صفحه اصلی / فرصت‌سوزی با فیلتر کاریابی‌های آنلاین

فرصت‌سوزی با فیلتر کاریابی‌های آنلاین

شایلی قرائی
به گزارش کسب و کار نیوز, طی چند روز گذشته برخی کاریابی‌های مجازی به طور ناگهانی فیلتر شدند که دلیل آن تا امروز در هاله‌ای از ابهام است و مسئولان دولتی هم تا هنگام نوشتن این مطلب پاسخ شفافی ارائه نداده‌اند، اما در گفتگو با مدیران این سامانه‌ها، به نظر می‌رسد در این موضوع هم نقش بازار سنتی و نارضایتی‌اش از بازار مدرن کاریابی بی‌تاثیر نبوده و همچنین مساله ساماندهی سیستم‌های کاریابی آنلاین ازسوی دولت نیز جزو دلایل فیلترینگ کاریابی‌های مجازی به شمار می‌رود. «هادی محمدآبادی»، مدیرعامل «جاب‌ویژن» از دریافت ایمیلی از سمت کارگروه مصادیق جرائم رایانه‌ای می‌گوید که برای سامانه آنها و برخی وب‌سایت‌های مشابه ارسال شده و تنها ساعاتی بعد از ارسال این اخطار، فیلترینگ به سراغ آنها آمده است. او ضمن تاکید بر مستقل بودن مجموعه «جاب‌ویژن» و ربط نداشتن این سامانه به هیچ مجموعه دیگری می‌گوید: «سر و سامان دادن به سایت‌ها و مجموعه‌های کاریابی آنلاین امری است که همگی با آن موافق هستیم، چراکه موضوع سوءاستفاده در این مجموعه‌ها بسیار زیاد شده است، مسئولان دولتی هم سازش مناسبی با ما داشتند و پیشنهاداتی مبنی بر رفع فیلترینگ مشروط و موقت تا اخذ مراحل مجوز و تدوین قوانین در این رابطه هم از سوی ما ارائه شد. باید صبر کرد و نتیجه این پیشنهادات را دید.»
او معتقد است که بازار سنتی هم نقش بسزایی در این فیلترینگ داشته و مثل موارد مشابه دیگری که این روزها در بازار استارت‌آپ کشور رخ می‌دهد، اعتراضاتی نسبت به سامانه‌های آنلاین کاریابی از سوی مراکز فیزیکی سنتی شده و با وجود داشتن نمادهای معتبری چون ای‌نماد و همکاری با نهادهای دولتی این سامانه‌ها دچار این اختلال شده‌اند. وی خبر از اخذ مجوزهای لازم و گذر مراحل اداری آن برای بیشتر سامانه‌های آنلاین می‌دهد و امید دارد نتیجه این اقدامات یک تعامل دوسویه و مناسب را بین وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و آنها به وجود بیاورد: «به نظر می‌رسد دریافت مجوز کاریابی فیزیکی برای داشتن سامانه آنلاین استخدام در قانون فعلی وزارت کار ضروری است و ما و سایر دوستان هم در تلاش هستیم تا این مهم زودتر صورت بگیرد تا کسب‌وکار ما، کارجویان و کارفرمایان بیشتر از این لطمه نخورد.»
میلاد بختی، مدیرعامل «تلنت‌یاب» که جزو شرکت‌های دانش‌بنیان محسوب می‌شود از درخواست انجمن صنفی کاریابی به کاریابان سنتی مبنی بر معرفی سامانه‌های مجازی می‌گوید و آن را بی‌تاثیر در فیلتر شدن برخی سامانه‌های استخدامی آنلاین نمی‌داند، او اما معتقد است که با این اقدامات، رشد قارچ‌گونه کانال‌های تلگرامی استخدامی که بی‌هویت هستند، بیشتر می‌شود. بختی می‌گوید: «سازمان‌های بزرگ تمایلی به استفاده از کاریابی از روش سنتی ندارند و معافیت‌های بیمه‌ای، استخدام از طریق این مکان‌ها و… نیز بازهم آنها را مجاب به جذب نیرو از طریق سنتی نکرده است. کاریابی‌های سنتی وارد حیطه مشاغل تخصصی نشده‌اند و همین مساله بازار کار آنها را محدود می‌سازد.»
