صفحه اصلی / اجتماعی / آموزش / جلوگیری از ورود و جذب گازهای سمی در هوا با کمک نانو جاذب‌های محققان
جلوگیری از ورود و جذب گازهای سمی در هوا با کمک نانو جاذب‌های محققان

جلوگیری از ورود و جذب گازهای سمی در هوا با کمک نانو جاذب‌های محققان

پژوهشگران دانشگاه صنعتی قوچان با سنتز یک نانو جاذب در فاز آزمایشگاهی موفق به جلوگیری از ورود دی‌اکسید کربن به جو شدند.

دی اکسید کربن

به گزارش کسب و کار نیوز، بر اساس آمارها، سهم انتشار سالانه دی‌اکسید کربن به‌عنوان اصلی‌ترین گاز گلخانه‌ای موجود در جو حدود ۳۰ میلیارد تن برآورد شده است. از این ‌رو یافتن روش مؤثر و اقتصادی در جداسازی گاز گلخانه‌ای دی‌اکسید کربن از جو در دستور کار محققان این حوزه است.

در این راستا محققان دانشگاه صنعتی قوچان مطالعاتی را در این زمینه اجرایی کردند.

دکتر مهدی نیکنام شاهرک، عضو هیات‌علمی دانشگاه صنعتی قوچان استفاده از فرایند جذب سطحی را یک روش پربازده و ساده جهت جذب و ذخیره‌سازی انواع گازها برشمرد و افزود: در سال‌های اخیر با توجه به ظهور جاذب‌های متخلخل پیشرفته، از جمله جاذب‌های موسوم به چارچوب‌های فلزی- آلی، توجه بسیاری از محققان به ارتقا هرچه بیشتر این نوع جاذب‌ها جلب شده است.

وی اضافه کرد: در این راستا، در این طرح به بهینه‌سازی یک نوع چارچوب فلزی- آلی با نام ZIF-8 (چارچوب ایدزولیت زئولیتی)پرداخته شد و با تزریق لیتیوم به درون ساختار این جاذب به این مهم دست یافتیم.

نیکنام با بیان اینکه پالایشگاه‌ها، کارخانه‌های سیمان و نیروگاه‌های برق به دلیل استفاده از سوخت‌های فسیلی از جمله منشاهای انتشار گازهای آلاینده محسوب می‌شوند، خاطر نشان کرد: با استفاده از نانوجاذب سنتز شده در کارخانه‌ها، می‌توان قبل از ورود گاز دی‌اکسید کربن به جو، آن را مهار کرد.

مجری طرح ادامه داد: ما در این طرح با اصلاح ساختار نانوجاذب ZIF-8 با تزریق یون لیتیوم موفق شده‌ایم ظرفیت جذب و در نتیجه بازدهی این نانوجاذب را تا ۶ برابر افزایش دهیم.

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی قوچان در طرح حاضر با استفاده از یک روش نسبتاً ساده و ارزان یون‌های لیتیوم در حضور پلی اکسومتالات درون ساختار متخلخل جاذب نانوساختار ZIF-8 به دام انداخته شده و نانوجاذب ZIF-8@{Mo132}@Li+ سنتز شده است. سپس از روش‌های مختلفی نظیر الگوی پراش پرتو ایکس، طیف‌نگاری UV-Vis و آنالیز ICP جهت تائید ساختار نانوکامپوزیت سنتز شده استفاده شده و در نهایت توانایی نانوجاذب در جذب دی‌اکسید کربن مورد ارزیابی قرار گرفته است.

وی با اشاره به نتایج به دست آمده از این تحقیق گفت: نتایج نشان می‌دهد در حالی‌که میزان ظرفیت جذب دی‌اکسید در فشار یک اتمسفر و دمای ۲۹۸ کلوین بر روی جاذب اولیه ZIF-8 در حدود ۴ درصد وزنی (۴wt%) و میزان جذب CO2 در شرایط مذکور برای جاذب نانو ساختار هیبریدیبه بیش از ۲۶ درصد وزنی افزایش یافته است.

به گفته این محقق این پژوهش در قالب اختراعی با عنوان «لیتیوم‌دار کردن جاذب نانو ساختار شبکه آلی- فلزی- زئولیتی تجاری ZIF-8 به‌منظور افزایش جذب و جداسازی دی‌اکسید کربن» با شماره ۸۸۴۸۹، به ثبت رسیده است.

این تحقیق از سوی دکتر مهدی نیکنام شاهرک عضو هیئت‌علمی، دکتر محبوبه قهرمانی نژاد مدرس و پژوهشگر و بیتا سلیمانی دانش‌آموخته مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی قوچاناجرایی و نتایج آن در مجله‌ New Journal of Chemistry با ضریب تأثیر ۳٫۲۶۹ منتشر شده است.

انتهای پیام

همچنین مطالعه کنید:

«افزایش سن بازنشستگی» از فروردین ۱۴۰۳/ با قانون جدید چگونه می‌توان زودتر از موعد بازنشسته شد؟

به گزارش کسب و کار نیوز، محمد محمدی با اشاره به موافقت شورای نگهبان با …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.