دوپینگ سالهای گذشته گریبان وزنه برداری را گرفت تا ورزش ایران از الان ضربه بزرگی را متحمل شده باشد.
به گزارش کسب و کار نیوز به نقل از ایسنا، زمانی که در بررسی مجدد نمونههای دوپینگ وزنه برداری در دو المپیک ۲۰۰۸ و ۲۰۱۲ تستهای زیادی مثبت شد، کمیته بین المللی المپیک هم به فدراسیون جهانی هشدار داد در صورتی که به فکر چارهای نباشد شاهد حذف این رشته از المپیک خواهد بود. این اولتیماتوم باعث شد فدراسیون جهانی وزنه برداری سفت و سختتر به مبارزه با دوپینگ بپردازد و حتی سیستم کسب سهمیه المپیک را تغییر داد تا وزنه بردارانی که به دنبال حضور در المپیک هستند دائماً در حال دادن تست دوپینگ باشند.
اما فدراسیون جهانی وزنه برداری در تازهترین تصمیم خود اعلام کرد کشورهایی که از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۰ تعداد دوپینگیهای آنها بیشتر از ۱۰ نمونه باشد با کاهش سهمیه المپیک روبرو خواهند شد.
اما ایران که نمونه مثبتی در المپیکها نداشته و در این سه سال اخیر هم تلاش کرده در رویدادهای مهم دوپینگ مثبتی نداشته باشد، تصورش را هم نمیکرد، دوپینگهای قدیمی کار دستش دهد و سهمیهاش از الان در المپیک توکیو کاهش یابد. این اتفاق نه تنها شوک بزرگی برای وزنه برداری بلکه برای کل ورزش ایران محسوب میشود چراکه تعداد رشتههایی که ایران را در المپیک صاحب مدال میکنند به تعداد انگشتان یک دست هم نمیرسند و حالا وزنهبرداری هم بخواهد تعداد سهمیههایش کاهش یابد عملاً شانس کسب مدال ایران کم میشود.
در این ماجرا نداشتن کرسی تأثیر گذار در هیأت رییسه یک فدراسیون جهانی مهم شاید بیشتر از قبل به چشم آمد زیرا زمانی که این تصمیم مهم که سرنوشت ورزش یک کشور را در المپیک رقم میزند گرفته شد، ایران نمایندهای نه درهیات رئیسه و نه در کمیسیون ورزش پاک فدراسیون جهانی نداشت تا حداقل تلاش کند این تصمیم به گونهای گرفته شود که به ضرر ایران نباشد یا تلاشهایی که ایران در این سالهای اخیر داشته به چشم بیاید. ایران وزنه بردارانی دارد که برای خود در جهان برند هستند و در این سالها مسابقات جهانی و المپیک را پاک پشت سر گذاشتهاند و در حالی که میشد از این مسئله به نفع خود استفاده کرد اما نداشتن کرسی و نماینده تأثیر گذار باعث شده ایران هم مانند کشورهایی دیده شود که در المپیک لندن، ریو و مسابقات جهانی سالهای اخیر دوپینگهای زیادی داشتهاند.
ایران چهرهای شاخصی در وزنه برداری جهان دارد که هر کدام از آنها (کیانوش رستمی، سهراب مرادی، بهداد سلیمی، سعید علی حسینی، علی هاشمی، ایوب موسوی) در اوزان خود مدعی هستند و از الان به کسب مدال المپیک فکر میکنند اما با این شرایط که تنها دو نفر از آنها میتوانند به المپیک بروند بنابراین شاهد غیبت چهرههای شاخص وزنه برداری ایران در المپیک توکیو خواهیم بود.
با توجه به اینکه این تصمیم به تأیید کمیته بین المللی المپیک رسیده، کمی بعید به نظر میرسد که فدراسیون جهانی بخواهد از تصمیم خود برگردد اما باز هم از فدراسیون و کمیته ملی المپیک انتظار میرود نهایت تلاش خود را به کار برند و رایزنیهایی داشته باشند. علی مرادی که مدعی داشتن رابطه خوب با فدراسیون جهانی و در رأس آن تاماش آیان است، حتی میتواند به مجارستان سفر کند و دیداری با رئیس فدراسیون جهانی داشته باشند. شاید یک معجزه بتواند وزنه برداری و ورزش ایران را در المپیک توکیو نجات دهد.
*دوپینگ هایی که منجر به کاهش سهمیه المپیک ایران شد:
سال ۲۰۰۹: ۴ نمونه دوپینگ مثبت
سال ۲۰۱۳: ۲ نمونه دوپینگ مثبت
سال ۲۰۱۴: ۴ نمونه دوپینگ مثبت
* البته ایران یک نمونه دوپینگ مثبت هم در سال ۲۰۱۷ در رده نوجوانان داشت که هنوز در سایت فدراسیون جهانی قرار نگرفته است.