش‌هایی که انجام می‌شده باید در سامانه تجارت صورت می‌گرفته ولی سامانه تجارت هنوز به صورت کامل راه‌اندازی نشده و ثبت سفارش برای خیلی از کالاها با مشکل روبه‌رو است و امکان ثبت سفارش وجود ندارد، اما کسانی که از سال گذشته ثبت سفارش داشته‌اند بعضا در کالاهای اساسی توانسته‌اند ثبت سفارش جدید انجام بدهند و در سال جدید موفق شده‌اند تخصیص ارز داشته باشند. 
به گفته احتشام‌زاد، روی کالاهای اساسی براساس همان یارانه‌ای که اعلام شده ثبت سفارش انجام گرفته و با قیمت پایین‌تر یعنی ۳۸۴۰ تومان موفق شده‌اند ارز تخصیصی را دریافت کنند اما در کالاهای دیگر مبنای قیمت ارزی ۴۲۰۰ تومان است. ولی از آنجاکه مبادله طبق ارز دلار ممنوع است و باید بر اساس سایر ارزها باشد ضریب تبدیلی که در اینجا در نظر گرفته می‌شود متفاوتاست. 
رئیس هیات‌مدیره فدراسیون واردات گفت: این ضریب تبدیل متفاوت، زمانی که با ارز تخصیص‌یافته در نظر گرفته می‌شود، هزینه ارز مبادله‌ای بالاتر از نرخ ۴۲۰۰ تومانی است که اعلام شده؛ ازاین‌رو امیدواریم در اسرع وقت این شفاف‌سازی از طریق بانک مرکزی انجام شود. 
اگرچه دولت با محدودیت منابع ارزی مواجه است و این می‌تواند تا حدودی دلیلی به باز نشدن کامل سامانه ثبت سفارش باشد. با این  وجود مساله اینجاست که میزان ارزهای پرداختی به چه کسانی پرداخت شده و آیا همه این مبالغ در اختیار بازرگانانی است که سال قبل سفارش خود را به ثبت رسانده اند؟

محدودیت دولت در منابع بالفعل ارزی
علاءمیرمحمد صادقی، نایب‌رئیس اتاق بازرگانی تهران در این رابطه به «کسب‌وکار» می‌گوید: اختصاص میزان ۲ میلیارد دلار ارز از سوی دولت به بازرگانان اگرچه نسبت به تعداد کم دریافت‌کنندگان، مبلغ زیادی است، اما خلاف به نظر نمی‌رسد. دولت مبالغی از ارز را در اختیار بازرگانان قرار داده است و البته اینکه عده‌ای می‌گویند هنوز ارزی دریافت نکرده‌اند به معنای عدم پرداخت ارز به سایرین نیست، چراکه دولت به بعضی از واردکننده‌ها ارز پرداخت نکرده و اینها حتما جزو این دسته متقاضیان هستند. دولت به بعضی از تولیدکننده‌ها و شرکت‌های شبه‌دولتی که نیاز به واردات مواد اولیه داشته‌اند، ارز داده و مابقی کسانی که هنوز ارزی دریافت نکرده‌اند باید منتظر تصمیمات بعدی دولت در این خصوص باشند. وی با تاکید بر اینکه بخش خصوصی به دلیل تنگنایی که دولت با آن مواجه است باید وی را یاری کند، می‌گوید: دولت و کشور ما به لحاظ سیاسی در موقعیت خاصی قرار گرفته و مورد هدف خارجی‌هاست. بسیاری از کشورها و از جمله آمریکا و اسرائیل درصدد تحمیل فشارهای مختلف اقتصادی به کشور هستند و این فشارها منابع ارزی ما را در یک شرایط خاصی قرار می‌دهد که چاره‌ای جز پاسداری از آن نیست.
 البته دولت منابع نسبتا مناسبی از ارز را در اختیار دارد. با این حال منتظر فرصت مناسبی است تا از آن استفاده کند. با توجه به شرایط فعلی لازم است بخش خصوصی نیز از همراهی با دولت دریغ نورزد.صادقی در پاسخ به این سوال که گفته می‌شود علت امتناع دولت از باز کردن کامل سامانه ارزی و پرداخت ارز محدودیت منابع ارزی است نیز می‌گوید: دولت تا حدودی با محدودیت در منابع ارزی مواجه است، اما این محدودیت مربوط به ارز‌های بالفعل است؛ یعنی آنکه دولت به صورت بالقوه ارز دارد، اما تا زمانی که آنها را بالفعل نکند قادر به پرداخت آن نخواهد بود. 
مزیت  سامانه ارزی
 محمدحسین برخوردار،  فعال اقتصادی

در روزهای گذشته یعنی قبل از اینکه سامانه ارزی راه‌اندازی شود واردکنندگان با مشکلاتی در دریافت ارز مواجه بودند که دلیل آن نیز این بود که دولت در حال نوشتن دستورالعمل‌های تازه بود و باید مطابق با آن برنامه اختصاص ارز به بازرگانان را پیش می‌برد. علت کندی در پرداخت ارز از سوی دولت همین امر بود و به اضافه اینکه برخی از بازرگانان در همان زمان می‌توانستند ارز دریافت کنند، اما حالا با توجه به بازگشایی سامانه ارزی توسط دولت و انجام مقدمات لازم از سوی نهادهای لازم برای پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی به نظر نمی‌آید فعالان اقتصادی در دریافت ارز با مشکلی مواجه باشند. ضمن آنکه حالا ثبت سفارش نیز صورت می‌گیرد. به نظر می‌رسد آماری که دولت مبنی بر پرداخت ۲ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی ارائه داده نیز مربوط به همین مدت اخیر باشد که سامانه ارزی راه‌اندازی شده است. این میزان اگرچه زیاد به نظر می‌رسد، اما نشان از انباشت ارز در پس سامانه ارزی بوده و حالا با حل مشکل سامانه به بیرون هدایت شده است. قبل از آن مردم در صف بازگشایی این سامانه بودند و حالا به راحتی می‌توانند ارز مورد نیاز را به شروطی که دولت برای متقاضیان تعیین کرده، دریافت  کنند. 

همچنین مطالعه کنید:

واریز سود سهام عدالت برای ۴۴ میلیون سهامدار

به گزارش کسب و کار نیوز ، اما مبلغ واریزی سود سهام عدالت چه میزان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.