بختی ایمن بودن سامانه‌های آنلاین کاریابی را بیشتر از حوزه‌هایی که سالیان سال است در این حیطه به صورت کاغذی فعالیت می‌کنند، می‌داند و این ایمن بودن را برگ برنده این سامانه‌ها عنوان می‌کند و می‌افزاید: «هر فردی می‌تواند در ازای مقداری هزینه آگهی استخدام خود را در جراید چاپ کند و روزنامه‌ها هم تاکید دارند که هیچ مسئولیتی در قبال آگهی‌دهنده ندارند. آگهی جذب نیرو حتی در اپلیکیشن‌هایی مثل دیوار و شیپور دیده می‌شود که کاملا رایگان صورت می‌گیرد و صاحبان این آگهی‌ها مثل جراید کماکان بی‌هویت هستند، اما در سامانه‌های آنلاین کار هویت سازمان آگهی‌دهنده برای دسترسی به رزومه افراد تایید می‌شود که این کار از طریق ایمیل از دامین اصلی سازمان و موارد دیگر صورت می‌گیرد، ضمن اینکه تمامی سازمان‌های موجود در سامانه‌های آنلاین کار دارای لوگو و جزئیات مشخص هستند که این امر میزان ایمن بودن آگهی‌ها را بالاتر می‌برد.»
هنوز هیچ مقام مسئولی به طور دقیق و شفاف درباره فیلترینگ سایت‌های کاریابی مجازی اظهارنظر نکرده است، ولی به نظر می‌رسد وزارت کار در تعامل خود با مدیران این مجموعه‌ها، سعی در نظم دادن به چنین سایت‌هایی دارد تا در محیطی قانونمندتر فعالیت کنند. هرچند وجود قوانین ناقص در این راه کمی به این فرایند لطمه وارد می‌کند و لزوم تدوین قوانین جدید در رابطه با کسب‌وکارهای جدید در هر بازاری هر روز بیشتر حس می‌شود. 
مهلت سه ماهه به کاریابی‌های آنلاین برای اخذ مجوز 
در همین رابطه معاون وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه مسدود شدن سایت‌های کاریابی با تقاضای وزارت کار و به دلیل نداشتن مجوز فعالیت کاریابی بوده است، از رایزنی با کارگروه فیلترینگ برای رفع فیلتر این سایت‌ها خبر داد. رسول سراییان، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان فناوری اطلاعات درباره خبر مسدودسازی برخی از وبگاه‌های ارائه‌دهنده خدمات برخط کاریابی اظهار داشت: طی تماس با برخی از مسئولان آنها مشخص شد که تعدادی از این وبگاه‌ها با وجود داشتن مجوز از وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای ارائه خدمات کاریابی الکترونیکی، پیامی از سوی دادستانی کل کشور مبنی بر مسدودسازی دریافت کرده‌اند. 
رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران افزود: پیرو این مسدودسازی، با دبیرخانه کارگروه تعیین مصادیق دادستانی کل کشور تماسی گرفته شد و مشخص شد که این اقدام ناشی از درخواست رسمی وزارت کار برای انسداد ارائه‌دهندگان خدمات غیرمجاز کاریابی بود که در قانون برای این اقدام جرم پیش‌بینی‌شده است. دبیر شورای اجرایی فناوری اطلاعات با اشاره به اقدامات صورت‌گرفته از سوی وزارت ارتباطات برای رفع این مسدودسازی گفت: با هماهنگی‌های صورت‌گرفته از سوی دبیرخانه شورای اجرایی فناوری اطلاعات با دبیرخانه کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه مقرر شد تا زمان اصلاح‌نامه وزارت کار این سامانه‌ها و وبگاه‌های ارائه‌دهنده خدمات کاریابی برخط به فعالیت خود ادامه دهند. در همین راستا جلسه‌ای با منصوری، معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار کردیم و مقرر شد تا طی