صفحه اصلی / ۶۰ درصد واگذاری‌های ایمیدرو رد دیون و به غیرخصوصی‌ها

۶۰ درصد واگذاری‌های ایمیدرو رد دیون و به غیرخصوصی‌ها

گروه صنعت و معدن
جمع دارایی‌های واگذارشده سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) توسط سازمان خصوصی‌سازی بیش از ۳۱ هزار میلیارد تومان است که ۶۰ درصد این دارایی به مبلغ ۱۶.۳ هزار میلیارد تومان به عنوان رد دیون پرداخت شده است. رئیس هیأت عامل ایمیدرو درباره تأمین منابع مالی گفته است روش‌های واگذاری همچون استخراج و فروش، راهبری مجتمع‌های معدنی، تأمین ماده معدنی مشروط به احداث، توسعه صنایع فرآوری و… از روش‌های دیگر جذب سرمایه‌گذار است که در این سازمان تاکنون عملیاتی شده است.
به گزارش «کسب‌وکار»، سازمان‌های توسعه‌ای کشور برای مشارکت با بخش غیردولتی برای توسعه اقتصادی مناطق کمترتوسعه‌یافته، تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام، ایفای وظایف حاکمیتی در حوزه‌های نوین با فناوری پیشرفته و آماده‌سازی بنگاه‌ها برای واگذاری، به درآمد حاصل از واگذاری‌ها نیاز دارند و تخصیص نیافتن آن، اجرای راهبردهای ایمیدرو را با مشکلات زیادی روبه‌رو می‌سازد. البته طبق لایحه بودجه ۹۷ سازمان‌های توسعه‌ای می‌توانند در پروژه‌هایی که با مشارکت ۵۰ درصدی بخش خصوصی انجام می‌دهند از تسهیلات صندوق توسعه ملی استفاده کنند. پیش از این سازمان‌ها تنها در صورتی از این تسهیلات برخوردار می‌شدند که تا سقف ۲۰ درصد در پروژه مشارکت داشتند که در شرایط جدید این محدودیت‌ها برداشته شده است. با این حال بهره‌گیری از درآمدهای حاصل از واگذاری که باید به صورت روشن از سوی دولت اعلام شود از ضرورت‌های تقویت اقتصاد معدنی است. هرچند در شرایط کنونی نیز سازمان ایمیدرو گزارشی از چگونگی واگذاری‌های که با مبلغ ۱۶.۳ هزار میلیارد تومان بوده ارائه نکرده است زیرا همواره و براساس تجربه‌های گذشته که در چند شرکت فولادی وجود داشت این واگذاری‌ها تحت‌تأثیر نفوذ افراد سرمایه‌دار یا سیاسی انجام می‌شود و آینده این بنگاه‌های اقتصادی به ورطه نابودی کشیده شده است. به گزارش ایرنا، با این حال مهدی کرباسیان درباره میزان واگذاری واقعی به بخش خصوصی گفته است به جز مبلغ پرداختی بابت رد دیون، ۲.۹ هزار میلیارد تومان نیز به نهادهای عمومی غیردولتی در قالب سهام عدالت بود. واقعیت اینکه واگذاری‌های انجام شده به شکل غیرتخصصی و بدون توجه به ماهیت بخش معدن و صنایع معدنی صورت گرفت و مشکلات نیز به دنبال داشت. در واقع واگذاری دارایی ایمیدرو به نهادهای عمومی غیردولتی، بی‌توجهی به توسعه در مجامع شرکت‌های مربوطه را به همراه داشته، به گونه‌ای که برابر آمار موجود تا پایان سال ۹۵ بیش از ۴۰ درصد واگذاری‌ها به بخش خصوصی و تعاونی صورت گرفته، ۸ درصد سهام عدالت و بقیه ۵۲ درصد در قالب رد دیون به شبه‌دولتی، نهادهای عمومی و نظامی صورت گرفت که از جمله می‌توان به فولاد خوزستان اشاره کرد.