نامه‌ای به دبیرخانه مذکور اعلام شود که برای ارائه‌دهندگان خدمت بدون مجوز مهلت سه‌ماهه برای اخذ مجوزهای لازم در نظر گرفته شود و در صورت عدم اخذ مجوز برخورد و اقدامات قانونی صورت پذیرد و همچنین دارندگان مجوز رسمی کماکان مورد حمایت دولت برای ارائه خدمات قانونی باشند. رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران با تاکید بر حمایت‌های وزارت ارتباطات از کسب‌وکارهای آنلاین که در راستای قانون به ارائه خدمت می‌پردازند، گفت: ما تلاش می‌کنیم تا فرصت توسعه کسب‌وکارهای برخط در تمامی بسترهای الکترونیکی و مجازی کشور را برای فعالان این عرصه و تمامی ظرفیت‌های لازم را برای اشتغال جوانان و رشد استارت‌آپ‌های حوزه فناوری اطلاعات فراهم کنیم. 
توقف فعالیت‌های استارت‌آپی کاریابی به گردش نیروی کار آسیب وارد خواهد کرد
بهروز مقتدری، کارشناس کاریابی آنلاین
طی چند روز گذشته و برخلاف شعارهای حمایتی که از کسب‌وکارهای آنلاین می‌شد، شاهد بودیم که چند سایت و کسب‌وکار آنلاین مربوط به حوزه کاریابی فیلتر شدند و دسترسی کاربران جویای کار به آنها غیرممکن شد. در روز اول پیگیری‌هایی بسیاری در رابطه با این موضوع آغاز شد که متاسفانه و طبق روال همه مشکلاتی که بر سر راه این استارت‌آپ‌ها و کسب‌وکارها وجود دارد، کسی پاسخگو نبود. بعد از گذشت دو روز از این اتفاق کم‌کم مسئولان به دلیل اینکه صدای کاربران و صاحبان این کسب‌وکارها درآمد اقدام به اظهارنظر کرده ا‌‌ند که نداشتن مجوز را دلیل این کار عنوان کردند. متاسفانه در رابطه با این موضوع شاهد هستیم که سلیقه‌ای عمل می‌شود و دو سایت که بیشترین مراجعه‌کننده را داشته‌اند به دلیل نداشتن مجوز و آن هم بدون اطلاع قبلی فیلتر شده‌اند. از این اتفاق اینطور برداشت می‌شود که شاید سایت‌های کاریابی آنلاین تهدیدی برای کاریابی‌ها به شیوه سنتی شده‌اند. 
این در حالیست که شنیده‌ها حاکی از آن است که وزارت کار با ارائه‌ فهرست احتمالا اشتباه به کمیته فیلترینگ، باعث شده این سایت‌ها زیر تیغ فیلترینگ قرار بگیرند. به طور کلی این حرکت با سیاست‌های وزارت ارتباطات مبنی بر حمایت از کسب‌وکارهای مجازی سنخیتی ندارد. جای بسی افسوس است که این اتفاق در سالی روی داده که سال اشتغالزایی و افزایش تولید ملی نام گرفته و از طرف دیگر مایه بسی تعجب است که اتفاق روی‌داده به اراده وزارتخانه‌ای انجام شده که متولی اصلی حمایت از کارجویان در جامعه است و رسالت سنگین کاهش نرخ بیکاری را بر دوش دارد. وجود سامانه‌های کاریابی در بازار سرمایه سبب شده بود که معضل پیدا کردن نیروی کار مناسب به ویژه تحلیلگر که نیاز اصلی بازار سهام کشور است، بدون پرداخت هزینه‌ای از طرف جوینده کار و حتی کارفرما در کوتاه‌ترین زمان ممکن به نتیجه برسد، اما توقف فعالیت‌های استارت‌آپی در حوزه کاریابی به گردش نیروی کار در این حوزه بدون تردید خلل و آسیب وارد خواهد کرد. 
 

 

همچنین مطالعه کنید:

رویکرد دولت سیزدهم توسعه بخش تعاون است/ تحقق شعار سال با رونق تعاونی‌ها

به گزارش کسب و کار نیوز ، «حامد ویس کرمی»، معاون امور تعاون وزارت تعاون، …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.