به گفته وی، از جمله واگذاری‌ها بدون توجه به تعهدات و تضامین سازمان ایمیدرو، می‌توان به شرکت آلومینیوم المهدی (بندرعباس) اشاره کرد.
عدم وصول بیش از ۴ هزار میلیارد وجوه حاصل از واگذاری
رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران تاکید کرد: مساله مهمی که باید مورد توجه قرار گیرد، منابع حاصل از واگذاری دارایی ایمیدرو مرجوع نشده و بررسی‌ها نشان می‌دهد که مطالبات این سازمان بابت ۷۰ درصد وجوه حاصل از واگذاری‌ها به رقم بیش از ۴ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان می‌رسد که تاکنون وصول نشده است. در واقع مساله تأمین مالی طرح آلومینیوم در جاجرم (بجنورد) به بحران مدیریت در دوره واگذاری تبدیل شد و این مواردی از پیامد سیاست واگذاری دارایی ایمیدرو محسوب می‌شود.
وی اضافه کرد: حفظ نکردن ۲۰ درصد از سهام بهینه فعالیت‌ها برای ایمیدرو که برای اعمال حاکمیت، حفظ تعادل بازار و توازن زنجیره ارزش نقش کلیدی داشته، همچنین موجب کاهش دارایی‌ها و توانایی نداشتن سازمان در فراهم‌سازی تضمین تسهیلات شد؛ در حالی که ایمیدرو به پشتوانه دارایی‌های پیش از واگذاری، همه اعتبارات و تسهیلات دریافتی داخلی و خارجی را تضمین می‌کرد، اما با انجام واگذاری‌ها، دارایی‌های سازمان به‌شدت کاهش یافت و موجب شد سازمان نتواند برای دریافت اعتبار برای اجرای طرح‌های توسعه‌ای، ضمانت‌های لازم را بدهد.
جذب ۸ هزار میلیارد سرمایه
معاون وزیر صنعت، درباره شرایط کنونی منابع لازم برای طرح‌های معتقد است سازمان ایمیدرو در زمان آغاز به کار دولت یازدهم و در چارچوب قوانین و مقررات کشور، راهبردهای مشخصی برای جذب سرمایه‌گذار بخش خصوصی و توسعه مشارکت بخش خصوصی در بهره‌برداری از واحدهای تولیدی و اجرای طرح‌های توسعه بخش معدن و صنایع معدنی را تدوین و عملیاتی ساخته است.
به گفته وی، تاکنون طرح‌های زیادی با مشارکت بخش خصوصی به بهره‌برداری رسیده و بیش از هشت هزار میلیارد تومان منابع مالی توسط این بخش به این طرح‌ها تزریق شده است. واگذاری طرح در حال اجرا به بخش خصوصی در قالب تشکیل شرکت مشترک مانند طرح‌های استانی فولاد که از مجموع هفت طرح در حال اجرا اکنون پنج طرح به بهره‌برداری رسیده (در واقع بخش آهن اسفنجی فعال است) و فولادسازی‌ها، در چارچوب برنامه زمانی پیش‌بینی‌شده پیش می‌رود.
به گفته کرباسیان، طرح آلومینیوم جنوب بزرگ‌ترین واحد تولید آلومینیوم کشور محسوب می‌شود و انتظار می‌رود در سال ۹۷ نخستین شمش آن به بازار عرضه شود.
همچنین رئیس هیأت عامل ایمیدرو گفت: روش‌های واگذاری همچون استخراج و فروش، راهبری مجتمع‌های معدنی، تأمین ماده معدنی مشروط به احداث، توسعه صنایع فرآوری و… از روش های دیگر جذب سرمایه‌گذار است که در این سازمان تاکنون عملیاتی شده است.

همچنین مطالعه کنید:

مخابرات باید تولید محتوا و اقتصاد دیجیتال را در اولویت کاری قرار دهد

به گزارش کسب و کار نیوز ، مهندس محمد جعفرپور عضو هیات مدیره شرکت مخابرات …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.